начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

смяна на фамилно име на бебе

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

смяна на фамилно име на бебе

Мнениеот juja55 » 22 Юли 2007, 15:11

Здравейте, бих искала да попитам каква е процедурата при промяна на фамилно име на бебе и промяна на бащинство, когато първият съпруг на когото е записано бебето не оспорва и няма никакви претеции към него?
juja55
Нов потребител

Мнениеот ivalina » 22 Юли 2007, 15:20

Може би имате впредвид да направите осиновяване??????????Защото по друг начин невиждам как ще станат нещата.
ivalina
Младши потребител

Мнениеот ivalina » 22 Юли 2007, 15:47

Колега и как ще докажите бащинство или ще оспорвате след като се направи ДНК всичко ще стане ясно. А може би просто трябва да се поиска съгласието на първия баща, да се откаже от родителските си права и тогава вторият просто да осинови детето.Мисля че тази процедура е много по- лесна и по ефикасна в случая. :D
ivalina
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 22 Юли 2007, 15:51

lyutiyat написа: на базата на самото съдебно решение с което се оспорва бащинството на единия и се търси бащинството на другия !...

Най-разумният отговор!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот donna » 22 Юли 2007, 15:57

ivalina написа:Колега и как ще докажите бащинство или ще оспорвате след като се направи ДНК всичко ще стане ясно. А може би просто трябва да се поиска съгласието на първия баща, да се откаже от родителските си права и тогава вторият просто да осинови детето.Мисля че тази процедура е много по- лесна и по ефикасна в случая. :D

ай ай ай .............., то в семейни има една тема чудо .......
donna
Старши потребител

Мнениеот ivalina » 22 Юли 2007, 16:26

Колеги имате в предвид , че не съм права ли????
ivalina
Младши потребител

Мнениеот octavia » 23 Юли 2007, 11:28

Точно това имаме предвид :D

http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=1594118657

Това го прочетете, преди да давате некомпетентни съвети. А на питащата - може да стане само с иск. Няма административна процедура, с която да се "заличи" бащинство.
octavia
Младши потребител

Мнениеот portokal » 23 Юли 2007, 11:38

Бе, то зависи първият съпруг дали наистина е биологичен баща. Едно е да не е, друго е да е наистина баща и просто да иска да се отърве от бащинството (тогава може само чрез осиновяване).
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Юли 2007, 12:46

Ivalina,как точно си представяте ситуацията: Бащата дава детето за осиновяване , а майката не. Какво става с детето? Той ще му бъде биологичен баща, ама ще го е дал за осиновяване. И вторият ще е само осиновител с всички произтичащи от това последствие, вкл. и право да прекрати осиновяването. Ако осиновителят няма брак с майката, което разбирам от случая , то тогава според мен не може да има изобщо осиновяване.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 23 Юли 2007, 12:58

Ако осиновителят няма брак с майката, което разбирам от случая , то тогава според мен не може да има изобщо осиновяване.

Е, ще трябва да се оженят, разбира се.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 23 Юли 2007, 14:09

Хубаво, де - дай първо да кажат кой е наистина биологичният баща и тогава ще подредим бъдещите събития. :lol:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот razli4na » 23 Юли 2007, 15:05

А бе, като се харесват младите, да се вземат. То и без друго горкото дете никой не го пита- като минат 18- тина години, и, като стане джангъра, като в темата "има ли шанс този биологичен баща", тогава ще тръгнат всички да съдят инстанциите. Все ще намерят някой виновен, но не и самите те.
А иначе, първоначалният въпрос е: "бих искала да попитам каква е процедурата при промяна на фамилно име на бебе и промяна на бащинство, когато първият съпруг на когото е записано бебето не оспорва и няма никакви претеции към него?"- отговора е АДВОКАТ!!! Там ще получите подробна информация, можете да разнищите и всяка една възможна хипотеза, ще получите съвет относно това какъв е правния Ви интерес, както и какво ще Ви струва всяко действие.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот portokal » 23 Юли 2007, 16:48

Явно " ... първият съпруг на когото е записано бебето ... " НЕ е !

Аа, що да е явно?
Няма ли татковци, дето направят бебе, скарат се с мама и после нямат съвсем нищо против да се отърват от бащинството на бъдещото или наличното вече бебе?
Знам за случай, при който родителите, женени, се изпокарват още около раждането на бебето, а след това бащата се опитал да си оспори бащинството - не знам дали го е направил, защото наистина се е съмнявал, или за да дразни майката. Не успял, защото той си бил бащата. Но случаи всякакви.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivalina » 23 Юли 2007, 19:21

От никаде нестава видно, че няма да сключат брак.Така, че ...........Незная колеги дали сте имали подобен казус, но оспорването на бащинството не е ей така, решавам и готово.Затова и казах , че процедурата с осиновяването е по -лесна.
ivalina
Младши потребител

Мнениеот portokal » 24 Юли 2007, 08:11

И за капак на всичко няма същата функция, нито пък води до 100% същия резултат - е, почти, но не съвсем. При всички положения е за препоръчване биологичният баща, ако е такъв, да установи бащинството си (с помощта на мама, естествено - сам няма да може да оспори бащинството на съпруга), а не да осиновява. То пък голямата разлика в сложността.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот octavia » 24 Юли 2007, 10:59

lyutiyat написа:
ivalina написа:Колеги имате в предвид , че не съм права ли????[/quote]

" ... Точно това имаме предвид

http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=1594118657

Това го прочетете, преди да давате некомпетентни съвети. А на питащата - може да стане само с иск. Няма административна процедура, с която да се "заличи" бащинство... " :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

...............................................................................................

Защо толкова люто ,колега , че госпожицата може и да е седнала , не само права, нали ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D :D :D :D :D

:D Съжалявам за резкия тон на написаното от мен, но наистина леко се нервирам на неграмотни постове и липса на стил при оформяне на коментарите... Извинявам се на Ивалина, но поста си няма да коригирам. Погледнах всички нейни коментари и мисля, че е добре да почете из форума още малко, и да натрупа повече опит, преди да започне да се включва - казвам това с най-добро чувство. И поддържам казаното от мен: исковото производство е по-чиста процедура от осиновяването, ако, разбира се, първия съпруг не е биологичен баща (но оставам с впечатлението, че не е). Btw, питащата забрави да уточни това важно обстоятелство и ни остави да си блъскаме главите, а?
octavia
Младши потребител

Мнениеот ivalina » 24 Юли 2007, 13:03

Много благодаря за топлите думи колега. Радвам се , че съм Ви заинтересувала толкова много, че чак сте прочели всички мои коментари. Както забелязвам аз нямам какво да прочета за вас, след като сте регистриран във форума едва от вчера. Всеки има право на мнение. Това, че вие мислите исковото производство за по- чиста процедура съвсем не означава, че трябва да мисля и аз така. Що се отнася до стил на писане и неграмотни постове.........Колега сдържайте се малко, не си мислете , че вие сте перфектен.
Относно, Вашите съвети , кога аз да участвам във форума и колко трябва да почета чужди мнения, бих Ви отговорила, че не ми е необходимо. Не защото много зная и нямам какво да науча, а защото всеки си има мнение. И щом си имам мнение , относно някой казус и щом участвам във форума, не мисля, че трябва да си мълча и примерно да се съобразявам с нечие мнение. Мога да си взема поука, защото човек се учи цял живот.
А като се вземе в предвид, че тук повечето са студенти, как мислите дали всички коментари са попаднали на точното място????????
ivalina
Младши потребител

Мнениеот ivalina » 24 Юли 2007, 13:29

Колега , ако искате да напишем по една искова молба и да сравним стила на писане. какво ще кажете?????????Нека темата да бъде смяна на имена.За да не Ви затруднявам, сам си измислете причината поради , която се налага.
:D :D :D
ivalina
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 24 Юли 2007, 14:08

ivalina написа:Колега , ако искате да напишем по една искова молба и да сравним стила на писане. какво ще кажете?????????Нека темата да бъде смяна на имена.За да не Ви затруднявам, сам си измислете причината поради , която се налага.
:D :D :D

Te пък едни искови молби :D :D :D
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот ivalina » 24 Юли 2007, 20:44

Декан не са трудни, но за такива, които много знаят, а дефакто нищо са трудни. :D :D :D Ако искаш и теб да те включим, виждам , че ги разбираш много нещата и все съвети ми даваш.
ivalina
Младши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси