начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

Мога ли да сменя фамилното си име при сключване на брак?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли да сменя фамилното си име при сключване на брак?

Мнениеот guestuser » 08 Апр 2007, 09:37

Мога ли да сменя фамилното си име при сключване на брак или това е възможно само за бъдещата съпруга?
Имам реални основания да не харесвам и да не желая да запазя фамилията си. Ако това не е възможно какъв е редът, по които мога да сменя фамилията си преди сключване на брака?
guestuser
Нов потребител

Мнениеот guestuser » 08 Апр 2007, 10:16

Не харесвам фамилията си. Предстои ни брак след малко повече от месец и трябва да се действа. Няма да остана с тази фамилия и затова съм готов ако е необходимо и да приема името на съпругата ако това е възможно. Прочетох в една друга тема, че е възможно и промяна на фамилното име по нормалния ред но е необходимо да минат 2 месеца съдът да разгледа делото и 14 дена да влезне в сила евентуалното решение.

Поздрави
guestuser
Нов потребител

Мнениеот TsveT » 08 Апр 2007, 13:01

Според чл. 11. от Семейния кодекс при съставянето на акта за сключване на брак всеки от встъпващите в брак заявява дали запазва своето фамилно име или взема фамилното име на своя съпруг, или добавя фамилното име на съпруга си към своето. "Всеки от встъпващите в брак" означава, че не само съпругата, но и съпругът може да смени фамилията си.
Не знам какво имате предвид под "нормалния начин на промяна на фамилията". Ако наистина толкова много желаете промяната на фамилията си, е добре да отбележите това при съставянето на акта за граждански брак. Успех!
TsveT
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 08 Апр 2007, 13:50

Ако пък не Ви допада и фамилното име на бъдещата Ви съпруга можете при сключването на гр.брак да запазите настоящето си име,а съпругата Ви - съответно да запази нейното си фамилно име.

Преди или след сключване на брака за Вас няма пречка да подадете ИМ по чл.19 от ЗГР,във вр.с чл.126 от ГПК /бързо производство/ пред Районен съд.Промяната на фам.име не може да се извърши свободно,все пак ще бъде съобразена с фамилното име,което носи баща Ви,или със собсктвеното име на дядо Ви по бащина линия,или с което е известен рода Ви в обществото и т.н.Няма логика примерно да придобиете фамилно име,каквото например няма и не е имало в рода Ви по произход.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот guestuser » 08 Апр 2007, 17:22

...,или със собсктвеното име на дядо Ви по бащина линия,...

Това би било идеалният вариант в случая. Фамилното ми име е на турски език и аз го считам за обидно имайки предвид факта, че може би мои роднини са били покръстени така в миналото.
Като гледам май ще приема името на бъдещата ми съпруга... Колкото и да е необичайно като практика.
guestuser
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 08 Апр 2007, 17:53

Това наистина ще бъде най-малко струващият вариант за Вас - и от административна, и от финансова, и от времева гледна точка. Дано решението Ви е обаче добре обмислено. В думите Ви прозира религиозна агресия. Не обобщавайте чак толкова. Вярно, че самата аз не съм "фен" на каквото и да е насилствено посегателство върху волята и личната свобода, но дано не насилите себе си с тази промяна. А иначе случаите, в които съпрузите приемат фамилията на съпругите си, изобщо не са рядко и необичайно явление. Успешен семеен живот Ви желая. И дано никога не търсите бракоразводна консултация от юристи!
sunshine_75
Потребител

Мнениеот guestuser » 08 Апр 2007, 18:50

sunshine_75 написа:Това наистина ще бъде най-малко струващият вариант за Вас - и от административна, и от финансова, и от времева гледна точка. Дано решението Ви е обаче добре обмислено. В думите Ви прозира религиозна агресия. Не обобщавайте чак толкова. Вярно, че самата аз не съм "фен" на каквото и да е насилствено посегателство върху волята и личната свобода, но дано не насилите себе си с тази промяна. А иначе случаите, в които съпрузите приемат фамилията на съпругите си, изобщо не са рядко и необичайно явление. Успешен семеен живот Ви желая. И дано никога не търсите бракоразводна консултация от юристи!

Благодаря за пожеланията от все сърце. Смятам да постъпя точно така. Поздрави
guestuser
Нов потребител

Re: Мога ли да сменя фамилното си име при сключване на брак?

Мнениеот ocean » 09 Апр 2007, 22:26

guestuser написа:Мога ли да сменя фамилното си име при сключване на брак или това е възможно само за бъдещата съпруга?

Да, можете.
Колега адвокат взе фамилията на съпругата си с тиренце. "Петров-Стоянов", примерно. Имената са измислени, но случаят е съвсем истински.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот guestuser » 10 Апр 2007, 23:05

Не искам никакви тиренца. :( Искам да приема изцяло името на съпругата. Така и ще направя. Поздрави.
guestuser
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 10 Апр 2007, 23:46

guestuser написа:Не искам никакви тиренца. :( Искам да приема изцяло името на съпругата. Така и ще направя. Поздрави.

След което направо ще Ви съдерат от базици и подигравки.Но все пак Вие си решавате .
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот neznaiko » 11 Апр 2007, 08:31

Ако не обръщате внимание на подиграфките - скоро подиграващите се ще спрат с бъзиците. А и не мисля че е работа на хората какво ще е е Вашето фамилно име.
neznaiko
Потребител

Мнениеот guestuser » 11 Апр 2007, 23:15

За съжаление сме такива. Който иска да се подиграва - това говори за него. Аз нямам намерение да обяснявам на който и да било защо е това мое решение.

Предпочитам да ме бъзикат месец-два отколкото да се казвам Османлиев например... За толкова други неща е възможно да преглътнеме самочувствието си... какво толкова е едно фамилно име? Колко мъже са били с грубо потъпквано самочувствие - от приятели и колеги, от шефове и от непознати.

Толкова ли е срамно да наследиш фамилията на жената, която обичаш? Надали. Жените да кажат дали е така.

Поздрави
guestuser
Нов потребител

Мнениеот Gabi1 » 17 Май 2007, 18:04

Щом сте си го решили - успех!
Но Вашите роднини със същата фамилия, която Вие не искате, как биха го възприели?
Gabi1
Потребител

Мнениеот neznaiko » 18 Май 2007, 08:19

Kolega vajna e voliata na vstapvashtia v brak da nosi familnoto ime na saprugata. Vazpriemaneto na tova ot strana na roditelite na mladojenetsa e irelevantno. Ako i za tova vzemem da se saobrazivame s vazpriemaneto ot strana na roditelite ... to moje 4oveka i izobshto da ne sklu4i brak. Vse pak gospodina e palnoleten predpolaga se 4e sam moje da vzema reshenia. V protiven slu4ai zakonodateliat shteshe da predvidi saglasieto da se izraziava ot negovite roditeli.
neznaiko
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 19 Май 2007, 11:13

Естествено, че желанието на родителите при пълнолетен е ирелеватно.
Но ние не сме само юристи, а и хора.... Просто попитах от друга гледна точка. Има хора, за които името е нещо много - чие име ще носят бъдещите деца. И само за това, че не си харесва фамилията, а не по някакви наистина важни причини, може да скъса напълно връзките....
Но, всъщност, прав сте - не е моя работа. :wink:
Gabi1
Потребител

Назад към Семейни казуси