начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

ще се лищим ли от бъд. наследство, ако сключим договор сега

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ще се лищим ли от бъд. наследство, ако сключим договор сега

Мнениеот vdovitza » 30 Юли 2007, 10:52

Здравейте,
вдовица съм. Съпруга ми почина внезапно преди около 3 години. От брака си имаме едно дете /сега е на 13 години/, а той има и още едно от предишен брак. Остави ни имущество- къща, гараж, право на строеж за построяване на нова сграда и автомобил. Появи се клиент, който желае да купи всички това, но иска да стане чрез продажба на наследствени права. Срещна ме с адвоката си, който ми обясни че по този начин се избягвали проблеми с другия наследник, пък и било по- евтино. Аз нямам нищо против, но се притеснявам само да не лиша детето си от бъдещото наследството от баба си и дядо си- родителите на съпруга ми. Те са живи и имат някакви имоти. Въпросът ми е следният: ако аз и детето ми продадем наследствените права останали от съпруга ми, ще се лишим ли от бъдещото наследството от неговите родители, които са живи.
Благодаря на всички, които проявят внимание към темата.
vdovitza
Нов потребител

Мнениеот legenora » 30 Юли 2007, 11:09

Няма да лишите детето си от наследство!Но детето на мъжа ви от другия брак е наследник наравно със вашето дете.Не е морално да гo лишавате от наследство.Освен това чрез продажбата на наследството не се елиминират проблемите с другия наследник както ви е казал адвоката.Всъщност елиминират се , но само за купувача.За вас ако другото дете упорства и си наеме адвокат ви чака дело и почти сигурна загуба , така че пак ще му дадете своето……
legenora
Потребител

Мнениеот vdovitza » 30 Юли 2007, 11:18

Мисля, че нещо не сте ме разбрали. Аз няма да продавам наследството на другото дете от първия му брак, а само моето наследство, като негова вдовица и това на детето ни. Другото дете ще продължи да си е наследник и купувача каза, че имал грижата да се оправил и с него. Но на нас тази съсобственост ни тежи. Нищо не можем да правим с нея- с майката на другото дете сме в лоши отношения и не си говорим, а пък в същия момент имотите се рушат. Ако си продадем нашата част, ще можем веднага да купим нещо самостоятелно и да си решим въпросите. Това е, нямам желание да продавам наследството на другото дете.
vdovitza
Нов потребител

Мнениеот legenora » 30 Юли 2007, 11:31

Да в такъв случай сте права.Не се притеснявайте.Може да продадете спокойно и това няма да лиши от наследството на баба си и дядо си ,дете ви
legenora
Потребител

Мнениеот vdovitza » 30 Юли 2007, 12:09

Много Ви благодаря.
Значи- продаваме наследството от съпруга ми и ще имаме това от неговите родители след като починат, независимо че няма да имаме право на наследство от техния син?
vdovitza
Нов потребител

Мнениеот neregistrirana » 30 Юли 2007, 12:20

Да!
Дори и от техния син имате "право на наследство". Просто сте продали не правото да сте наследници, а наследените неща. Иначе наследници оставате пак вие.
Бабата и дядото двамата внуци, без Вас, ще си ги наследят един ден съвсем отделно. Нарича се заместване - заместват баща си.
neregistrirana
Потребител

Мнениеот vdovitza » 30 Юли 2007, 12:35

Искате да кажете, че вбъдеще детето ни ще бъде наследник на баба си и дядо си, което е различно от сегашното му положение на наследник на баща си.
vdovitza
Нов потребител

Мнениеот neregistrirana » 30 Юли 2007, 12:39

Да, детето ще бъде наследник на баба си и дядо си.
neregistrirana
Потребител

Мнениеот vdovitza » 30 Юли 2007, 13:00

Добре де, ама нали детето ще бъде наследник на баба си и дядо си точно защото е наследник на баща си. Ако продаде правото си на наследство от баща си, няма ли купувачът по този договор в бъдеще да иска и това, което ще се получи като наследство от бабата и дядото?
vdovitza
Нов потребител

Мнениеот neregistrirana » 30 Юли 2007, 13:10

Не, детето наследява баба си и дядо си, защото е син или дъщеря на баща си, а не защото му е наследник. Син и наследник не са съвсем едно и също.

Вие сте наследник на баща му, но няма да наследите баба му и дядо му. Детето пък може да се е отказало от наследството на баща си и тогава престава да му бъде наследник, но не губи правото да наследи баба си и дядо си, ако те сега са живи.

Освен казаното по-горе - продавайки наследството, аз вече Ви казах, не продавате качеството си на наследник. Продавате наследеното имущество (права и задължения), но наследници си оставате вие.
Купувачът не може да иска нищо, освен това, което вие сега сте наследили от бащата. Това е, което е купил.
neregistrirana
Потребител

Мнениеот vdovitza » 30 Юли 2007, 13:14

Много Ви благодаря. Сега ми просветна. Надявам се да вземам правилното решение и в бъдеще да не съжалявам за него.
Още веднъж Ви благодаря.
vdovitza
Нов потребител

Мнениеот vdovitza » 30 Юли 2007, 14:09

Казвате че ще трябва разрешение на районния съд за продажба на наследството на сина ми. А ще ми препоръчате ли адвокат, защото не знам как да го поискам. И не може ли без такова разрешение?
vdovitza
Нов потребител

Мнениеот zapetaia » 30 Юли 2007, 14:24

А от кой град си?
zapetaia
Младши потребител

Мнениеот vdovitza » 30 Юли 2007, 14:30

От София съм
vdovitza
Нов потребител

Назад към Семейни казуси