начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

ОТНЕМАНЕ на родителски права ???

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ОТНЕМАНЕ на родителски права ???

Мнениеот AIN6TAIN » 05 Апр 2007, 12:31

Колеги , не съм водил такъв процес , а случая е малко комплициран.:
.......майката има 8 деца , всичките са настанени по домове , не живее със съпруга си , който е дал всички съгласия за осиновяване на децата
/ защото твърди , че не са негови/ ; майката е с лека дебилност, шизофрения и т.н....и страшно си иска децата да си ги гледа..........
Единственият начин за евентуално по -добро бъдеще на едно от децата с лека умствена олигофрения е някой да го осинови .....
Но ..........майката си иска детето ........и трябва да я защитавам и нея и детето и ........евентуалните осиновители.... и дома, и............
Моля дайте ми някаква практика по тези дела ; за да ми светне малко :lol: :lol
AIN6TAIN
Потребител

Мнениеот portokal » 05 Апр 2007, 12:49

Абе... никакъв по-смислен съвет не мога да ти дам. Имам 11 месеца работа в Социално подпомагане. Общо взето, впечатленията ми са, че съдът допуска онова, което се иска от него (рядко отказва - но и да откаже се случва).
Делото е да се допусне включване на детето в списъците за деца, подлежащи на осиновяване, предполагам? Или е за настаняване в спец. институция (дом за деца)?*

Ако Дирекция "Социално подпомагане" има как да я подпомагат, защо не си го вземе... нищо, че не е нормална.
Приема се, че за едно дете винаги е за предпочитане семейство, отколкото дом за деца. И че е за предпочитане по-скоро родният родител, отколкото осиновител.
Не знам дали не могат да му уредят някаква от така наречените седмична грижа, дневен престой и не знам какво (ако домовете в близост изобщо предлагат такава услуга). За съжаление такова дете 100% има нужда от работа с него, което майката не може да му осигури сама.
Пък дори и настаняване в дом без включване в списъците за осиновяване... защо не.
А за осиновяването - нали разбираш, че практически няма вероятност някой да осинови дете с олигофрения. :oops: Международните осиновявания също стават трудно, доколкото знам.
ДСП на какво мнение са?
-----------
*Различни неща са, за който би се чудил. На теория е възможно да се допусне включване в списъците и да остане с родителя до самото осиновяване, а да не се настанява в дом - отделни неща са. На практика - всяко дете, което е за осиновяване, отива в дом.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот AIN6TAIN » 06 Апр 2007, 11:45

То , детето и сега си е в дом, защото майката НЕ може да се грижи за него.
И от ДСП ,отдела за ЗДетето , са на мнение ,че майката НЕ може да се грижи за детето.
Далечната цел е ,все пак детето да се включи в списъците за осиновяване , за да има някакъв шанс. Леките олигофрение , подлежат на ремисия , поне в погледа на западната медицина/ а може би и на източната/ , но не и на нашата :wink:
Проблемът е ,че ако майката МНОГО, МНОГО си го иска....съдът пак няма да и го даде......то ясно,защото има хиляди доказателства ,че тя не може да се грижи за детето, но дали ще я лиши от родителски права .......няма ли практика на ВСъд по тези дела ???
AIN6TAIN
Потребител

Назад към Семейни казуси