Здравейте, аз съм съвсем нова в този форум. Досега проверявах този въпрос из форумите за бременни и майки, но понеже ме интересува точно конкретна гледна точка реших да пробвам и тук - ЗАКОНОВАТА.
Знам, че в много други държави като САЩ, Холандия, Великобритания, не говорим за страни от третия свят, има изградена практика по въпроса и много от родилките раждат в къщи и това е нещо нормално там. Има си акушерки, които асистират и т.н. Знам и че тук се гледа на въпроса с предубеждение и от родители, и от лекари.
ТЕМАТА НЕ Е ЗА ОБСЪЖДАНЕ НА ПЛЮСОВЕТЕ И МИНУСИТЕ, но от съвсем конкретна гледна точка - има ли закони в България. свързани с този въпрос. Много се надявам някое КОМПЕТЕНТНО лице да посочи такива.
- има ли изрична забрана, насочена към родителите. Това се съмнявам, зашото в някои случаи поради стечение на обстоятелствата раздането може да стане извън болницата, било в таксито, било вкъщи и т.н. След това по закон какво трябва да се направи?
- по отношение на лекарите - може ли акушерка да бъде оторизирана да аситира.
- след раждането задължени ли са майката и бебето да се изследват в болница, може ли да откажат срещу подпис
- акт за раждане - как се издава.
- изобщо кой е законът, с който са урегулирани ражданията в България
- всякакви други закони, свързани по някакъв начин с казуса "раждане вкъщи"
ИНТЕРЕСУВАТ МЕ НЕЩАТА ЧИСТО ЗАКОНОВО! Моля нека и отговорите касаят именно тази страна (в други форуми нещата по-скоро отиваха към обсъждане на рисковете и т.н.) Зададох този въпрос във форума на министерство за здравеопазването и едиственото, което получих беше отговор в груб стил, без капка информация.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 16:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Раждане вкъщи - какви са ЗАКОНОВИТЕ уредби в България?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Единствения плюс да родите извън болница е да го направите в американското посолство/т.е. на американска територия/ и детето ви автоматично да стане американски гражданин.
Или в някое друго послоство, или на кораб, самолет и др. подобни.
Или в някое друго послоство, или на кораб, самолет и др. подобни.
- georgi07
- Потребител
Никой не може насила да Ви замъкне в болницата. Но не знам как стоят нещата с намирането на лекар или акушерка, който да води раждането в дома Ви. Не знам дали няма някакви правила (може би и само някакви стандарти на професията), според които това да не се допуска или да не се препоръчва. Нямам представа.
"след раждането задължени ли са майката и бебето да се изследват в болница, може ли да откажат срещу подпис" - майката според мен винаги може да откаже изследване или лечение за себе си. Доколкото знам, за детето и въобще за недееспособни лица може въпреки отказа на родителя/настойника да се наложи изследване или лечение, ако се прецени, че е важно за здравето или живота им. Вижте в Закона за здравето.
Актът за раждане се издава след едно съобщение до общината. Важно е да го подпише обаче и лекар или акушерка (съобщението, не акта). На практика може да има проблем, ако не се намери "медицинско лице", което да съобщи раждането в общината, а дали детето е родено в болница, или не, няма значение.
Чл. 43. (1) Всяко раждане трябва да се съобщи писмено и да се обяви устно в срок 5 дни, като денят на раждането не се брои.
(2) Съобщението за раждане се съставя писмено по утвърден с правилника по чл. 11, ал. 2 образец. Съобщаването на раждането е задължение на:
1. (изм. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) ръководителя на лечебното заведение или на лицето, на което със заповед е възложено това, когато раждането е станало в лечебно заведение;
2. (изм. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) компетентно медицинско лице, когато раждането не е станало в лечебно заведение;
3. длъжностното лице по гражданското състояние, когато в населеното място няма компетентно медицинско лице.
(3) Обявяването на раждането е задължение на бащата и се прави лично или чрез нотариално упълномощено лице.
(4) В случаите, когато бащата е починал, отсъства от населеното място или е в невъзможност да обяви раждането поради тежка болест, лишаване от свобода и други причини, ако е в неизвестност или е неизвестен, обявяването се извършва от лице, присъствало на раждането. Ако раждането е станало, когато майката е била вън от своето жилище, задължението да обяви раждането е на лицето, в дома на което е станало раждането. Майката също може да обяви за раждането лично или чрез нотариално упълномощено лице.
(5) Ако бащата, майката или друго лице не обявят раждането, длъжностното лице по гражданското състояние съставя акта за раждане само на основание на съобщението по ал. 2.
"след раждането задължени ли са майката и бебето да се изследват в болница, може ли да откажат срещу подпис" - майката според мен винаги може да откаже изследване или лечение за себе си. Доколкото знам, за детето и въобще за недееспособни лица може въпреки отказа на родителя/настойника да се наложи изследване или лечение, ако се прецени, че е важно за здравето или живота им. Вижте в Закона за здравето.
Актът за раждане се издава след едно съобщение до общината. Важно е да го подпише обаче и лекар или акушерка (съобщението, не акта). На практика може да има проблем, ако не се намери "медицинско лице", което да съобщи раждането в общината, а дали детето е родено в болница, или не, няма значение.
Чл. 43. (1) Всяко раждане трябва да се съобщи писмено и да се обяви устно в срок 5 дни, като денят на раждането не се брои.
(2) Съобщението за раждане се съставя писмено по утвърден с правилника по чл. 11, ал. 2 образец. Съобщаването на раждането е задължение на:
1. (изм. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) ръководителя на лечебното заведение или на лицето, на което със заповед е възложено това, когато раждането е станало в лечебно заведение;
2. (изм. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) компетентно медицинско лице, когато раждането не е станало в лечебно заведение;
3. длъжностното лице по гражданското състояние, когато в населеното място няма компетентно медицинско лице.
(3) Обявяването на раждането е задължение на бащата и се прави лично или чрез нотариално упълномощено лице.
(4) В случаите, когато бащата е починал, отсъства от населеното място или е в невъзможност да обяви раждането поради тежка болест, лишаване от свобода и други причини, ако е в неизвестност или е неизвестен, обявяването се извършва от лице, присъствало на раждането. Ако раждането е станало, когато майката е била вън от своето жилище, задължението да обяви раждането е на лицето, в дома на което е станало раждането. Майката също може да обяви за раждането лично или чрез нотариално упълномощено лице.
(5) Ако бащата, майката или друго лице не обявят раждането, длъжностното лице по гражданското състояние съставя акта за раждане само на основание на съобщението по ал. 2.
-
portokal - Старши потребител
Re: Раждане вкъщи - какви са ЗАКОНОВИТЕ уредби в България?
endji написа:
- след раждането задължени ли са майката и бебето да се изследват в болница, може ли да откажат срещу подпис
Аз ли съм станал много мнителен, или някой е намислил щуротия ? Доколкото разбирам не изключвате акушерска помощ, така че нестава въпрос за религиозна пречка. Остава май само варианта да се "подмени" родилката, като се скрие едно раждане и се впишат други родителе на детето.
Както и да е, можете да го направите, като след това лекарят, акушерката или бащата следва да отиде и да обяви раждането. Виждал съм стари актове за раждане, където бащата е слязъл от балкана за да обяви в кметството, че преди 3 дни жена му е родила. Има и доста стари актове /отпреди 50-60 год/ в които акушерката обявява, че раждането е станало в домашни условия.
- d_d
- Потребител
като след това лекарят, акушерката или бащата следва да отиде и да обяви раждането
Няма да е "или", а "и". Затова съм копирала Закона за гражданската регистрация - устно обявяване И писмено съобщение.
Сблъсквала съм се с един такъв случай. Жена беше родила вкъщи. Случило се по някакво никое време и нямало кой да я закара до болницата. Пари за таксита предполагам, че също е нямала. Няма и личен лекар. Извикала някаква съседка само.
Жената беше готова да обяви раждането в общината. Но трябва и писмено съобщение от "медицинско лице". В цял град с двайсет и кусур хиляди души не се намери един лекар, акушерка или медсестра, които да направят такова съобщение. Щото откъде да знаели, че точно това дете е нейното, не били присъствали на раждането. Изходът беше да се води дело - за установяване на факти. Не знам водиха ли.
-
portokal - Старши потребител
Не съм юрист, а и в твоя въпрос повече е необходим медицински съвет. Никой лекар не би те посъветвал да раждаш в къщи, т.к. в домашна обстановка никога не може да се постигне онази стерилност, която е в родилната зала, абсолютно необходима както за родилката, така и за новороденото.
- miq_f
- Младши потребител
Re: Раждане вкъщи - какви са ЗАКОНОВИТЕ уредби в България?
d_d написа:endji написа:
Аз ли съм станал много мнителен, или някой е намислил щуротия ? Доколкото разбирам не изключвате акушерска помощ, така че нестава въпрос за религиозна пречка. Остава май само варианта да се "подмени" родилката, като се скрие едно раждане и се впишат други родителе на детето.
Както и да е, можете да го направите, като след това лекарят, акушерката или бащата следва да отиде и да обяви раждането. Виждал съм стари актове за раждане, където бащата е слязъл от балкана за да обяви в кметството, че преди 3 дни жена му е родила. Има и доста стари актове /отпреди 50-60 год/ в които акушерката обявява, че раждането е станало в домашни условия.
И аз започвам да се съмнявам като d_d. Коя майка не би искала най-доброто !? То не са частни клиники , то не са " светила " сред лекари .... незнам .. чудно !?
- divain
- Потребител
Законово "разрешение" да роди жена в къщи няма. Има забрана за това. Може да се случи инцидентно, само при екстремни ситуации и като изключение. За повече - Закона за здравето. Има и текстове НК.
В момента не се сещам за други законови и подзаконови разпоредби, но първия акушер-гинеколог, който попиташ, ще ти ги изброи подробно, както и ще обясни защо не се допуска от закона такова нещо.
А колегите по-горе ти обясниха и част от последиците от такова извънболнично раждане.
В момента не се сещам за други законови и подзаконови разпоредби, но първия акушер-гинеколог, който попиташ, ще ти ги изброи подробно, както и ще обясни защо не се допуска от закона такова нещо.
А колегите по-горе ти обясниха и част от последиците от такова извънболнично раждане.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
Петър І
- uvella
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|