начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Може ли да се сезира Прокуратурата за бюрократичен произвол?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот julia » 06 Окт 2007, 22:20

А , дали трябва да бъдем лоялни към такава държава Румене ?
Как мислиш ? Не е ли време да престанем да й плащаме данаците, а от там и заплатите на враговете на народа .

Те впрочем заявиха отношението си към този народ още в началото на този процес, който наричат преход към Димукрация, а в същност капитализъм, при който основната цел беше преобразуване на собствеността!

Народ за тях е мръсна дума. Махнаха я и от името на държавата. Така вместо НРБ станахме РБ. И правилно -тя не е държава на народа , а срещу него! Всички го изпитахме по един или друг начин.

Заговориха за гражданско общество . Нищо лошо! Само че как мислите господа , юрнали се пак към избори и далавери с фондовете ще стане това? Няма как да сме в едно общество ние с обраните права и вие , които ги обирате. Няма ! Но пък защо трябва да Ви плащаме , за да ни крадете?

СЪбуди се бьлгарино ! Не чакай празника на будителя ! Че кой народ на света има ден на будителя? Само един разбира се ! Заспалия!

Стани , стани юнак балкански! От сън дълбок се събуди! И ги погни ! Вместо да ходиш да ги избираш и легитимираш кражбите им!

Защото и законите и указанията ги правят тия , които ти избираш!
Не мога да се съглася обаче с някои мнения , че те са такива от невежество! Тоест не знаят какво правят ! Жестока измама!
Гадното в случая с тая държава е това , че те прекрасно знаят какво работят . Те умишленно създават хаоса/Сблъсъка на закона с указанията/ , без който не може да се краде. Те създадоха перфектно действащи законовоуредени механизми за обир, които сами генерират корупция. Доказателство са самите закони с многобройните им , но съгласувани изменения по целесъобразност Това не става от невежи хора , а от такива без морал и не задължително хора.
julia
Потребител

Мнениеот stoiant » 15 Окт 2007, 17:47

julia написа:А , дали трябва да бъдем лоялни към такава държава Румене ?
Как мислиш ? Не е ли време да престанем да й плащаме данаците, а от там и заплатите на враговете на народа .

Добре звучи, само че държавната мащина за принудително събиране на данъците работи безупречно.
stoiant
Младши потребител

Мнениеот _rumen » 08 Фев 2008, 12:08

Днес се навършва точно една година откакто се регистрирах в този Форум. Тези, които познават случая ми знаят, че причината да го направя не беше приятна - на тази дата Агенцията за Социално Подпомагане (АСП) си позволи нахалството да обжалва решение на Софийски Градски Съд, обявило за незаконни действията на АСП по моя казус. Върховният Административен Съд намери формални причини да върне делото на първа инстанция, тоест на изходна позиция.

През ноември върнатото дело беше отново гледано от друг състав на Софийски Градски Съд. Решението на Съда беше същото - в полза на ищеца(моето семейство) и осъдително за Агенцията за Социално подпомагане. От мотивите, както и при първото гледане, съвсем ясно се вижда че в действията на АСП отсъства каквото и да е правно основание, тоест те са чиста проба беззаконие. Е, казах си, след като Агенцията беше на два пъти осъдена от два различни съдебни състава, след като Върховният Административен Съд, макар и да не излезе с решение по същността на казуса, но все-пак също категорично изрази становище за неправомерни действия на АСП, то у бюрократичните плъхове от Агенцията може би най-после да се е пробудило някакво чувство за срам и приличие? Или може би са допуснали, че ако продължават с наглото си поведение, ще предизвикат най-сетне някаква по-остра реакция. Накратко - с природната си наивност и вяра в това, че и у най-лошите хора има някакви зачатъци(или остатъци) на съвест и благоприличие, бях си въобразил че АСП този път ще се съобрази с категоричното решение на Съда, признавайки неоснователността на действията си. Уви! Днес, точно една година след съобщението за първото обжалване, и когато вече смятах че е изтекъл срокът за обжалване на втората присъда - отново получих съобщение за ново насрочено заседание на ВАС - въпреки двете присъди Агенцията пак обжалва!.

И пак се връщам на фундаменталния въпрос - има ли в тая прогнила държава начин да бъдат озаптени и сложени на мястото им наглите бюрократи? Съвпадението на датите усилва усещането за фарс и подигравка с напразните надежди, че в това, което аз отдавна наричам булгаристан може да има някакъв помен от истинско правосъдие и справедливост.
_rumen
Младши потребител

Мнениеот _rumen » 08 Фев 2008, 12:40

maximum написа:

За една година не разбрахте ли поне тази истина

Точно цитираният от вас пасаж достатъчно ясно показва какво съм разбрал и какво-не.
Що се отнася до констатацията А за правосъдието - разбирам, че в случая си е свършило работата на този етап - тя показва, че изглежда Вие не разбирате защо съм си направил труда да излагам публично казуса си.

Не, правосъдието не си е свършило работата "на този етап". Без да имам претенции към конкретните хора - съдии и прокурори от двата съдебни състава, които в крайна сметка се произнесоха в моя полза, аз имам огромна претенция към системата като цяло. Правосъдието е правосъдие, ако е навременно. Това юристите го знаят чудесно, даже и аз - не-юристът познавам тази максима. Не може един "казус" който всъщност не е и казус, а въпрос на просто установяване на противозаконни действия, да се влачи вече две и половина години, да се тътрузи в съдебните зали, в Храма на Правосъдието - и до ден днешен да няма нито окончателно решение, нито що-годе яснота кога тази пародия може да завърши. И пак да напомня - мен малко ме вълнува самият обект на съдебния спор, за мен същественото е - как може пред очите на съдии и прокурори едни държавни чиновници най-нагло да заявяват, че за тях закони няма - и това да остава без последствие?
_rumen
Младши потребител

Re: Може ли да се сезира Прокуратурата за бюрократичен произвол?

Мнениеот vetre » 01 Дек 2008, 19:18

докъде стигна тази война с АСП?
vetre
Потребител

Мнениеот _rumen » 18 Дек 2008, 13:25

докъде стигна тази война с АСП?

Софийски Градски Съд потвърди присъдата си - тоест АСП беше осъдена втори път. И пак обжалваха. Обжалването беше гледано от ВАС през юни т.г. Ето цитати от решението на ВАС по това обжалване:

"С решение от 08.01.2008 г. по адм. д. № 1048 от 2007 г. Софийският градски съд е отменил заповед № 382 от 19.08.2005 г. на директора на Регионалната дирекция за социално подпомагане – София град и потвърдената с нея заповед № Л-1618 от 10.08.2005 г. на директора на Дирекция “Социално подпомагане” – Лозенец, с която е отказано изплащането на еднократна парична помощ при раждане на дете по чл. 6 ЗСПД ..."

"Против това решение на градския съд Дирекция “Социално подпомагане” е подала касационна жалба, с която е поискано отменяването му.
Върховният административен съд не уважи касационната жалба.
Оплакването, така както е формулирано и изложено в касационната жалба е неоснователно, защото не се оправдава фактически и от гледище на закона"

"Условията по чл. 3, т. 3 ЗСПД са изпълнени - единият от родителите е български гражданин и роденото дете се отглеждат в страната. На основание чл. 6, ал. 1 ЗСПД майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца, както е в случая. С оглед на това правилно са отменени обжалваните заповеди, с които е отказано изплащането на еднократна помощ при раждане на дете по чл. 6 ЗСПД."

"В този смисъл е становището на Върховния административен съд, изразено в решението от 04.07.2006 по адм. д. № 1940 от 2006 г., където се разглежда съвършено аналогичен случай."

Ето защо решението на градския съд поради това, че е правилно, следва да се остави в сила.
По изложените съображения, Върховният административен съд,
РЕШИ:

ОСТАВЯ в сила решението от 08.01.2008 г., постановено по адм. д. № 1048 от 2007 г. на Софийския градски съд.
Решението не подлежи на обжалване.

Както се вижда от пасажа в bold, ACП вече поне веднъж е осъждана по идентичен казус. Хронологията на делото ми показва, че още когато са предприели първото обжалване, (в началото на 2007-ма) от Агенцията са знаели, че има прецедент, следователно знаели са, че обжалването е чисто губене на време и нерви(не техните) . За мен това е престъпно поведение. Престъпление е когато един държавен служител нарушава закона. Законът не може да се нарушава поради незнание(затова са ги назначили - да знаят), но още по-лошо е когато законът се нарушава съзнателно, умишлено, с пълното съзнание за това, че извършваш закононарушение.
Пак да повторя името на госпожата, оглавяваща градската Агенция за социално подпомагане - Цветелина Лачева. Едно търсене в Мрежата, показва, че госпожата нещо учи. Образова се. Написала някаква курсова работа. Готви се очевидно за по-висок пост в държавната бюрокрация. Със сигурност има и по-зловредни бюрократи от нея. Но сред тези с които лично съм се сблъсквал, нейната неадекватност е без конкуренция.
_rumen
Младши потребител

Мнениеот sonny » 13 Фев 2009, 23:07

За жалост сте безкрайно прави за произвола на администрация и властимащи, но пък и аз им вгорчавам животеца всеки път когато спечеля по някое делце срещу Социално подпомагане , Агенцията по приватизация,НЕЛК,...да не ги изреждам ,макар , че заслужават .Колкото и дребно да е, все е пробив, а хората, молещи за соц. помощ ,реална ТЕЛК оценка на работоспособността, обезщетения за претърпени вреди и т.н. наистина са поставени в унизителното положение на молещи досадници , които великата администрация пъди със заучен маниер.Не казвам нищо ново, наистина , но пък не са за търпене :mrgreen: Искам да добавя и че делото за семейството с инвалидизираната на 100% съпруга и отказаната соц. помощ отдавна е спечелено.Вероятно и Rumen има резултат от своята битка-надявам се успешен?
sonny
Младши потребител

Мнениеот sonny » 13 Фев 2009, 23:15

извинявам се , не съм прочела предходния текст,така че последното е неуместно
sonny
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 14 Фев 2009, 09:16

Само да попитам... в случая нещо лихви не се ли присъждат за протаканото време? Или започват да текат от датата на съдебното решение. И ако има лихви - стандартната законна лихва ли е? Ако да, току виж имате полза - никоя банка не дава толкова пари за депозит.
Всъщност... за лихва... отделен иск ли трябва? Питането ми е чисто информативно...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот nastq » 16 Фев 2009, 11:44

Браво за вашата упоритост!!! Ако всички граждани, като вас, ще търсят правата си и ще стигат до край без да се отказват, може би и ще може нещо да се промени. Изчетох целия ви роман - "Ходене по мъките", направо ви се възхищавам, дали защото и аз съм от Украйна, дали защото наскоро търсих за една приятелка какви помощи може да получи като самотна майка и е било отказано почти на всичко от АСП с мотивация, че една баба е казала... Детето ви вече е пораснало, време и жената ви да стане юрист и тука не само в Беларусия, явно има хъс.. Мисля, че ващия казус, трябва получи максимална публичност и гласност, защо не го споделете на форумите за майки, може би след като повече майки ще си търсят права, след като АСП ще бъдат съдени и осъдени.... може би след всичко това служителките все пак ще се научат да четат правни норми и най-главното да ги спазват, а не да ги тълкуват така, както на по-горестоящите служители им отърва... Още веднъж искам да кажа - Браво на вас!!!
nastq
Младши потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси