При пълно осиновяване на рождено дете на съпруг отношенията по произход с този родител (съпруга) не се прекратяват.
А ако едно дете е пълно осиновено от едно единствено лице, което впоследствие сключи брак с единия от рождените родители - тогава възстановяват ли се отношенията с него?
Случаят не е уреден в СК, защото е почти немислим (с оглед и тайната на осиновяването), но се "вдъхнових" от другата тема - за припознаване на детето, осиновено от приятелката на припознаващия.
Забележка. Понеже се среща понякога мнението, че при единствен осиновител и пълно осиновяване се прекратяват отношенията само с родителя, който е от същия пол - не е така. И с двамата.
- Дата и час: 17 Дек 2024, 00:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Осиновяване на рождено дете на съпруг
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Според мен в този случай отношенията между рожденния родител и детето не се възстановяват, сиреч съпруга на осиновителя не става родител на детето. Връзката между детето и родителя се е прекъснала и брака на осиновителя с родителя на осиновителя не са в състояние да възстановят връзката между осиновения и съпруга на осиновителя. Струва ми се, че отношенията между осиновения и съпруга на осиновителя ще са като между дете и съпруг на родителя/втори съпруг, втора майка/ -чл.68, ал.2 от СК
Това е скромното ми мнение
Това е скромното ми мнение
- neznaiko
- Потребител
Според мен пък няма пречка да бъдат възстановени отношенията между рожденния родител и детето, стига той да пожелае това. Не смятам, че съдът има основания да откаже. Иначе ще трябва родителят да осинови собственото си дете. Осиновяването е акт на безспорна администрация на граждански отношения и тъй като липсва сила на пресъдено нещо, макар да не е предвидено изрично, аз мисля, че подобно възстановяване е напълно възможно.
portokal, задаваш интересни въпроси, макар и с минимална приложимост в практиката
portokal, задаваш интересни въпроси, макар и с минимална приложимост в практиката
- aleks84
- Потребител
Припознаващия декларира че припознаваният е роден/заченат от него. Как да реагира осиновителя, тогава когато съобщението че еди кой си е декларирал припознаване на осиновеният...? В край на сметка осиновяването макар и да наподобява произхода не се припокрива напълно със снего. Най малкото осиновителката не би могла да потвърди или отрече дали осиновеният е заченат например от припознаващия.
- neznaiko
- Потребител
Най малкото осиновителката не би могла да потвърди или отрече дали осиновеният е заченат например от припознаващия.
Тоя спор помня, че го водихме и бяхме на различни мнения. Твоето е, че осиновен не може да се припознава. Моето е, че следва да може. Не осиновителката, а рождената майка ще декларира.
Друг въпрос е как с оглед тайната ще се разкрие коя е тя и изобщо как припознаващият ще разбере къде е в момента и как се казва заченатото от него дете, за да може изобщо да го припознае. Та практически е неосъществима идеята.
-
portokal - Старши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|