начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

Осиновяване на рождено дете на съпруг

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осиновяване на рождено дете на съпруг

Мнениеот portokal » 28 Мар 2007, 14:00

При пълно осиновяване на рождено дете на съпруг отношенията по произход с този родител (съпруга) не се прекратяват.
А ако едно дете е пълно осиновено от едно единствено лице, което впоследствие сключи брак с единия от рождените родители - тогава възстановяват ли се отношенията с него?

Случаят не е уреден в СК, защото е почти немислим (с оглед и тайната на осиновяването), но се "вдъхнових" от другата тема - за припознаване на детето, осиновено от приятелката на припознаващия.

Забележка. Понеже се среща понякога мнението, че при единствен осиновител и пълно осиновяване се прекратяват отношенията само с родителя, който е от същия пол - не е така. И с двамата.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 29 Мар 2007, 13:26

Според мен в този случай отношенията между рожденния родител и детето не се възстановяват, сиреч съпруга на осиновителя не става родител на детето. Връзката между детето и родителя се е прекъснала и брака на осиновителя с родителя на осиновителя не са в състояние да възстановят връзката между осиновения и съпруга на осиновителя. Струва ми се, че отношенията между осиновения и съпруга на осиновителя ще са като между дете и съпруг на родителя/втори съпруг, втора майка/ -чл.68, ал.2 от СК
Това е скромното ми мнение
neznaiko
Потребител

Мнениеот aleks84 » 29 Мар 2007, 14:19

Според мен пък няма пречка да бъдат възстановени отношенията между рожденния родител и детето, стига той да пожелае това. Не смятам, че съдът има основания да откаже. Иначе ще трябва родителят да осинови собственото си дете. Осиновяването е акт на безспорна администрация на граждански отношения и тъй като липсва сила на пресъдено нещо, макар да не е предвидено изрично, аз мисля, че подобно възстановяване е напълно възможно.
portokal, задаваш интересни въпроси, макар и с минимална приложимост в практиката :lol:
aleks84
Потребител

Мнениеот neznaiko » 29 Мар 2007, 16:59

Припознаващия декларира че припознаваният е роден/заченат от него. Как да реагира осиновителя, тогава когато съобщението че еди кой си е декларирал припознаване на осиновеният...? В край на сметка осиновяването макар и да наподобява произхода не се припокрива напълно със снего. Най малкото осиновителката не би могла да потвърди или отрече дали осиновеният е заченат например от припознаващия.
neznaiko
Потребител

Мнениеот portokal » 29 Мар 2007, 17:10

Най малкото осиновителката не би могла да потвърди или отрече дали осиновеният е заченат например от припознаващия.

Тоя спор помня, че го водихме и бяхме на различни мнения. Твоето е, че осиновен не може да се припознава. Моето е, че следва да може. Не осиновителката, а рождената майка ще декларира.
Друг въпрос е как с оглед тайната ще се разкрие коя е тя и изобщо как припознаващият ще разбере къде е в момента и как се казва заченатото от него дете, за да може изобщо да го припознае. Та практически е неосъществима идеята. :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси