начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

Жилищен въпрос

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Жилищен въпрос

Мнениеот vladiniki » 18 Май 2007, 10:49

Съпруга ми притежава апартамент (като съкооператор в ЖСК) от 1990г.,но нотариалния акт е получен и зарегистриран тази година.Ние сме женени от 5 години.Въпросът ми е дали този имот се води придобит по време или преди брака.
vladiniki
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 18 Май 2007, 19:31

По време.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот ivan_davidov » 04 Юни 2007, 13:56

ей това е абсолютна несправедливост.

между другото преди този нотариален акт има един друг документ за влизане в ЖСК и после един договор мисля, който също е документ за собственост
ivan_davidov
Нов потребител

Мнениеот marter » 04 Юни 2007, 14:49

Жилищностроителна кооперация се образува за снабдяване на членовете й със собствени жилища, гаражи и ателиета чрез организиране на строителна дейност.
Жилищностроителната кооперация се прекратява, след като всички членове бъдат снабдени с нотариални актове.

Същественото тук е дали всички членове са се снабдили с нотариален акт :shock: , за да бъде прекратена ЖСК. Ако не са- то в случая Вашата съпруга все още се води член на ЖСК. Тогава... :cry: , според ЗЖСК:

Чл. 15. (1) При прекратяване на имуществената общност между съпрузите, ако и двамата са членове на жилищностроителната кооперация, както и ако единият е член, а на другия съпруг бъде присъдена част от жилищноспестовния влог или от вноските в касата на жилищностроителната кооперация, съдът по иск на заинтересувания, предявен в едномесечен срок от прекратяване на имуществената общност, решава кой от двамата съпрузи да продължи членството, като взема предвид интересите на децата, жилищните нужди и здравословното състояние на съпрузите.
(2) В случаите по предходната алинея съдът може да реши членството да продължи и от двамата съпрузи, ако има самостоятелни имоти за всеки от тях или имотът може да се раздели на два самостоятелни.

(3) Разпоредбите на предходните алинеи не се прилагат, когато съпругът е станал по право член на жилищностроителната кооперация за отчужден негов имот, невключен в съпружеската имуществена общност, освен ако имущественото участие на другия съпруг в жилищностроителната кооперация е значително.

Чл. 16. (1) Член на жилищностроителна кооперация може с негово съгласие да бъде заместен изцяло или частично от неговия съпруг, а и с решение на общото събрание - и от негови деца.
(2) Молбата за встъпване в членствени права и съгласието на кооператора се представят на управителния съвет в писмена форма с нотариално заверени подписи.
Чл. 18. Всеки член на жилищностроителна кооперация е длъжен:
1. да внесе в жилищностроителната кооперация в определения срок встъпителна и дялова вноска, както и други вноски, определени от общото събрание;

Жилищностроителната кооперация се прекратява, след като всички членове бъдат снабдени с нотариални актове.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот Clavdivs. » 04 Юни 2007, 14:54

ivan_davidov написа:ей това е абсолютна несправедливост.

По друга тема май съм го пускал ама пак :

Ако търсиш справедливост - върви в църква. В съда раздават правосъдие...
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот ivan_davidov » 04 Юни 2007, 15:05

Clavdivs. написа:
ivan_davidov написа:ей това е абсолютна несправедливост.

По друга тема май съм го пускал ама пак :

Ако търсиш справедливост - върви в църква. В съда раздават правосъдие...

верно е, затова законите трябва да се познават...преди да се ожениш :)

кажи нещо по моя въпрос в съответната тема:)
ivan_davidov
Нов потребител

Мнениеот vesselincho » 04 Юни 2007, 19:19

Опитайте с предявяването на отрицателен установителен иск за оборване на презумпцията по чл. 19 ал.3 СК за изключване на т.нар критерий активност!

Успех!
vesselincho
Младши потребител

ЖСК

Мнениеот legista » 06 Юни 2007, 11:20

В случая строежа на апартамента е по време на брака Ви, а снабдяването с нот. акт за собственост- по същото време. Следователно, имате принос в изграждането му в ЖСК, а освен това сте в съпружески отношения и по време на издаването на акта за собственост. От всякъде сте собственик. Впрочем, откъде идват притесненията Ви?
legista
Младши потребител

Назад към Семейни казуси