начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

Поделяне на наследствено жилище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Поделяне на наследствено жилище

Мнениеот desi_dbg » 29 Юли 2007, 16:58

здравейте всички,
Обръщам се с молба за помощ към тези от вас които имат опит със семейното и наследствено право.
Преди година майка ми се изнесе от семейното ни жилище за да живее с приятеля си на квартира. След една година средствата и за да се издържат свършиха и тя иска да се нанесе обратно с приятеля си в апартамента ни. Отношенията ни с този човек са изключително лоши, непрекъснато ми е опражняван психически тормоз да се подчинявам и да ги издържам, бях изнудвана за пари, и след като отказах, ме притискат да напусна жилището. Съжителството ни с приятеля и е невъзможно. Знам, че не мога да огранича достъпа на майка си до жилището, но моля за съвет как да се справя с този човек. Съгласна съм и на продажба на жилището, но те отказват.
Благодаря предварително.
desi_dbg
Нов потребител

Re: Поделяне на наследствено жилище

Мнениеот donna » 29 Юли 2007, 17:22

desi_dbg написа:здравейте всички,
Обръщам се с молба за помощ към тези от вас които имат опит със семейното и наследствено право.
Преди година майка ми се изнесе от семейното ни жилище за да живее с приятеля си на квартира. След една година средствата и за да се издържат свършиха и тя иска да се нанесе обратно с приятеля си в апартамента ни. Отношенията ни с този човек са изключително лоши, непрекъснато ми е опражняван психически тормоз да се подчинявам и да ги издържам, бях изнудвана за пари, и след като отказах, ме притискат да напусна жилището. Съжителството ни с приятеля и е невъзможно. Знам, че не мога да огранича достъпа на майка си до жилището, но моля за съвет как да се справя с този човек. Съгласна съм и на продажба на жилището, но те отказват.
Благодаря предварително.

Кога е придобит имота/по време на брак на майка ви с баща ви ли ,или е бил на бащави отпреди брак наследствен ......респективно на майка ви/ и баща ви починал ли е ? Отговор като си кажете това което питам .
donna
Старши потребител

Мнениеот desi_dbg » 29 Юли 2007, 17:48

апартамента е придобит по време на брака между майка ми и баща ми. баща ми е починал.
desi_dbg
Нов потребител

Мнениеот donna » 29 Юли 2007, 18:06

desi_dbg написа:апартамента е придобит по време на брака между майка ми и баща ми. баща ми е починал.

Явно до доброволна делба няма да се стигне както чета .
Отговора е съдебна делба, с иска ще поискате поставяне на имота във ваш дял /изкупуване на имота/,съгласно чл.288 ал. 3 ГПК ,разбира се ако нямате друго жилище апартамента може да ви се възложи в дял .
На основание чл.282 ал.2 ГПК може да поискате да останете да живеете само вие в имота ,тъй като към момента майка ви не го ползва .

282 ГПК В решението, с което се допуска делбата, съдът се произнася по въпросите: между кои лица и за кои имоти ще се извърши тя, както и каква е частта на всеки сънаследник. Когато се допуска делба на движими вещи, съдът се произнася и по въпроса, кой от съделителите ги държи.
В същото решение или по-късно, ако всички наследници не използуват наследствените имоти съобразно правата си, съдът, по искане на някой от тях, постановява кои от наследниците от кои имоти ще се ползуват до окончателното извършване на делбата или какви суми едните трябва да плащат на другите срещу ползуването.

чл.288 ал.3 ГПК Ако неподеляемият имот е жилище, всеки от съделителите, който при откриване на наследството е живял в него и не притежава друго такова, може да поиска то да бъде поставено в неговия дял, като дяловете на останалите съделители се уравнят с друг имот или с пари. Когато няколко съделители, отговарящи на условията по изречение първо, предявят претенции за поставяне на имота в техния дял, предпочита се онзи, който предложи по-висока цена.

Не сте казали колко голям е имота.Мооже пък да се окаже поделяем и да си го разделите на два .
donna
Старши потребител

Мнениеот josefin » 29 Юли 2007, 19:14

Я се обърнете към прокуратурата с една хубава жалба!
Доколкото разбирам, приятеля на майка Ви няма нищо общо с апартамента. Пишете на съответната районна прокуратура за тормоза който Ви оказва, изнудването за пари и така нататък, може даже и да поразкрасите нещата, особено ако има и съседи които да Ви подкрепят.Естествено, ще трябва да забравите за добрите отношения с майка Ви, но това явно от доста време е без значение.
josefin
Младши потребител

Мнениеот donna » 29 Юли 2007, 19:42

lyutiyat написа:Но от значение е и още нещо :

(Ал. 6 нова - Изв., бр. 90 от 1961 г., изм., ДВ, бр. 28 от 1983 г.,
бр. 124 от 1997 г.) Когато уравнението е парично, сумата по ал. 2 заедно със законната лихва следва да се изплати в 6-месечен срок от влизането в сила на решението за възлагане.
(Ал. 7 зал., предишна ал. 8, нова, ДВ, бр. 28 от 1983 г., изм. - бр. 31
от 1990 г., изм., бр. 124 от 1997 г., бр. 64 от 1999 г.) Съделителят, в чийто
дял е поставен имотът по реда на ал. 2 и 3, става негов собственик, след като
изплати в срока по ал. 6 определеното парично уравнение заедно със законната
лихва.
Ако уравнението не бъде изплатено в този срок, решението за възлагане се обезсилва по право и имотът се изнася на публична продан. Имотът може да не бъде изнесен на публична продан и да се възложи на друг съделител, който отговаря на условията по ал. 3, ако той заплати веднага цената, по която е
оценен имотът при делбата, намалена със стойността на дела му в него.
Получената сума се разпределя между останалите съделители съобразно с квотите им.
(Ал. 8 предишна ал. 9, нова, ДВ, бр. 28 от 1983 г. - бр. 31 от 1990 г.,

което означава, че на Вас ще Ви трябват , евентуално , доста пари в кратък срок !...
А и финансовия елемент не е за пренебрегване !...

Действайте, докато майка Ви не е решила окончателно да се нанесе , защото , все пак, тя има 3 / 4 а Вие 1 / 4 !...

За повече подробности и уточнения , обърнете се за КОНСУЛТАЦИЯ към АДВОКАТ !

Споко за сумата ,обичайната практика ,с решението в банката и на базата на него се отпуска кредит ,като банката си вписва законната ипотека върху имота.
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 29 Юли 2007, 19:48

И КАКВО ЩЕ ПОСТИГНЕТЕ ........ПРЕПИСКАТА 100% ЩЕ СЕ ПРЕКРАТИ . Така както съветвете ,хората няма да пуснат проверка ,а направо ще поискат да обвинят майката и приятеля и. Може да поискате само да ги предупредят ,ако нещата са на зле. Но пък майката може да поиска да се разпредели ползването на имота и да набута щерката в кухнята ....тогава ще стане мацало ............
Недай си боже обвини майка си и приятеля и в няквя измислена глупост,после ще стене интересно . Майката е съсобственика с по-големия дял........,ако иска винаги може да поиска обезщетение за ползване на жилището от дъщерята и с това обезщетение да си плаща квартирата ,както виждате го е направила така че дъщерята няма какво да се сърди ,за справка закона за собствеността .
Последна промяна donna на 29 Юли 2007, 19:51, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

Мнениеот josefin » 29 Юли 2007, 19:54

Момент, доколкото разбрах не майката а приятеля и е проблема! Така че в съвета ми няма нищо лошо, особено ако го разходят до местното РПУ за да си поговорят с него-там ще му се зарадват, особено ако им е познат по-отрано.
Относно казуса с имота не съм специалист и оставям нещата изцяло във Ваши ръце!
josefin
Младши потребител

Мнениеот donna » 29 Юли 2007, 19:54

lyutiyat написа:Правилно, но в случай ,че е безработна ?!...

Ако е безработна хваща другия път публична продан...........,но и там трябва да се плаща.........така ,че ако е безработна никакви дела няма да може да води..........

--------------------------------------------------------------------------------------
Не ходи след мен да ми опонираш ..........знаеш ,че не е здравословно ,ако не си го разбрал ще ти се наложи ,което не е мн. хубаво.
donna
Старши потребител

Мнениеот desi_dbg » 29 Юли 2007, 22:44

Благодаря на всички за отзивчивоста.
това са доста ценни съвети.
сега поне знам, че мога да отреагирам и да се защитя някакси.
desi_dbg
Нов потребител

Мнениеот desi_dbg » 29 Юли 2007, 23:12

здравейте пак,
а ако приемем че пусна жалба в Прокуратурата за заплахи от страна на приятеля на майка ми.
мисля да сменя ключалката на апартамента. но тя би могла да изкара прокурорска заповед и пак ще се настанят в жилището.
как бих могла да се защитя срещу това?
desi_dbg
Нов потребител

Мнениеот donna » 30 Юли 2007, 00:01

desi_dbg написа:здравейте пак,
а ако приемем че пусна жалба в Прокуратурата за заплахи от страна на приятеля на майка ми.
мисля да сменя ключалката на апартамента. но тя би могла да изкара прокурорска заповед и пак ще се настанят в жилището.
как бих могла да се защитя срещу това?

Какво ще постигнете с жалба до прокурутурата отговора е нищо , да не стигнете до там този човек да ви съди за клевета ........мисля ,че ясно ви обяснихме какв е реда по-горе.
Що се отнася до личната ви драма и домашните ви дрязги ,боя се че не би следвало да ни обременявате с това.
donna
Старши потребител

Мнениеот josefin » 30 Юли 2007, 07:40

Смяната на бравите на жилището без съгласието на майка Ви ще представлява самоуправство от Ваша страна по смисъла на НК.Не го правете!
josefin
Младши потребител

Назад към Семейни казуси