начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

Само "парична" ли може да бъде издръжката при разв

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Само "парична" ли може да бъде издръжката при разв

Мнениеот amata » 29 Май 2007, 12:24

Първо искам предварително да се извиня за това, че пак отварям темата за издръжките. Прегледах доста от написаното в този форум, но не оркрих отговор на въпроса, който ме интересува. Ситуацията е следната: след развода детето остава при единия родител, а другия плаща издръжка /при това доста повече от присъдената/. Проблема е, че родителя при който е детето използва парите не за нуждите му /на детето/ т. е. за дрехи, обувки и т.н.. Ако родителя, който плаща издръжката сам купи необходимото и представи фактури, това може ли да се счита за част от дължимата издръжка? Или парите да се внасят в детски влог? Т.е. да е сигурно , че се използват наистина за детето.

Благодаря предварително!
amata
Нов потребител

Мнениеот portokal » 29 Май 2007, 12:36

Ако родителя, който плаща издръжката сам купи необходимото и представи фактури, това може ли да се счита за част от дължимата издръжка?

Според мен - да. Независимо, че общото правило е: длъжникът, който дължи в пари, не може сам да трансформира задължението си в нещо различно от пари. Но тук парите имат "целево" ;-) предназначение. Идеята на паричната издръжка (т.е. когато не е натурална) е, че просто поради обстоятелствата е по-трудно тя да се дава в натура. Но щом последното е възможно и щом се осигуряват наистина нещата, от които детето има нужда...

Или парите да се внасят в детски влог?

Не мисля, че може. Те са за текущата издръжка на детето. Нищо, че бях чела едно решение преди време (наказателно) според което внасянето на сумите за издръжката в детски влог не е неплащане на издръжка. Но тук става дума за друго - за наказателна отговорност.

Проблема е, че родителя при който е детето използва парите не за нуждите му /на детето/ т. е. за дрехи, обувки и т.н.

Добре, де, ама не вярвам все пак детето да ходи голо и босо. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот amata » 29 Май 2007, 12:55

Благодаря!
Не, детето не е босо и голо , но при издръжка в размер 60 лв, се пращат 300 - 400 лв месечно, които другия родител използва за себе си. А нали идеята е те да са за детето.
Благодаря Ви. Мнението Ви ми е в помощ.
amata
Нов потребител

Мнениеот portokal » 29 Май 2007, 13:41

Да, ама част от парите трябва да ги вземе мама, за да купи дрешки, книжки и други полезни неща, които детето няма да си купи само. А вземе ли ги мама, се връщаме в началото на въпроса. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот amata » 29 Май 2007, 14:12

В случая детето е на пет години и няма как само да разполага с парите от издръжката.
amata
Нов потребител

Мнениеот poul » 29 Май 2007, 14:36

Плащайте това за което сте осъден, а с другото купувайте вещи и храна за детето. Това е. :D
poul
Младши потребител

Назад към Семейни казуси