начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

Мисля, че този казус ще ви заинтригува

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мисля, че този казус ще ви заинтригува

Мнениеот ivan2 » 13 Юни 2007, 17:50

Казуса е следния:
Х има общо шест братя и сестри.
Родителите са починали.
Х желае да подари на А-племенница, свой недвижим имот.
Въпроса е: братята и сестрите ще имат ли иск за възстановяване на запазена част, с основание придобиване по право на заместване на правото на запазената част на родителите, които са починали преди дарителя. Говорим за иск, който ще бъде предявен естествено след смъртта на дарителя.

Аз доста се порових, отношение по въпроса има Наследствено право на Тасев, страница 92. Същият е на положително становище по въпроса, позовавайки се директно на ППВС 7 - 73г. Където обаче съвсем не пише точно това, а близки хипотези.
Дано проявите интерес, очаквам коментари.
ivan2
Потребител

Мнениеот portokal » 13 Юни 2007, 17:55

Не, определено - не се придобива така по заместване правото на възстановяване на запазена част. Само наследник можеш да бъдеш по заместване.
Ако родителите починат след дарителя, тогава техните наследници ще наследят правото им да искат възстановяване на запазена част, но това е друго.

Можеш ли да цитираш какво казва Тасев? Съмнявам се, :oops: че казва точно това.
Аватар
portokal
Старши потребител

нямат право

Мнениеот bebuzi » 13 Юни 2007, 19:15

Право на запазена част имат САМО низходящите на първи(низходящи на наследодателя) и трети ред(братя и сестри на наследодателя+възходящи втора и по-горна степен) наследници-има го и в ЗН :D .Родителите не се заместват от техните низходящи,така че племенницата може да получи всичко.
bebuzi
Нов потребител

Мнениеот ivan2 » 14 Юни 2007, 08:30

Цитирам Тасев, стр.92:
" Когато някой от наследниците със запазена част е починал преди наследодателя или е недостоен, правото да се иска възстановяване на запазената част преминава върху неговите низходящи, които го наследяват по право на заместване. Това право не може да бъде упражнено от други приобретатели на наследствени права, освен ако изрично им е прехвърлено(ППВС 7 - 73)."

Ако това е така, то право на запазена част имат всъщност много по-широк кръг от лица.
Портокал, и аз мислех като теб, по силата на логиката че изброяването в ЗН е изчерпателно, а също и че все пак това право макар и имуществено, упражняването му зависи от личната преценка на правоимащия.
ivan2
Потребител

Мнениеот polikseni » 14 Юни 2007, 09:09

Тъй като вчера си взех изпита по Семейно и наследствено право , ще си позволя и аз да изразя някакво мнение по въпроса, но като цяло споделям казаното от portokal.
Според цититарното по горе ПВС 7/1973 правото е имуществено и преминава върху наследниците следователно и кредиторите на наследника могат да го упражнят по реда на чл.134 ЗЗД. Обратното виждане обаче споделят Цанка Цанкова и Методи Марков- упражняването на иска зависи от личната преценка на титуляра, което според мен е и по-обоснованото становище. Още повече, че всеки наследник решава дали да упражни това право , като частите на непожелалите това не се възстановяват, те не се ползват от намалението.
polikseni
Нов потребител

Мнениеот reveta » 14 Юни 2007, 15:46

Дори да дарите цялото си имущество на пременницата си, няма да накърните никаква запазена част, по простата причина, че братята и сестрите ви нямат право на такава. А в случай, че предявят иск за възстановяване на нещо, което по закон не им се полага, съдът ще им отхвърли иска като неоснователен. Това е.
reveta
Младши потребител

Мнениеот portokal » 14 Юни 2007, 15:57

"Когато някой от наследниците със запазена част е починал преди наследодателя или е недостоен, правото да се иска възстановяване на запазената част преминава върху неговите низходящи, които го наследяват по право на заместване."

Низходящите на родителите (т.е. братята и сестрите на наследодателя) наследяват наследодателя не по заместване на родителите си, а на собствено основание като братя и сестри. Т.е. написаното не мисля, че се отнася за тях.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivan2 » 14 Юни 2007, 18:01

Портокал, под "неговите" разбирам "някой от наследниците със запазена част", т.е. и родител.
Според теб няма ли някаква логика във въпроса: Защо да не признаем наследяване по право на заместване на имущественото право на запазена част?
Моят контрааргумент между другото е следният:
Първо, кръгът на лицата, които имат право на запазена част, е изчерпателно изброен.
Второ, тяхното право е въпрос на лична преценка.
Трето, в големия брой случаи, житейски погледнато, родителите почиват преди децата си. Ако законодателят искаше да включи и братята и сестрите в кръга на тези, които имат право на запазена част, щеше изрично да ги спомене, както е направил с другите лица. Интересно защо и ППВС 7 - 73 мълчи по въпроса, при положение че изрично са си направили труда да тълкуват сходна проблематика.
ivan2
Потребител

Мнениеот portokal » 14 Юни 2007, 18:04

Съгласна съм с контрааргументите ти, стува ми се, че и другите писали в темата са съгласни.
По-горе имах предвид, че в цитата се казва: "низходящи, КОИТО го наследяват по право на заместване", а не въобще низходящи. Низходящите на родителите наследяват не по право на заместване, т.е. те не попадат в това "които".
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот reveta » 15 Юни 2007, 18:15

При смърт на наследодателя, братята и сестрите не могат и няма как да наследят по заместване починалите преди това родители, тъй като първите са роднини по съребрена линия на наследодателя, а вторите - роднини по права (възходяща) линия на същия. Ето там според мен е разковничето защо братята и сестрите не могат да бъдат наследници на родителите по заместване. Или с други думи - меродавно е в какво родство се намират наследниците спрямо наследодателя, а не в какво родство се намират живите и умрелите му наследници едни спрямо други.
reveta
Младши потребител

Мнениеот ivan2 » 16 Юни 2007, 11:25

Убедихте ме, приемам. Разбира се, ще бъде прозаично ако твърдя, че и това беше моето дълбоко вътрешно убеждение, и че просто исках да дискутираме все пак становище на човек, който е написал учебник, и по който учи немалко народ. Това е истината, както и да е.
Благодаря за проявения ангажимент.
ivan2
Потребител

Назад към Семейни казуси