начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

ТОЙ е бащата, но детето му носи името на съпруг на майката

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ТОЙ е бащата, но детето му носи името на съпруг на майката

Мнениеот missing71 » 03 Сеп 2007, 11:36

Здравейте, всички!
Моля за съвет по следния, според мен сложен, казус:

През 2003г. една млада омъжена дама ражда дете от любимия си, който НЕ Е нейния съпруг. Поради сложни "любовни взаимоотношения" майката и биологичния баща се разделят за известно време. Детето, естествено, е записано на името на съпруга й, който приема ситуацията, като е информиран, че детето не е негово. През първите шест месеца от раждането майката и детето живеят при съпруга на майката. Но тъй като любовта е сляпа, биологичният татко обръща планини и морета и настоява да бъде с детето си и майката. И така, докато детето е на възраст около седем месеца, любовната сага приключва с хепи енд - майката, бебето и биологичния татко са вече заедно. Не зная причините, поради които не са предприели действия за промяна на името, но това е факт. Има ли как биологичния татко да направи детето свое и по документи? В момента момиченцето е на 4 години. Много ще съм ви благодарна, ако изразите мнение по темата.
missing71
Нов потребител

Мнениеот missing71 » 03 Сеп 2007, 12:11

:( KCN_kg, мисля, че нищо лошо не съм написала, та да ми връщате такъв пренебрежителе онговор. Освен това, препратките ви не са идентични, ама въобще!!!
И още нещо: за майката едногодишния срок е изтекъл. Също така и тригодишния срок за съпруга - той е знаел за раждането, защото детето е живяло ПРИ НЕГО.

Помолих за съвет, тука не си ги мериме, нали?
missing71
Нов потребител

Мнениеот missing71 » 03 Сеп 2007, 12:15

Ако някой от адвокатите от форума иска да поеме делото за промяна на името на детето моля да ми пише в Skype на miss_ing372
missing71
Нов потребител

Мнениеот missing71 » 03 Сеп 2007, 12:25

Ами искам съвет: При положение, че сроковете са преклузвни и са изтекли за майката и за съпруга й има ли друга възможност ?
missing71
Нов потребител

Мнениеот barri » 03 Сеп 2007, 12:37

Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Всеки родител може да припознае своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца, които са оставили низходящи.

Форма на припознаването

Чл. 36. (1) (Предишен текст на чл. 36 - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на заведението, в което се е родило детето.
(2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването на другия родител, ако той е известен, на детето, ако то е пълнолетно, и на дирекция "Социално подпомагане" в 7-дневен срок от извършването му.

Оспорване на припознаването от другия родител и от детето

Чл. 37. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Родителят или детето може да оспори припознаването с писмено заявление до длъжностното лице по гражданското състояние в тримесечен срок от съобщението. Ако припознаването не бъде оспорено, то се вписва в акта за раждане.
(2) Когато припознаването се оспори, припознаващият може в тримесечен срок от получаването на съобщението да предяви иск за установяване на произход.

(3) Ако при припознаването детето не е навършило пълнолетие, то може да го оспори до изтичането на три години от навършване на пълнолетието или от узнаване на припознаването, ако това узнаване е станало по-късно. Ако искът бъде уважен, припознаването се заличава със съответна бележка в акта за раждане.
barri
Потребител

Мнениеот ianeva » 03 Сеп 2007, 13:39

Здравейте и от мен!
тук, струва ми се, иск по чл. 41 няма да стане. В темата "Има ли шанс този биологичен баща?" е разгледан подробно въпроса. В същата тема donna е пейстнала определение, а razli4na - ТР, съгласно които при установен произход иск по чл. 41 е недопустим. Така, според мен, единствения вариант е процедура по осиновяване и то при положение, че съпруга /вписан като баща/ няма нищо против.
Поздрави!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот ianeva » 03 Сеп 2007, 13:44

Извинявам се, но докато съм писала и най-вече докато изпратя съобщението, са ме изпреварили. Но как да е ...
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот bay4o » 03 Сеп 2007, 13:46

Осиновяване може и да стане, но за целта биологичния баща трябва да стане съпруг на майката. А ако майката и настоящия и съпруг подадат иск от името на детето?
bay4o
Потребител

Мнениеот gery » 03 Сеп 2007, 13:54

Ако бащата е съгласен детето му да бъде осиновено, ще е съгласен и да оспори бащинството си за да се реши въпросът с произхода чисто. Разбира се ще твърди, че сега е узнал за раждането на детето.
gery
Потребител

Мнениеот ianeva » 03 Сеп 2007, 13:58

Но как ще докаже, че сега е узнал за раждането? Това ми се струва почти невъзможно.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот gery » 03 Сеп 2007, 14:01

ianeva написа:Но как ще докаже, че сега е узнал за раждането? Това ми се струва почти невъзможно.

Със свидетели :D , поне аз със СГС съм нямала проблем. Разбира се и АГЕ, КГЕ ще трябва да се направят. КГЕ е достатъчна поне за този състав. Хич не е невъзможно, даже съм го правила десетки пъти. :D
gery
Потребител

Мнениеот missing71 » 03 Сеп 2007, 14:02

Благодаря много на тези, които се включват по темата!!!

Към gery:

Ако бившият съпруг твърди, че сега е узнал, ще се налага ли да се призовават свидетели, за да потвърждават това? И колко време би отнел целият този процес по смяната на името?
missing71
Нов потребител

Мнениеот ianeva » 03 Сеп 2007, 14:04

И да допълня. Питащата/питащия изрично са указали, че през първите шест/седем месеца след раждането детето, майката и съпруга /вписан като баща/ са съжителствали заедно, т.е. вероятно и адресната им регистрация съвпада. Но преди всичко, в този казус има много неизяснени неща - майката вече развела ли се е с вписания баща? Има ли сключен гр. брак с преборващия планини? И т.н. и т.н. Така че, най-добрия съвет е да се вземат всички налични документи и с тях - при колега.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот gery » 03 Сеп 2007, 14:07

missing71 написа:Благодаря много на тези, които се включват по темата!!!

Към gery:

Ако бившият съпруг твърди, че сега е узнал, ще се налага ли да се призовават свидетели, за да потвърждават това? И колко време би отнел целият този процес по смяната на името?

Казвате бивш... което не е положително, тъй като в бракоразводният процес съдът се произнася по въпросите свързани с родените от брака деца. Поне кажете кога е постановено бракоразводното решение, ако няма изтекла една година от постановяването пак може да се помисли как да се шиканира с процеса, колкото и грубо да звучи това.
gery
Потребител

Мнениеот gery » 03 Сеп 2007, 14:08

ianeva написа:И да допълня. Питащата/питащия изрично са указали, че през първите шест/седем месеца след раждането детето, майката и съпруга /вписан като баща/ са съжителствали заедно, т.е. вероятно и адресната им регистрация съвпада. Но преди всичко, в този казус има много неизяснени неща - майката вече развела ли се е с вписания баща? Има ли сключен гр. брак с преборващия планини? И т.н. и т.н. Така че, най-добрия съвет е да се вземат всички налични документи и с тях - при колега.

Наистина, най-добре е да се консултира с колега адвокат, че с всеки постинг Х-овете стават повече :)
gery
Потребител

Мнениеот ianeva » 03 Сеп 2007, 14:10

Оп, излезе и решение за развод, в което съда ще да се е произнесъл по въпроса за родените по време на брака деца. И, сега, как не е знаел, че има дете? :?
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот missing71 » 03 Сеп 2007, 14:12

Ianeva, доколкото знам в момента майката и бившият съпруг са в процес на развод по взаимно съгласие. Детето и майката все още са с адресна регистрация при съпруга. Наистина е чудно, че толкова време са нехайствали, както казва gery, но стават и тези неща... въпросът е дали изобщо случая е решим чрез оборване на наличен произход или остава единствения вариант на пълното осиновяване ?
И дали ако се извърши осиновяване от биологичния баща това няма да има за детето по нататък някакви неприятни емоционални последици?
missing71
Нов потребител

Мнениеот gery » 03 Сеп 2007, 14:13

ianeva написа:Оп, излезе и решение за развод, в което съда ще да се е произнесъл по въпроса за родените по време на брака деца. И, сега, как не е знаел, че има дете? :?

Може да се твърди, че е узнал при бракоразводният процес, ОБАЧЕ тук идва голямото обаче... не трябва да е изтекла 1 година от постановяване на решението, даже по мое мнение от предявяване на исковата молба респективно молбата.
gery
Потребител

Мнениеот ianeva » 03 Сеп 2007, 14:14

Да, аз затова препоръчах да се отиде при колега. :) Иначе съвсем сериозно, без да съм запозната с фактите, бях започнала да обмислям дали Вашето или моето предложение ще отнемат повече време, пари и ... нерви...
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот gery » 03 Сеп 2007, 14:15

missing71 написа:Ianeva, доколкото знам в момента майката и бившият съпруг са в процес на развод по взаимно съгласие. Детето и майката все още са с адресна регистрация при съпруга. Наистина е чудно, че толкова време са нехайствали, както казва gery, но стават и тези неща... въпросът е дали изобщо случая е решим чрез оборване на наличен произход или остава единствения вариант на пълното осиновяване ?
И дали ако се извърши осиновяване от биологичния баща това няма да има за детето по нататък някакви неприятни емоционални последици?

Вижте най-добре майката да се консултира с адвокат, моето мнение е, че при определени предпоставки може и да стане. Всъщност към момента само гадаем, а това не е професионално, защото може да подведем някого, просто защото е премълчал нещо или друго му се е сторило не особено важно.
gery
Потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси