начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Укриване на развод при сключване на нов брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Укриване на развод при сключване на нов брак

Мнениеот drakondv » 21 Сеп 2007, 19:43

Здравейте, не съм юрист . Казуса е:
Имам сключен граждански брак от 4 години. Преди няколко дни случайно дочух част от разговор на съпругата ми с нейна приятелка, в който тя и признава , че не ми е казала за неин предишен граждански брак (на моята съпруга)преди сключването на нашия брак. Също така не е уведомила длъжностното лице и не е посочила този факт при подаването на необходимите документи в общината.
Въпроси:
1.Посоченият факт може ли да бъде основание за прекратяване (или унищожаване ) на брака?
2."Съпругата" ми носи ли наказателна отговорност ( и каква) за умишленото укриване и не предоставяне на документи ,които се изискват при сключването на граждански брак?
3. Къде ( в кои институции) и как мога да проверя дали наистина "съпругата" ми е имала друг граждански брак преди настоящия.
Благодаря предварително за отговорите.
drakondv
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 21 Сеп 2007, 19:53

Off-topic
Ако госпожата е имала предишен брак, това означава ли, че ако сте знаели, нямаше да се ожените с нея?
Аз не съм юрист, но по първите две точки не мисля, че можете да намерите нещо. По третата точка, най-малкото в общината ще имат информация.

Извинявам се предварително на колегите-юристи, че си пъхам гагата там, дето не ми е работа :roll:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот drakondv » 21 Сеп 2007, 20:00

prnedev написа:Off-topic
Ако госпожата е имала предишен брак, това означава ли, че ако сте знаели, нямаше да се ожените с нея?

да, нямаше да се оженя за нея, а и с оглед на поведението и по време на брака ни за мен е интересно каква е причината за разтрогването на предишния и брак.
drakondv
Нов потребител

Мнениеот sluncho » 21 Сеп 2007, 20:30

Съпругата ви не носи отговорност за това, че е имала, но е прекратила предишен свой брак и не ви го е съобщила..просто няма такова "задължение"...отделен е въпроса защо не ви го е споделила...това също не е основание за носене на някаква, ...освен морална и душевна отговорност към вас! От АПОН-а можете да разберете кога е прекратен брака й с предишния съпруг...но няма да ви го кажат току-така...Изобщо защо си задавате въпроса защо не ви е казано нещо, след като до сега сам не сте го разбрал...нима не познавате съпругата си...???!!!
sluncho
Младши потребител

Мнениеот AD_HOC » 21 Сеп 2007, 21:17

Предишен брак може да е основание за унищожаване на брака само ако не е прекратен. Ако оба4е първият брак на съпругата Ви е прекратен (било поради развод, унищожаване или смърт на съпруга) бракът Ви е напълно валиден и тя няма задължението да ви предупреди за предишни неини бракове.
Важното е към момента на сключване на вашия брак да е нямала валиден друг брак. Ако такъв има - Вашият брак може да бъде унищожен и на това основание прекратен.
AD_HOC
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 21 Сеп 2007, 21:18

Имате правна възможност да предявите иск за унищожаване на брака по реда на чл.97 от СК,във връзка с чл.13 от СК.

Обърнете се за съдействие към колега-адвокат за уреждане на производствто пред Районния съд.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот pvln73 » 21 Сеп 2007, 22:47

не става много ясно дали съпругата Ви е била омъжена и се е развела с първият си съпруг преди да се омъжи за Вас - ако е така, то тогава сори ама правен казус няма, само морален.
Ако обаче, тя се е омъжила за вас, но същевременно не се е развела с първия си съпруг /или не е вдовица/ то тогава може да искате унищожаване на брака.
Ако е налице втората хипотеза обърнете се към колега.
Успех
pvln73
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 21 Сеп 2007, 22:51

Ами иначе за какво ще бие барабан из форума,че жена му имала предишен брак ?Поне аз така подразбрах,че жена му има действувщ непрекратен брак и с друго лице.

Та с две приказки да се обясни на човека:

1.Ако жената има и друг валиден брак,който не е прекратен - иск за унищожаване на сегашния брак /за предходния сключен сегашния съпруг няма правна възможност да предяви иск/ ;

2.Ако лби пък е прекратен предходния брак,няма законова пречка съпруга ако желае да поиска прекратяване по чл.99,ал.1 от СК.Само ,че факта за наличие на предишен брак не ми изглежда като причина за "дълбоко и непоправимо разстройство " на сегашния брак.Следва да се посочат други доводи !
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот pvln73 » 21 Сеп 2007, 22:55

е да ама заглавието на темата е "Укриване на развод при сключване на брак"
така, че си противоречи изложението и заглавието
pvln73
Младши потребител

Мнениеот drakondv » 23 Сеп 2007, 07:15

pvln73 написа:не става много ясно дали съпругата Ви е била омъжена и се е развела с първият си съпруг преди да се омъжи за Вас - ако е така, то тогава сори ама правен казус няма, само морален.
Ако обаче, тя се е омъжила за вас, но същевременно не се е развела с първия си съпруг /или не е вдовица/ то тогава може да искате унищожаване на брака.

Успех

И за мен не е ясно кога е станало това. Затова зададох тези въпроси.
Благодаря за отговорите и моля за извинение ако нещо е прозвучало непрофесионално.

P.S. Г-н/Г-жа KCN_kg - уверявам Ви - няма да дойда в офиса Ви да си губим времето взаимно.
drakondv
Нов потребител

Мнениеот ana_maria » 24 Сеп 2007, 07:34

вярно е! Не объждайте човека! ПРедставете си, че има деца от първия брак :!: Това значе, че неговите природени деца ще имат взимане- даване в бъдеще.
Като сега дори да се разведете, вече ще е изблик на наранено доверие, но няма да ви гарантира бъдещо спокойствие!
ana_maria
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 24 Сеп 2007, 10:44

Бъра- бъра... Ами, представете си тогава, че съпругата си е разтягала приказките по женски с приятелка, и, чисто по женски й е изтърсила нещо, което не е вярно.
На казал, рекъл.... да правим анализи... айде, моля...
Съпругата е попълнила документи, на които се е подписала, че няма предишен брак!
Съпругът, май, се чуди как да излезе от брака гаднярски, вместо да застане мъжки и да си сложи нещата на място.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот barri » 24 Сеп 2007, 12:04

ами то май не само господина не е знаел за този предишен брак, но явно и приятелката на съпругата му, след като и тя едва сега е разбрала...............или не са чак толкова добри приятелки или наистина има причини да се крие истината.

иначе може да има развод,ако твърдите,че този укрит факт, както и поведението на съпругата по време на брака, са довели до разтройство на брака.всичко ще се прецени от съда обаче.
barri
Потребител

Мнениеот hr.stoyanoff » 24 Сеп 2007, 12:23

drakondv написа:
prnedev написа:Off-topic

да, нямаше да се оженя за нея, а и с оглед на поведението и по време на брака ни за мен е интересно каква е причината за разтрогването на предишния и брак.

колега drakondv, аз съм на мнение, че това едва ли може да се окаже основателна причина за разтрогването на брака, но чисто човешки се чудя защо сте толкова категоричен, че нямаше да се ожените за нея, ако знаехте този факт. Какво би променило това или причината се крие някъде в това дали са узнали ваши близки или ... не зная и само гадая за категоричния ви отговор, който много ме озадачи
hr.stoyanoff
Младши потребител

Мнениеот hasplu » 24 Сеп 2007, 13:20

добре де, при сключване на граждански брак се изискват едни такива удостоверения за семейно положение, където пише "неомъжена", "разведена", .....издават се от съответната община. Не сте ли ги погледнали?
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот ana_maria » 24 Сеп 2007, 22:21

Един добър адвокат винаги намира основателни доводи :lol:
ana_maria
Младши потребител

Re: Укриване на развод при сключване на нов брак

Мнениеот diaida » 28 Сеп 2007, 05:15

Въпроси:
1.Посоченият факт може ли да бъде основание за прекратяване (или унищожаване ) на брака?
2."Съпругата" ми носи ли наказателна отговорност ( и каква) за умишленото укриване и не предоставяне на документи ,които се изискват при сключването на граждански брак?
3. Къде ( в кои институции) и как мога да проверя дали наистина "съпругата" ми е имала друг граждански брак преди настоящия.
Благодаря предварително за отговорите.[/quote]

Съжалявам, без да съм специалист имам "опит" в сключване на брак/ове :lol: :lol: и съм сигурна, че при подаване на документите за сключване на брак се подава и последното бракоразводно решение за младоженци със семейно положение разведен/а/ заедно с останалите документи.
Господина или не е погледнал какви документи се внасят, защото не вярвам тя да не ги е представила, ако пък наистина не ги е представила НЕ НОСИ ЛИ, ВСЕ ПАК НЯКАКВА НАКАЗАТЕЛНА отговорност след като има такова изискване???
За моралната отговорност да не говорим!?!? При всички случаи е имала възможността (за 4 години брак) все да намери подходящият случай и начин да му каже.
:lol: :lol: :lol: ЗАЩО ОБАЧЕ СИ МИСЛЯ, ЧЕ ВИ ПРАЩА ЗА "ЗЕЛЕН ХАЙВЕР" ... НЕ ЗНАМ. Дали пък само не иска да ви ядоса с този "ТЕЛЕФОНЕН РАЗГОВОР" с нейна приятелка и само да си обикаляте да търсите подобен брак ?!?!
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Назад към Семейни казуси