начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

ЛИШАВАМ СИ ДЕЦАТА,ЗА ДА ИМА ЗА НЕГОВОТО И БИВШАТА МУ СЪПРУГА

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЛИШАВАМ СИ ДЕЦАТА,ЗА ДА ИМА ЗА НЕГОВОТО И БИВШАТА МУ СЪПРУГА

Мнениеот vanianp » 24 Апр 2007, 15:43

Здравейте ! Имам нужда от съвет ! Ето за какво става въпрос накратко... Мъжът с когото живея , не се разбираше със съпругата си и преди 6 мес. се разделиха с презумцията за развод. Заедно сме от 3 години а преди 5 мес. ни се роди и дъщеря. Преди да се раздели със жена си , той и разказа всичко от " игла до конец" и след безкрайни среднощни дебати , се е стигнало до заключението и от двете страни, че е по-добре всеки да поеме пътя си. И така бащата на детето ми вече живее с нас. За мен , това е човекът , с който най-добре съм се разбирала и когото обичам повече от живота си...
Излизайки от бившото си семейство той им оставя всичко/имат син на 13 год./- мебели, техника кола..., като една голяма част от това движимо имущество той в момента изплаща на кредит на обща месечна стойност 300 лв.Освен тази сума той има устна уговорка да плаща издръжка от 100 лв. за сина си.Контактите с детето му не са преустановени и така трябва да бъде , но излизанията и разходките с него месечно му костват около 130 лв. До тук всичко е наред, но проблема е в това , че заплатата която получава е 500 лв.-чисто. Простата сметка показва , че тази заплата не му стига дори да издържа предишното си семейство. Аз съответно преди 3 год. също се разведох и имам дъщеря също на 13 год., която живее с нас. Наема , моите кредити / също 300 лв./,сметки за телефони, храна , бебето - всичко пада на моите плещи. Моят месечен доход е около 700 лв. и ми е много трудно да се справям сама с това положение. Ето , защо го помолих да поговори със жена си. Идеята беше , след като тя се възползва от всички онези предмети и не иска да му даде нищо от тях - да си поеме тя вноските по кредитите , или да му даде поне колата ако може да я продаде и да си погаси част от кредита , който е теглил за този автомобил. Естественно тя не се е съгласила. При създалият се спор по въпроса , той е заявил , че няма да плаща стоте лева за издръжка , защото така или иначе на него не му остават никакви пари от заплатата с кредите които плаща. И действително за предният месец той не и даде 100 лв.издръжка. Не след дълго обаче започнаха заплахите , че ще го съди за издръжка; че ще подаде молба за развод по негова вина и затова по-добре да се съгласи да си плаща и кредитите и издръжката , та да се разделят по взаимно съгласие...
Ясно ми е , че почти всеки 2-ри участник във форума ще упрекне мъж който си е тръгнал от семейството и ако може и душата му да вземе бившата му жена , ще я подкрепи. Но , дълбоко в себе си всеки е наясно , че там където нещата не варвят от първия ден от брака и 14 години двама съпрузи са се измъчвали взаимно и за двамата е по-добре да се приключи с това мъчение. И не е нужно децата да стават свидетели на нестихващи скандали...
Всъщност въпросът ми е : има ли разумен вариант за развод? Има ли законова форма която да защити мъж, на когото не стигат средствата от заплата за да изплаща още 4 год. покъщина , която ползва бившата му съпруга и не отстъпва да си поделят тази собственост? Има ли начин поради тези обстоятелства той да не плаща издръжка , та поне някакви пари да му остават и за другото дете...? Нямам никаква информация по тези въпроси и дори ми е неудобно да вземам инициативата в свои ръце , защото до сега мислех , че двамата ще се разберат човешки ... Безкрайно , обаче ми е неприятно , когато трябва да излиза със сина си аз да му давам пари за да ходят на боулинг или триизмерно кино , а аз самата не съм ходила на нито едно от двете и вече трудно си позволявам и кафе да пия навън.... Не искам да лишавам повече моите деца , за да има за чуждото и майка му....защото така излиза.... Дайте ми съвет!
vanianp
Нов потребител

Мнениеот sogio » 24 Апр 2007, 19:54

Доколкото разбирам мъжът с когото живеете в момента не се е развел ощел В такъв случай той не е длъжен да плаща издръжка на сина си. Да не говорим, че издръжка се присъжда в зависимост от възможността да се плаща и от нуждите на лицето, което иска нейното плащане, но дори и последното да докаже такава нужда, при липса на средства за плащането й, такава не се присъжда или пък се присъжда в размер, който ще съответства на свободните средства на лицето, което ще я плаща - във Вашия случай от заплатата на мъжа, с когото живеете след като си погаси кредитите остават само 200 лв.
Що се отнася до кредитите, които изплаща и вещите, които са закупени с тях, това е въпрос, който се решава при развода. Тъй като и кредитите и вещите закупени с тях са през време на брака, то те попадат в режим на съпружеска имуществена общност, т.е. както задълженията за изплащане на кредитите са в тежест и на двамата съпрузи, така и правото да се ползват вещите е в правото пак на двамата съпрузи - в общия случай - има и изключения, но не знам какъв точно е Вашия случай. При развода съпружеската имуществена общост се прекратява и правата и задълженията, които тя включва се поделят по равно - тук също има изключения - има вероятност да се иска присъждане на по-голям дял или на вещи, които обслужват децатал Това обаче са подробности, които зависят от много обстоятелства и които всеки бракоразводен адвокат може да Ви обясни по-детайлнол
sogio
Потребител

Мнениеот marter » 25 Апр 2007, 08:26

Издръжка се плаща и без да има развод!!!
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот portokal » 25 Апр 2007, 09:36

Длъжен е като поп, колегите са прави. Наистина откъде го измислихте? И да се присъди издръжка също може без развод. Но и да не е присъдена от съда, задължението го има - всеки родител е длъжен да се грижи за издръжката на децата си.
Ако не се разберат, май най-добрият вариант е развод и делба на покъщнината.
Или мъжът да си отмъкне от къщата, каквото прецени. :oops:

...дори и последното да докаже такава нужда, при липса на средства за плащането й, такава не се присъжда

При трудоспособен и още повече - работещ - родител няма вариант "такава" да не се присъди. Каквито и кредити да изплаща.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот nayp_g » 25 Апр 2007, 14:35

при този среден доход , който има , предполагам , че съдът ще присъди издръжка около 40-50лв.
за СИО - по-добре грозен развод, отколкото празен джоб.
nayp_g
Младши потребител

Мнениеот portokal » 25 Апр 2007, 14:45

Може и 60-70-80. Детето не е толкова малко, а доходът не е толкова нисък.
Максимумът при нормални условия е 80 (това към питащата, ако не знае).
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sogio » 25 Апр 2007, 23:13

marter написа:Издръжка се плаща и без да има развод!!!

Съгласна съм, но това е само при добро желание от негова страна. Няма как, освен по съдебен ред (било в бракоразводен процес, било с отделен иск за издръжка) да се ПРИНУДИ 1 лице да плаща издръжка. Що се отнася до размера й, не трябва да се забравя, че въпросният господин има и второ дете от жената, с която живее в момента и не е ясно дали дохода, който получава се декларира в пълен размер или една част от него получава на черно.
sogio
Потребител

Мнениеот sogio » 25 Апр 2007, 23:27

portokal написа:Може и 60-70-80. Детето не е толкова малко, а доходът не е толкова нисък.
Максимумът при нормални условия е 80 (това към питащата, ако не знае).

Ако за Вас разполагаем доход от 200 лв. (евентуално + 150 лв. ако се стигне до развод и се подели имуществото и плащането на кредитите)е голям, то не е лошо да се разходите по магазините и да видите какви са цените. Разбире се всеки преценява по себе си, но лично на мен тези пари много рядко ми стигат дори и за 1 ден.
sogio
Потребител

Мнениеот Clavdivs. » 26 Апр 2007, 02:21

30Х200=6000 лв.

евала Согио!
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот vanianp » 26 Апр 2007, 09:02

Благодаря на всички , които се включиха с коментар!
На пръв поглед , всичко изглежда много лесно при добро желание на "бъдещата бивша " госпожа.... Но , тя е обзета от чувство за вид отмъщение и не отстъпва от позициите си / напр.за подялба на сем.собственост /. От своя страна мъжът с когото живея , е човек, който предпочита да не си създава излишни проблеми от тези , които вече има и според него не може да и се противопостави и убеди , че има право на половината от това имущество. На нас не ни трябва нищо от това , което имаме - идеята е ако може чрез продажба на тази собственост ,да си върне част от задълженията към банките. И доколкото зная по този начин при задействан развод , не може да се стигне до СПОРАЗУМЕНИЕ , което трябва да фигурира с молбата за развод. Тогава съдът , поема ли ангажимент да се намеси в спор за подялба , когато това не може да стане между тях предварително?
vanianp
Нов потребител

Мнениеот vanianp » 26 Апр 2007, 09:08

Пропуснах нещо:
В договора за единия кредит съпругата му е фигурира като съкредитоискател - както по принцип формално се изписва другия съпруг. Но , значи ли това , че ако той спре да плаща , банката ще търси съпругата за да си набави вземанията?
П.П. ....... да речем, че това е вариант да разбере госпожата , че трябва малко да се укроти ....
vanianp
Нов потребител

Мнениеот ru_salka » 26 Апр 2007, 10:53

Здравейте Ваня,

Като малко уточнение искам да добавя, че полагането на подписа на съпруг/съпруга в договор за банков кредит не е толкова формално действие, колкото изглежда на пръв поглед. С този подпис другия съпруг солидарно се задължава за изплащане на задължението.
Ако Вашият приятел прекрати погасяването на кредита, банката ще се снабди с изпълнителен лист срещу двамата солидарни длъжници (съпрузите). И съгласно закона има право да търси вземането си от всеки от тях.
При образуване на изпълнително дело при ДСИ или ЧСИ, ако кредита не е обезпечен, обикновено се иска пълно проучване на имуществото на длъжниците. Мога да Ви гарантирам, че при наличие на регистриран трудов договор с възнаграждение, в рамките на законовите изисквания, първото действие на СИ ще бъде запор върху ТВ. От Вашия постинг не става ясно дали съпругата на приятеля Ви има доходи от трудово правоотношение. В този случай запорът ще бъде върху неговото възнаграждение.
По отношение на споменатото от Вас МПС също може да бъде насочено принудително изпълнение.

По отношение на развода - колегите бяха пределно ясни - намерете си адвокат !

Извън темата бих искала да Ви кажа, че според мен позицията на приятелят Ви да не си създава излишни проблеми само му помага да потъва още повече в тях.

Пожелавам Ви възможно най-безболезнен изход от тази ситуация и скоро да се радвате на едно по-спокойно ежедневие ! Успех !
ru_salka
Младши потребител

Мнениеот poptop » 12 Май 2007, 09:47

Clavdivs. написа:30Х200=6000 лв.

евала Согио!

Е ,явно така е някои работят за пари...
:roll:
poptop
Нов потребител

Мнениеот inatri » 21 Май 2007, 15:24

Разбирам Ви много добре! Допреди няколко години бях в същата ситуация! За да избегне грозните скандали и развод, моята половинка, отлага развода си близо 8 години! Междувременно децата му пораснаха, нашето общо също! Преди няколко месеца се отказа от апартамент, закупен по време на брака в полза на двете си деца от предишния брак, но естествено той остана за бившата му съпруга, защото тя не пожела да преотстъпи своя дял в тяхна полза. Цялата идиотия е в това, че по време на "фактическа" раздяла ние купихме жилище, в което да заживеем заедно, а се оказа невъзможно да докажем, че е било по време на фактическа раздяла, независимо, че бившата му съпруга беше подавала преди това молба за развод по повод факта, че той живее на семейни начала с друга жена, от която има дете! Иди доказвай, че нямаш самолет! Така, че колкото по-скоро се уредят тези формалности, толкова по-добре!Не отлагайте тези неща, защото с времето нещата се усложняват все повече! И моят казваше, че бившата му не е "такъв" човек, но времената се менят, а хората още повече!В действителност тя няма интерес да настоява за развод, по простата причина, че всичко, което той придобие е и нейно, не разчитайте да доказвате, че не са живеели заедно по това време! ВЕРВАЙТЕ МИ
inatri
Нов потребител

Назад към Семейни казуси