начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

решение за отмяна осиновяване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

решение за отмяна осиновяване

Мнениеот zaek13 » 09 Юли 2007, 15:51

Колеги,

не мога да намеря въпросното решение за отмяна на осиновяване през 1970 година нито в Районен,нито в Окръжен съд.Има ли някой някаква идея-имам номера на делото и годината и нищо по -вече.Каква е практиката в държавните архиви-пазят ли се такива дела там,или поне само решенията им? Търся следи,помогнете с идеи !

Благодаря :D
zaek13
Младши потребител

Мнениеот prof_prof » 09 Юли 2007, 20:28

Следите, ако въобще съществуват все още, може би ще започват от съда, който е постановил окончателен съдебен акт. По принцип пазят делата пет години, но знам за случай, в който е открито и такова, свършено преди десет. Затова не бързайте да се отказвате!
prof_prof
Потребител

Мнениеот sluncho » 09 Юли 2007, 20:34

След като се унищожат делата, чиято давност е 5 год., следва да се пазят само постановените по тях съдебни решения. Най-малкото, в описната книга на съда, са отразени номерата на делата, страните и предмета на делото, та ако в случай че няма други "следи" от делото, остават тези в описната книга или там...наръчника на съответният съд за съответната...1970год.!
sluncho
Младши потребител

решение-отмяна осиновяване

Мнениеот zaek13 » 09 Юли 2007, 20:38

Благодаря за куража,който ми давате.В Окръжният съд,постановил решението е запазен само един азбучник и нищо повече от въпросната година.Отговора им е : "Знаете ли колко дела са изгубени и унищожени,не сте само вие" . Чудесен отговор, но не ми върши работа. По принцип делата-по точно решенията за осиновяване и разсиновяване се пазели и не се унищожавали. Като парадокс-решението за осиновяване от 67год.се пази, извадих препис .

Въпроса ми е-къде другаде да потърся ? Търся искрица надежда !
zaek13
Младши потребител

Мнениеот sluncho » 09 Юли 2007, 20:46

...Ами, евентуално в Общината, служба ГРАО /АПОН/ или ако решението е ползвано по някакъв повод някъде, напр. в сделка, в края на нотар.акт се изписват приложените към съответната сделка документи, но май най- сигурно е в АПОН-а, при промяната в акта за раждане, като в регистъра на населението е отразено съд.решение, пък някъде в архива може и да го има...
sluncho
Младши потребител

re

Мнениеот zaek13 » 10 Юли 2007, 16:52

мдааааа, в Общината, служба ГРАО /АПОН / търсих,но уви .
Затова взех да си мисля,че в Държавен архив може да има нещо. И там отидох-а една грубиянка ми отговори,че такива неща нямало при тях. Там били съхранявали документи с историческа стойност .

Все пак се касае за гражданското състояние на лицето Х .
zaek13
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 11 Юли 2007, 15:17

zaek13, делата касаещи осиновяване не са на общ режим и не подлежат на унищожаване след 5 години. Делото Ви трябва да е в архива. Ще трябва да се обърнете към председателя на съда и да аргументирате правние си интерес.
Успех!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот prof_prof » 11 Юли 2007, 18:36

Дали пък в Министерство на правосъдието няма да "изкопаят" нещо?
prof_prof
Потребител

re

Мнениеот zaek13 » 11 Юли 2007, 18:54

Към razli4na- i tova sam napravil.Oficialniat im otgovor e: " V arhiva na Okrajen sad ...... , Grajdansko Delo N..../.....god .sas strani ......... ne se pazi.Dealata ot sashtata godina sa unishtijeni.Prepis ot reshenieto ne moje da vi bade izdadeno...." . Opisnata im kniga sashto ia niama za da vidia pone haraktera na deloto.Vaobshte delata ot 70 godina potanali v dan zemia.Tova e super bezotgovornost .Zatova ne znam kakvo da pravia-matova situaciaaaa.

Sleda kato ne sa dela ot obsht harakter kade sa togava? Ivano nevejestovoto na niakoi shte si platim skapo.
zaek13
Младши потребител

Мнениеот prof_prof » 11 Юли 2007, 19:02

Опитайте в МП. Нищо чудно да се окаже, че имат някакъв архив на осиновяванията, включително от отменени такива.
prof_prof
Потребител

Мнениеот razli4na » 12 Юли 2007, 10:14

За кой съд става дума?
А това обстоятелство /влязло в сила решение за отмяна на осиновяване/ не е ли отразено в регистрите за граждански състояние?
razli4na
Активен потребител

re

Мнениеот zaek13 » 16 Юли 2007, 16:40

за Окръжен съд .Съдебното решение не е отразено никъде.Все едно,че не е имало дело за разсиновяване.Но пък после е имало припознаване от биологичния баща. И така,това решение за разсиновяване е много важно,но не знам къде още да го търся.
zaek13
Младши потребител

Назад към Семейни казуси