начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

За смяна на името след развод.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За смяна на името след развод.

Мнениеот krasitt » 05 Апр 2007, 19:46

Здравейте, искам да задам няколко въпроса касаещи ситуацията, в която се намирам след прекратяването на брака си. Ще бъда благодарна, ако получа някакви съвети как бих могла да постъпя в моя случай.
Живея в Канада. Cъвсем наскоро се разведох, като развода бе извършен засега в България чрез упълномощаването на родителите ми и съответно на рoдитeлите на вече бившия ми съпруг. Разводът беше по взаимно съгласие, като една от точките в споразумението беше да си сменя името след прекратяването на брака ни т.е. да си върна името по рождение. От това идва и моя проблем. Налага ми се пътуване да България за много кратък период от време, като връщането ми ще бъде в началото на септември, а срока на валидност на паспорта ми е до 26 ноември 2007 г. Притеснява ме факта, че на канадските си документи съм все още със старото си фамилното име, а на новия паспорт, който би трябвало да си извадя ще съм с друго име. Притесняваме факта и че на самолетните си билети също ще съм със старото си име и всичко това би предизвикало усложнения в момента на прибирането ми(в посока Канада), доказвайки на всяко летище, че аз съм една и съща личност и най вече при влизането ми обратно в Канада. Разводът ми предстои да бъде припознат в Канада, но това няма да стане преди моето завръщане в Б-я така, че на канадската си резидентска карта все още ще съм със старото си име. Въпросите ми са следните:
- Мога ли да не си вадя нов паспорт в момента на престоя си в Б-я, а да го направя тук в Канада в Бългаското Посолство, с цел да избегна тези усложения. В моя случай пътувам обратно за Канада началото на септември, а паспорта ми е валиден до ноември 2007? Чувала съм, че паспорта ми трябва да е поне с 6 месеца валидност в момента на излизането ми от България, това важи ли след като това не е първото ми пътуване за Канада - аз пребивавам там вече 2 години и половина съвсем легално? Също така знам, че имам законов срок, в който трбява да си сменя документите за самоличност след развода си, който при всички случаи аз не мога да спазя и съм наясно, че ще платя глоба за това.
- A мога ли евентуално да поискам удължаване на паспорта си от Българското Посолство в Канада или нямам право на това? Целта ми е отново да избегна усложненията и да извaдя новите си документи с новото име отново тук в Канада в Българското Посолство.
Ако може да ми дадете малко повече разяснение за ситуацуята, в която съм попаднала или някакъв съвет какво бих могла да направя, за да избегна всички усложения, които ще имам по време на пътуването си обратно за Канада в резултат на случилото се.

Благодаря на всички, които ще се включат.
krasitt
Нов потребител

Мнениеот neznaiko » 06 Апр 2007, 08:39

Не разбрах имате ли Канадско поданство/гражданство/ или сте само българска гражданка.
neznaiko
Потребител

Мнениеот krasitt » 06 Апр 2007, 14:27

neznaiko написа:Не разбрах имате ли Канадско поданство/гражданство/ или сте само българска гражданка.

Все още нямам, за момента съм само българска гражданка, но въпросите ми са породени от факта, че при досегашните ми пътувания винаги в посока и на влизане в Канада показвам и двата документа - българския си паспорт и канадската си резидентска карта.
krasitt
Нов потребител

Назад към Семейни казуси