начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

име на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

име на дете

Мнениеот lexos » 05 Апр 2007, 10:40

Здравейте, ето ви един любопитен казус. Новородено, родителите му избират да носи фамилията на дядото, защото такива са традициите. Издават му акт за раждане, но социалните като го виждат вдигат патардия до небесата, искат да унищожавата акта за раждане и т.н. Бащата се позовава на Закона за гражданската регистрация -
Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.
Те му отговарят: "Това било само за турците, за техните имена ... :evil: , което е явна дискриминация.
Какво ще кажете?
lexos
Младши потребител

Мнениеот portokal » 05 Апр 2007, 11:05

Струва ми се, че изразът в закона "фамилното или бащиното име на бащата" се предполага, че е съобразен изцяло с българската традиция. Т.е. мисля, че социалните по принцип са прави (както се казва: de lege lata :P ), но не е тяхна работа. Те пък като какви ще искат да унищожават чуждо удостоверение за раждане? :roll:

Иначе законът поне в частта за имената се оказва май малко тъпо написан. :oops: То не беше фамилно име, завършващо само на "ов" - без да се бръснат за слива -ски и -ин, освен евентуално като семейна традиция. Не беше бащино име при неизвестен баща, образувано от името на майката или неговия корен (преди беше много по-ясно: от съответното мъжко име, ако има такова), в резултат на което децата на Димитринка тия от общината ги записват почти винаги като Димитринкови, а по-нормално е да бяха Димитрови (от корена). Сега и ограничения при фамилното име - според мен по-скоро е пропуск да не допуснат възможност и за носене на родовото име, макар че може и да греша (може да си имат съображения за това).
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lexos » 05 Апр 2007, 11:31

Имам спомен, че беше уредено избор между фамилията на бащата или дядото в Закона за лицата и семейството, но после го отмениха със Закона за имената на българските граждани, а то се оказа, че и този закон е отменен.
Май си мислят, че са отменили и традицията. Самата аз нося фамилията на дядо ми, а не на баша ми. Какво става с тези граждани? Не съответстват на закона или традицията?
lexos
Младши потребител

Мнениеот portokal » 05 Апр 2007, 11:58

Моето пък е от собственото име на дядо ми и фамилното име на баща ми също е от собственото на неговия дядо. Аз бих предпочела да нося фамилията на дядо ми (родовата), ама айде.
Най-готиното е, че баща ми навсякъде го знаят с бащиното му име (моята фамилия) и покрай него майка ми също, а по документи тя е с неговото трето име. Т.е. тя е известна (служебно и другаде) с име, което никога не е имала по документи. 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 05 Апр 2007, 16:31

Имам радикално решение на проблемите с имената.
В закона с който ще бъде отменен ЗГР (явно вече му е време да го заменим с друг). Та в новия закон да няма имена. Физическите лица да се идентифицират само и единственно с ЕГН. Примерно министър ппредседател с ЕГН ........ Съдебно решение в което ще фигурира Председател : ЕГН ........ и членове ............... Когато се обаждаме по телефона и търсим Марияна .............. ще се обръщаме с израза " Може ли ЕГН ........ да се обади". Така няма да има неодволни от имената, няма да се водят дела за промяна на име, а социалните няма да се притесняват да отпуснат еднократна помощ при раждане на детето само защото фамилното име на детето по някаква причина не им се нравило. Аз лично се питам коя е тази Дирекция "Социално подпомагане", чийто служители са си свършили работата та им е и останало време да контролират актовете за раждане/Удостоверенията за раждане издадени от длъжностните лица по гражданско съсстояние. И още по интересно ми е какво точно могат да направят соц.работниците само защото не харесват фамилното име на бебето. Нямам спомен това да е основание да откажат отпускането на семейната помощ. Да се унищожал акта за раждане на детето е просто абсурдно. Самите социални работници дори не могат да поискат промяна на името на детето нито по административен нито по съдебен ред. И най-сетне се питам дали пък всички актове на служителите в Дирекциите социално подпомагане са законосъобразни, дали ако надникнем в социалните им анкети няма да прочетем бисери, които трудно може да предположим, че е родил човешкия ум.
Така, че май е време имената на физическите лица да отпаднат и да останат само ЕГН.
neznaiko
Потребител

Мнениеот aleks84 » 05 Апр 2007, 17:47

Наскоро четох старо списание и попаднах на интересна инфо, знаете ли че предпоследните две цифри от ЕГН - то показвали какъв е пола на лицето. Мъжете били с четна цифра, а жените с нечетна. Знам, че няма връзка с темата, ама като стана дума за ЕГН... :)
aleks84
Потребител

Мнениеот portokal » 05 Апр 2007, 18:01

Така е, но не предпоследните две, а предпоследната една. :wink:
Освен това (мои лични наблюдения) по двете цифри веднага след датата на раждане (третата и четвъртата отзад напред) се вижда окръгът, в който си живеел в момента, когато си получил ЕГН. Примерно за Пловдив са 44, 45 и май 46, за София са шейсет и нещо...
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот aleks84 » 05 Апр 2007, 18:09

Ops, да, май така беше :oops: :lol:
aleks84
Потребител

Мнениеот kontrol » 05 Апр 2007, 18:19

офтопик: E да де, то даже и програмка си имаше за разгадаване/ съставяне на ЕГН. Което пък е полезно само ако знаеш рождената дата и място на лицето, но не и името или ЕГН, а също така нямаш достъп до системата за гражданско състояние, щото от сайта на НОИ може да провериш, дали е реално ЕГН.

онтопик: според мен са прави, доколкото фамилното име на детето трябва да е фамилното име на бащата за българските фамилии. Обратното правило е действало закратко при соца. Но как ще унищожат АР не ми е ясно.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот neznaiko » 06 Апр 2007, 08:25

То не е програма а по скоро формула за образуване на ЕГН. И по точно формулите са две една кратка и една пълна. Прави сте за предпоследната цифра че показва пола на лицето, с едно малко уточнение (тъй като беше споменато че четната цифра е за лицата от мъжки пол а нечетната за женски) държа да уточня че ако предпоследната цифра е нула(което е неутрално число и нито е четно нито нечетно) е за лица от мъжки пол.
Аз обаче не разбрах приемате ли идеята ми да бъдат премахнати имената и да останат само ЕГН? като затворници от някой концентрационен лагер :D
neznaiko
Потребител

Мнениеот portokal » 06 Апр 2007, 08:46

Може и да се разшири идеята. Комбинация от цифри и букви например. 8) Та да може някак да се произнася и помни.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 06 Апр 2007, 10:46

Da no togava bukvite shte triabva da se izpisvat i na kirilitsa i na latinetsa.Za tova misla i4e e pravilno da bade samo s tsifri i to samo arabski:)arabski
neznaiko
Потребител

Мнениеот aleks84 » 06 Апр 2007, 12:53

neznaiko, опасявам се, че ако само това ни индивидуализира ще настане голяма бъркотия (случайно или не съвсем) при преписване на цифрите и вместо да подариш апартамент на сина си новият собственик може да се окаже съседът от втория етаж, точно този дето винаги вика полиция като имаш гости до късно :D
aleks84
Потребител

Мнениеот neznaiko » 06 Апр 2007, 13:16

Ми, че то и сега може да стане това дори не с грешка при преписването, а нарочно.Във всеки един средно голям град ще се намери поне един нотариус кото е способен да продаде и Луната. Така че не имената са решение на проблема с "грешките". Освен това гледайте положително на подобни грешки.Нали ако вместо на сина си, продавайки апартамента си на съседа от втория едаж дето все пуска сигнали и жалби до полицията -ми продавайки му апартамента по грешка -вие ще имате уникалния шанс да заздравите доборсъседските си отношения.След месец два той по погрешка ще Ви дари собствения си апартамент. И така жалбите ще престанат.Даже може да станете сватове със съседа, ако вашия син вземе неговата дъщеря .... то и двата апартамента могат да станат един ден собственост на младото семейство.
Наздраве за младоженците :)
neznaiko
Потребител

Мнениеот portokal » 06 Апр 2007, 13:34

И ако някой обърка ЕГН-то в акта за брак, как после ще се доказва кой в действителност е сключил брак? :lol:
Обаче прав си за латиницата, Незнайко. 8) Ще почнат едни спорове как да се изписва...
А нулата аз винаги съм я броила за четно число - правилно или не. Нищо, че на рулетката е зелено. :P
(Не, не познахте, вървеше ми в училище математиката, но точно това съм го забравила, ако наистина се смята за нито четно, нито нечетно. :roll: Че не е нито положително, нито отрицателно, това ясно.)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kontrol » 07 Апр 2007, 03:47

neznaiko написа:То не е програма а по скоро формула за образуване на ЕГН. И по точно формулите са две една кратка и една пълна.
Програмка има, тя освен че ти разчита ЕГН-то ти и прави всички възможни хороскопи, ама аз не ги чета....
А формулата я има на сайта на ГРАО (отляво в менюто: ЕГН).
portokal написа:И ако някой обърка ЕГН-то в акта за брак, как после ще се доказва кой в действителност е сключил брак?
Ти остави се, ами ако 2-ма четни сключат брак.... (по погрешка, де)
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот neznaiko » 10 Апр 2007, 08:30

Losho niama.Vajnoto e da se obi4at mladite:)
neznaiko
Потребител

Назад към Семейни казуси