През 1997г родителите ми даряват на брат ми къща в гр.Пловдив. За това дарение не са искали мое съгласие.През м.02.2002г. почина баща ми , а майка ми е с тежка дименция и живее в моя апартамент с мъжа ми и детето ми.
Въпросът ми е кога мога да си търся по съдебен ред 1/3 запазена част от къщата на родителите ми, която те дариха на брат ми с право на ползване.От кога тече 5годишен срок - от смъртта на баща ми ли и ли след смъртта на майка ми
Благодаря за отговорите ви
- Дата и час: 16 Дек 2024, 17:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Възстановяване запазена част по Закона за наследството
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Благодаря много за отговора!
Но тъй като е отпаднал чл.50 от Закона за наследството - то по чл110 от ЗЗД срока не остава ли пак 5 години
За мен е важно да зная дали е късно вече да завеждам дело за възстановяване на запазената ми част от дарението на баща ми който е починал на 25,01,2002г
Но тъй като е отпаднал чл.50 от Закона за наследството - то по чл110 от ЗЗД срока не остава ли пак 5 години
За мен е важно да зная дали е късно вече да завеждам дело за възстановяване на запазената ми част от дарението на баща ми който е починал на 25,01,2002г
- 06041970
- Нов потребител
Давността по 110 ЗЗД се прилага, да. За наследството от баща Ви е изтекла.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Благодаря за отговора
Но един ден след смъртта на майка ми каква част от къщата ще бъде моят запазен дял
Но един ден след смъртта на майка ми каква част от къщата ще бъде моят запазен дял
- 06041970
- Нов потребител
Много благодаря - консултирах се вчера с адвокат и според него трябва да водя дело за запазената част от имуществото на баща ми макар че са изминали 5,5 год откакто е починал.Основанието му е че аз наистина преди месец разбрах за това дарение - наложи се да вадя удостоверение за тежести на името на майка ми.
Според вас дали да водя такова дело? Притежавам само разписка с която съм платила такса на съда за издаване на удостоверението за тежести - как ще докажа че чак сега разбирам за дарението
Благодаря предварително за отговорите ви!
Според вас дали да водя такова дело? Притежавам само разписка с която съм платила такса на съда за издаване на удостоверението за тежести - как ще докажа че чак сега разбирам за дарението
Благодаря предварително за отговорите ви!
- 06041970
- Нов потребител
Не съм наела адвокат - затова се обърнах към вас с молба да ми кажете вашето мнение дали да водя дело за запазената част от дела на баща след като са изминали 5,6год откакто е починал
Причината да се обръщам за мнение към вас е , че съм в майчинство и нямам излишни пари да водя предварително обречени дела
Причината да се обръщам за мнение към вас е , че съм в майчинство и нямам излишни пари да водя предварително обречени дела
- 06041970
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|