Здравейте,
вдовица съм. Съпруга ми почина внезапно преди около 3 години. От брака си имаме едно дете /сега е на 13 години/, а той има и още едно от предишен брак. Остави ни имущество- къща, гараж, право на строеж за построяване на нова сграда и автомобил. Появи се клиент, който желае да купи всички това, но иска да стане чрез продажба на наследствени права. Срещна ме с адвоката си, който ми обясни че по този начин се избягвали проблеми с другия наследник, пък и било по- евтино. Аз нямам нищо против, но се притеснявам само да не лиша детето си от бъдещото наследството от баба си и дядо си- родителите на съпруга ми. Те са живи и имат някакви имоти. Въпросът ми е следният: ако аз и детето ми продадем наследствените права останали от съпруга ми, ще се лишим ли от бъдещото наследството от неговите родители, които са живи.
Благодаря на всички, които проявят внимание към темата.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 16:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ще се лищим ли от бъд. наследство, ако сключим договор сега
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Няма да лишите детето си от наследство!Но детето на мъжа ви от другия брак е наследник наравно със вашето дете.Не е морално да гo лишавате от наследство.Освен това чрез продажбата на наследството не се елиминират проблемите с другия наследник както ви е казал адвоката.Всъщност елиминират се , но само за купувача.За вас ако другото дете упорства и си наеме адвокат ви чака дело и почти сигурна загуба , така че пак ще му дадете своето……
- legenora
- Потребител
Мисля, че нещо не сте ме разбрали. Аз няма да продавам наследството на другото дете от първия му брак, а само моето наследство, като негова вдовица и това на детето ни. Другото дете ще продължи да си е наследник и купувача каза, че имал грижата да се оправил и с него. Но на нас тази съсобственост ни тежи. Нищо не можем да правим с нея- с майката на другото дете сме в лоши отношения и не си говорим, а пък в същия момент имотите се рушат. Ако си продадем нашата част, ще можем веднага да купим нещо самостоятелно и да си решим въпросите. Това е, нямам желание да продавам наследството на другото дете.
- vdovitza
- Нов потребител
Да в такъв случай сте права.Не се притеснявайте.Може да продадете спокойно и това няма да лиши от наследството на баба си и дядо си ,дете ви
- legenora
- Потребител
Много Ви благодаря.
Значи- продаваме наследството от съпруга ми и ще имаме това от неговите родители след като починат, независимо че няма да имаме право на наследство от техния син?
Значи- продаваме наследството от съпруга ми и ще имаме това от неговите родители след като починат, независимо че няма да имаме право на наследство от техния син?
- vdovitza
- Нов потребител
Да!
Дори и от техния син имате "право на наследство". Просто сте продали не правото да сте наследници, а наследените неща. Иначе наследници оставате пак вие.
Бабата и дядото двамата внуци, без Вас, ще си ги наследят един ден съвсем отделно. Нарича се заместване - заместват баща си.
Дори и от техния син имате "право на наследство". Просто сте продали не правото да сте наследници, а наследените неща. Иначе наследници оставате пак вие.
Бабата и дядото двамата внуци, без Вас, ще си ги наследят един ден съвсем отделно. Нарича се заместване - заместват баща си.
- neregistrirana
- Потребител
Искате да кажете, че вбъдеще детето ни ще бъде наследник на баба си и дядо си, което е различно от сегашното му положение на наследник на баща си.
- vdovitza
- Нов потребител
Добре де, ама нали детето ще бъде наследник на баба си и дядо си точно защото е наследник на баща си. Ако продаде правото си на наследство от баща си, няма ли купувачът по този договор в бъдеще да иска и това, което ще се получи като наследство от бабата и дядото?
- vdovitza
- Нов потребител
Не, детето наследява баба си и дядо си, защото е син или дъщеря на баща си, а не защото му е наследник. Син и наследник не са съвсем едно и също.
Вие сте наследник на баща му, но няма да наследите баба му и дядо му. Детето пък може да се е отказало от наследството на баща си и тогава престава да му бъде наследник, но не губи правото да наследи баба си и дядо си, ако те сега са живи.
Освен казаното по-горе - продавайки наследството, аз вече Ви казах, не продавате качеството си на наследник. Продавате наследеното имущество (права и задължения), но наследници си оставате вие.
Купувачът не може да иска нищо, освен това, което вие сега сте наследили от бащата. Това е, което е купил.
Вие сте наследник на баща му, но няма да наследите баба му и дядо му. Детето пък може да се е отказало от наследството на баща си и тогава престава да му бъде наследник, но не губи правото да наследи баба си и дядо си, ако те сега са живи.
Освен казаното по-горе - продавайки наследството, аз вече Ви казах, не продавате качеството си на наследник. Продавате наследеното имущество (права и задължения), но наследници си оставате вие.
Купувачът не може да иска нищо, освен това, което вие сега сте наследили от бащата. Това е, което е купил.
- neregistrirana
- Потребител
Много Ви благодаря. Сега ми просветна. Надявам се да вземам правилното решение и в бъдеще да не съжалявам за него.
Още веднъж Ви благодаря.
Още веднъж Ви благодаря.
- vdovitza
- Нов потребител
Казвате че ще трябва разрешение на районния съд за продажба на наследството на сина ми. А ще ми препоръчате ли адвокат, защото не знам как да го поискам. И не може ли без такова разрешение?
- vdovitza
- Нов потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|