Мога ли да сменя фамилното си име след сключване на брака?
Как?
- Дата и час: 16 Дек 2024, 16:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мога ли да сменя фамилното си име след сключване на брака
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
cucuru написа:Аз трябвам да си върнам предишното име без развод
Явно жената има предвид, че е сменила фамилията си при сключване на брака, но сега иска да възстанови моминската фамилия, без да се развежда. Не ми е известно да има такава възможност (тоест по-лека процедура от обичайния ужас с промяната на име), но не съм по тази материя, така че ако има по-компетентни колеги от мен, нека се изкажат.
- svetulka
- Младши потребител
Мерси много.
"Явно жената има предвид, че е сменила фамилията си при сключване на брака, но сега иска да възстанови моминската фамилия, без да се развежда". Верно е. Не могам да говорим правилно на български. Извиняйте за грешки.
При съставянето на акта за сключване на брак не беше мойто желание (родители на мъж ми искаха). Сега имам много проблеми. Трябва да възстанови моминската фамилия без развод.
"Явно жената има предвид, че е сменила фамилията си при сключване на брака, но сега иска да възстанови моминската фамилия, без да се развежда". Верно е. Не могам да говорим правилно на български. Извиняйте за грешки.
При съставянето на акта за сключване на брак не беше мойто желание (родители на мъж ми искаха). Сега имам много проблеми. Трябва да възстанови моминската фамилия без развод.
- cucuru
- Нов потребител
Права е portokal- можете да си смените фамилията, макар и да го постигнете трудно. Съмнявам се, обаче че сама ще успеете. Ще Ви е нужен добър адвокат.
Впрочем, имате ли българско гражданство?
- razli4na
- Активен потребител
Вярно ли е, че Окръжен съд и Районен съд не работят през месяц август?
И още, аз имам ли право да действам през българския съд, аз съм чужденка и ние с мъж ми (българин) не живеем в България, само там сключили брак.... Нямам никакви български документи, само свидетелство за сключен граждански брак...
И още, аз имам ли право да действам през българския съд, аз съм чужденка и ние с мъж ми (българин) не живеем в България, само там сключили брак.... Нямам никакви български документи, само свидетелство за сключен граждански брак...
- cucuru
- Нов потребител
razli4na написа: Ви е нужен добър адвокат.
Нямам! Не живея в България!
Кой може да препоръча добър адвокат? Най-добър!!
- cucuru
- Нов потребител
Чл. 3. (1) В регистрите за гражданското състояние се вписват събитията по чл. 1, ал. 2 за всички български граждани и за чужденците, намиращи се на територията на Република България.
(2) В регистрите на населението се вписват:
1. всички български граждани;
2. чужденците, които са:
а) получили разрешение за постоянно пребиваване в Република България;
б) без гражданство, установили се трайно и преимуществено в Република България;
в) (доп. - ДВ, бр. 54 от 2002 г., в сила от 01.12.2002 г.) получили статут на бежанец или хуманитарен статут или на които е предоставено убежище в Република България.
Разбира се, че трябва да ходя до България. Искам да знам каква е процедурата.
В закона става въпрос за чужденци, които са получили разрешение за постоянно пребиваване, аз не съм подавала документи. Означава ли, че не съм вписана в гражданската регистрация?
(2) В регистрите на населението се вписват:
1. всички български граждани;
2. чужденците, които са:
а) получили разрешение за постоянно пребиваване в Република България;
б) без гражданство, установили се трайно и преимуществено в Република България;
в) (доп. - ДВ, бр. 54 от 2002 г., в сила от 01.12.2002 г.) получили статут на бежанец или хуманитарен статут или на които е предоставено убежище в Република България.
Разбира се, че трябва да ходя до България. Искам да знам каква е процедурата.
В закона става въпрос за чужденци, които са получили разрешение за постоянно пребиваване, аз не съм подавала документи. Означава ли, че не съм вписана в гражданската регистрация?
- cucuru
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|