начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

ПОМОГНЕТЕ ДА НАМЕРЯ ПРАКТИКА ПО ЕДИН ИНТЕРЕСЕН КАЗУС

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПОМОГНЕТЕ ДА НАМЕРЯ ПРАКТИКА ПО ЕДИН ИНТЕРЕСЕН КАЗУС

Мнениеот milkoff » 30 Май 2007, 09:35

Колеги, изправен съм пред редица проблеми, свързани с осиновяване на българско дете от чужденец, който обаче е съпруг на майката. На първо място за държавата, чийто гражданин е клиентът няма акредитирана организация към Министерството на правосъдието. Така от там два пъти ни отказаха с аргумент, че човекът следва да подаде документите си чрез своето МП, въпреки че има статут на постоянно пребиваващ в България, работата и семейството му са тук. Тук аргументите си ще ги почерпя от Конвенция за защита на децата и сътрудничество в областта на международното осиновяване, която е ратифицирана от РБ, обнародвана е и е влязла в сила.
Конкретният ми въпрос е обаче свързан с желанието ни да променим фамилното име на детето, без да има още осиновяване. Текстът в ЗГР - чл. 19 преповтаря отменения текст на чл. 127, ал. 2 ЗЛС относно "важни обстоятелства". Поради тази причина смятаме, че практиката по отменения текст може да е относима и към текстът, който е в сила. В учебника на Таджер - Гражданско право на НРБ, Обща част, дял ІІ, издание 1973 г., на стр. 54 е написано: " Името може да се промени и когато други важни обстоятелства налагат това. Конкретно трябва да се преценяват обстоятелствата. Така например смята се, че при сключване на втори брак, ако вторият баща полага грижи за доведеното дете като за свое, може да се промени името му, без да има осиновяване. Също такадеца, които са отгледани не в семейството на родителите си, могат да искат промяна на името, ако те са известни като членове на новото семейство и искат по този начин морално дасе отблагодарят." И ако кажете, че учебникът е много стар, то в този на проф. Мария Павлова - Гражданско право, Обща част, Том първо, издание 1995г., стр.252 пише"...или ако други важни обстоятелства налагат това, например ако детето е отгледано от лице, което не му е родител и него е осиновило, може да се допусне бащиното и фамилното име на детето да се образуват от емето на лицето, което се грижи за него по аналогия на пълното осиновяване."
Проверил съм, че написаното не е част от отмененото законодателство. Следователно е почерпено от практиката на съдилищата. За жалост авторите не посочвата решенията, нито в базата данни на Сиела ги има.
Считам, както вече казах, че текстовте на закона - отменен и действащ са еднакви в частта за "други важни обстоятелства налагат това" и следователно практиката, тълкуваща понятието "други важни обстоятелства" е относима.
ПОМОГНЕТЕ МОЛЯ, КОЛЕГИ.[b][/b]
milkoff
Нов потребител

Мнениеот Mashenka » 30 Май 2007, 11:38

Колега Милков, мисля, че правилно сте се насочил - допустима е промяна на фамилното име поради важни обстоятелства, изразяващи се в това, че детето се отглежда не в семейството на рождения баща, а вторият съпруг на майката полага грижи за него като за свое дете. Аз като съдия съм допускала такава промяна на фамилно име. Желая Ви успех!
Mashenka
Младши потребител

Мнениеот portokal » 30 Май 2007, 11:51

важни обстоятелства, изразяващи се в това, че детето се отглежда не в семейството на рождения баща, а вторият съпруг на майката полага грижи за него като за свое дете

Не че възразявам за случая, питам по принцип: всяко дете с разведени родители или починал баща, чиято майка има втори съпруг, се отглежда в неговото семейство - просто иначе няма как. И той може да полага грижи за него (при това бащата може да се е дезинтересирал от детето или да не е).
Значи ли това, че на всички тези деца може да им се сменят имената поради важни обстоятелства? В някои случаи - да; но като цяло (само защото се отглеждат в семейството на втория баща) според мен това е безумно и не отговаря на целта на закона. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Mashenka » 30 Май 2007, 13:56

Портокал, може би сте пропуснала важното отбелязване в поста на Милков, че всеки случай се преценява конкретно. Моето становище не се различава от това. Животът предлага толкова хипотези, че е невъзможно да бъдат обобщени в един закон, затова е предвидено основанието "особени обстоятелства". А и не всяка майка с втори съпруг и не всеки втори съпруг биха имали идеята да сменя фамилно име на детето.
Mashenka
Младши потребител

Мнениеот milkoff » 30 Май 2007, 15:22

Благодаря за отговорите ви. Машенка обнадежди ме. Отново ще ви помоля обаче, ако се сещате за практика, да ми я посочите, за да мога да се позова не само на теорията, но и на практиката по въпроса.
milkoff
Нов потребител

Мнениеот Mashenka » 30 Май 2007, 15:37

Milkoff, практиката е оскъдна. Аз ползвам АПИС, но в тази система няма почти нищо за промяна на име. Просто бъдете убедителен с аргументите пред съда и имате голям шанс за успех!
Mashenka
Младши потребител

Мнениеот milkoff » 30 Май 2007, 15:56

Благодаря, Mashenka. За успокоение и в Сиела няма почти нищо за името, а по този въпрос няма напълно нищо. Ще бъда убедителен...
milkoff
Нов потребител

Мнениеот portokal » 30 Май 2007, 16:08

...може би сте пропуснала важното отбелязване в поста на Милков, че всеки случай се преценява конкретно. А и не всяка майка с втори съпруг и не всеки втори съпруг биха имали идеята да сменя фамилно име на детето.

Че всеки случай се преценявал конкретно - това не ми беше минавало през ум. ;-) (Майтап.)
Мисълта ми беше: при наличие все пак на такава идея у тях допускането на промяната според вас по-скоро правило ли следва да бъде - при условие, че детето се отглежда в това семейство, - или изключение? Според мен е оправдано само като изключение в някой наистина особен случай.
Иначе по мои наблюдения немалко майки имат такива идеи. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси