начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Може ли съда да уважи причина за развод "стерилитет&quo

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли съда да уважи причина за развод "стерилитет&quo

Мнениеот Neli_Zaprianova » 10 Окт 2007, 17:35

Здравейте, аз съм нова тук.

Ще се консултирам с адвокат, но бих искала да ви попитам дали знаете:

Искам да се разведа със съпруга ми, тъй като той не може да бъде биологичен баща на децата ми. Има диагноза, потвърдена в специализирана клиника- липса на сперматозоиди в еякулата.

Ние сме женени от 2 години, а според семейния кодекс може да се разведем по взаимно съгласие ако са минали 3г от брака.

Вероятно съпруга ми няма да бъде съгласен на развод.
Както не е съгласен да забременея чрез доноство.
Така той ме обрича на бездетна майка. Уповава се на вяря, че господ ще направи чудо. Но за съжаление медицината доказва, че чудо не може да стане. Аз не искам да чакам повече, и мисля че имам право да бъда майка- честно и почтенно. Въпроса е дали съда мисли като мен.

Възможно ли е да изпозвам ч.13.3 от семейния кодекс.
Чл. 13. (1) Не може да сключи брак лице:
3. което страда от болест, представляваща сериозна опасност за живота или здравето на поколението или на другия съпруг, освен ако болестта е опасна само за другия съпруг и той знае за нея.
Neli_Zaprianova
Нов потребител

Re: Може ли съда да уважи причина за развод "стерилитет

Мнениеот REVOLUTION » 10 Окт 2007, 17:46

Neli_Zaprianova написа:Здравейте, аз съм нова тук.

Ще се консултирам с адвокат, но бих искала да ви попитам дали знаете:

Искам да се разведа със съпруга ми, тъй като той не може да бъде биологичен баща на децата ми. Има диагноза, потвърдена в специализирана клиника- липса на сперматозоиди в еякулата.

Ние сме женени от 2 години, а според семейния кодекс може да се разведем по взаимно съгласие ако са минали 3г от брака.

Вероятно съпруга ми няма да бъде съгласен на развод.
Както не е съгласен да забременея чрез доноство.
Така той ме обрича на бездетна майка. Уповава се на вяря, че господ ще направи чудо. Но за съжаление медицината доказва, че чудо не може да стане. Аз не искам да чакам повече, и мисля че имам право да бъда майка- честно и почтенно. Въпроса е дали съда мисли като мен.

Възможно ли е да изпозвам ч.13.3 от семейния кодекс.
Чл. 13. (1) Не може да сключи брак лице:
3. което страда от болест, представляваща сериозна опасност за живота или здравето на поколението или на другия съпруг, освен ако болестта е опасна само за другия съпруг и той знае за нея.

Ами къде тука виждате болест опасна за вас или за вашето поколение!Обърнете за към адвокат.Може да искате развод по исков ред , поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Neli_Zaprianova » 10 Окт 2007, 17:53

благодаря за отговора

Болестта, по-точно диагнозата на мъжа ми е Азоспермия. Тази болест е опасна за поколението ми, защото просто не мога да имам такова.

Логично би било съда да уважи иска ми, защото аз съм жена и възрастта ми е от значение за забременяване. Ако трябва да чакам още една година, за да изминат 3 от сключването на брака ми, и технологичното време за прекратяване на брака, е възможно да влезна във възраст в която е проблем за мен.

пак благодаря за мнението
Neli_Zaprianova
Нов потребител

Мнениеот 778899 » 10 Окт 2007, 18:02

Госпожо, написали сте, че съпругът Ви не желае прекратяване на брака. В такъв случай, за какво са Ви тези прословути 3 години...само за едното взаимно съгласие ли!?!?! Глупаво е! Щом времето е толкова ценно за Вас, разведете се по вина на съпруга Ви, поне с такава искова претенция образувайте делото. Пък после няма пречка да се споразумеете. В тази хипотеза, няма поставено законово изискване за продължителност на брака. Да, според мен, това че искате деца, а съпругът Ви не е в състояние да Ви ги "даде", дори и чрез "чужда" намеса, си е основание за прекратяване на брака, защо пък не!

Успех!!!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Окт 2007, 18:11

Госпожо това , че мъжът ви е стерилен не може да класифицира като болест опасна за вас или поколението.Опасна болест е тази , която може да се предаде на вас или евентуално на дете ви и застрашава живота или може да доведе до обременено поколение.При разбирателство между вас и съпруга ви стерилитета може да се преодолее чрез осиновяване,ин витро ,стерилитета се лекува , ако се открие в начална фаза и т.н.Ако няма разбирателство и проблема е неразрешим може да искате развод по исков ред.(съгласието на съпруга ви би се изисквало само при развод по взаимно съгласие). Чл.99 СК и сл.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Neli_Zaprianova » 11 Окт 2007, 09:40

REVOLUTION,

Мисля, че си обективен/на/ с мнението си, но понеже пишеш че стерилитета може да бъде преодолян, искам да напиша няколко подробности:
Азоспермията не може да се лекува. Това е липса на сперматозоиди.
Ин-витро е възможно само с донор. Тъй като за ин-витро е необходим поне един жив сперматозоид, а той го няма (доказано с биопсия на тестисите)
Той е против донорство и осиновяване, защото вярва в чудеса и иска децата му да носят неговите гени.
Дори в необозримо бъдеще да се случи чудо, не можем да си позволим инвитро процедура. Помоща от държавата е много малка, а ние нямаме възможност. Ако опита се окаже неуспешен- държавата не подпомага 2ри такъв...(около 5-6 хил. лева)
Аз съм на 32 години. Излишно е да пиша какво означава това емоционално за мен. Ще видим какво ще каже адвоката днес...

мерси
Neli_Zaprianova
Нов потребител

Мнениеот rama » 11 Окт 2007, 09:58

В случая не може да се обоснове вина на съпруга Ви.
Но от своя страна, така описаното от Вас обстоятелство може да бъде причина за разтрогване на брака по исков ред без доказване на вина - чл.99, ал.1 и 2 СК
rama
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Окт 2007, 10:20

Госпожо Запрянова не ме разбирайте погрешно.Разбирам и уважавам желанието ви да имате дете.Просто ви дадох няколко аргумента защо съда няма да приеме стерилитета като основание за унищожение на брака на основание чл.97 т.4 във връзка с чл.13(1)т.3 от СК.Изхода е развода.Трябва да докажете , че брака ви е дълбоко и непоправимо разстроен поради безплодието на мъжа ви и действията му , които на практика ви обричат да не станете майка.За самото доказване ще се погриже адвоката ви.Считам , че имате голям шанс да разтрогнете брака.Така Върховният съд в ПП 1-57 , изброявайки примерно основанията за дълбоко и непоправимо разстройство на брака е споменал и …” 8. Безплодието (бездетството) и други недъзи обикновено не довеждат до дълбоко разстройство. Но в някои случаи и поради тях бракът може да бъде дълбоко разстроен.”Искрено ви пожелавам успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 11 Окт 2007, 10:22

Разводът може да е само по исков ред, но не и по вина на съпруга Ви, а само по обективни причини. Но не си мислете, че щом размахате в съда спермограмата ,тутакси ще получите развод. При всички положения ще трябва да докажете ,че безплодието на мъжа Ви е довело до "дълбоко и непоправимо разстройство на брака." Защото не всички семейства ,където има такъв проблем стигат до развод.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Окт 2007, 10:32

Според мен в този случай може да се обосновава и вина.Да това ,че съпругът е болен , не е виновно поведение.Но защо не се съгласява на донорство?Защо не иска осиновяване?Не причинява ли така морални страдания на съпругата си , която е здрава и просто следва естественото си желание да стане майка?Кой е разрушил хармонията в семейството?Тя ли , която иска да го закрепи с дете , което двамата съпрузи да отгледат или съпругът , който е избрал егоизма и е решил , че щом той не може да има дете , тогава и тя няма да има?Виновно ли е това поведение?Според мен да.Разбира се поддържам тази позиция само ако думите на госпожата са обективната фактическа обстановка!
REVOLUTION
Активен потребител

Re: Може ли съда да уважи причина за развод "стерилитет

Мнениеот razli4na » 11 Окт 2007, 12:36

Neli_Zaprianova написа: Уповава се на вяря, че господ ще направи чудо. Но за съжаление медицината доказва, че чудо не може да стане.

Бог се пише с главна буква- Той вдъхва живот, не медицината! Без значение е дали вярвате или не- чудеса стават. Да не говорим за медицински грешки и грешни диагнози- последното Ви го казвам и като юрист.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот barri » 11 Окт 2007, 12:46

винаги може да се разведете. Обяснете в съда, че липсата на възможност за деца ви е отчуждила, бракът е разстроен и такива подобни. Относно позицията на съпругът ви- леко учудваща. Иначе ако ще правите нещо, не губете време. Виждам, че доста сте изчели и сте се интересували от нещата, значи трябва да знаете, че след 30-те години вече рискът при раждането на деца се увеличава.
barri
Потребител

Мнениеот Neli_Zaprianova » 11 Окт 2007, 15:13

razli4na,

Дали бог се пише с малка или главна буква, тук е без значение. Така или иначе бог/БОГ за мен не съществува, но темата и форума е друг тук.

Може би сте добър юрист, но не сте доктор. Вероятно не сте се сблъсквала с проблема 'стерилитет' и затова си позволявате да бъдете саркастична. Диагнозата е вярна и доказана по няколко начина- в няколко независими клиники, чрез изследвания, с оперативна намеса- биопсия, но ако това не го разбирате- 2 години безуспешни опити за дете - това са близо 22 месеца.
Neli_Zaprianova
Нов потребител

Аплодисменти

Мнениеот d_d2k » 11 Окт 2007, 15:20

Аплодисменти за тези колеги , които с толкова снизходителен и поучителен тон отговориха на питането на г-жа Запрянова :( Въпросът беше за развод, а не за правописа на думата Бог и понасяне на обидни квалификации относно интелекта на питащата!Когато не можете да помогнете, поне не пречете!

p.p. Г-жо Запрянова желая Ви бърз развод и скорошно сбъдване на мечтата Ви за рожба :)
d_d2k
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 11 Окт 2007, 15:47

Мила Neli_Zaprianova, съжалявам ако сте доловили сарказъм.
Не мога обаче да не Ви отговоря, че Бог си съществува, независимо от това дали вярвате или не. За Вас обаче е по- добре да Го приемете и да Му се доверите. Животът Ви ще стане различен.
Съжалявам и за трудния житейски сезон, през който минавате. Уверявам Ви, знам какво е да искаш и да чакаш дете. За това Ви казвам- две години са нищо време. Слава на Бога, имам три прекрасни деца- за това Ви казах, че нито ние човеците, нито медицината могат да вдъхнат живот. Живота е дело свише- от там го чакайте.
Извън "искрено и лично" Ви казвам, че да- доказаният стерилитет / вярно е, че не съм доктор, но от опит знам, че диагнози и мед. становища често се опровергават в съд. процес/ може да бъде причина за развод, стига съда да бъде убеден, че невъзможността на съпрузите да имат общи деца е причина за настъпило дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Адвокатът Ви ще Ви насочи конкретно относно воденето на процеса и събирането на доказателствата.
Желая Ви успех и много деца! Вярвам, че Бог ще Ви ги даде.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Neli_Zaprianova » 11 Окт 2007, 16:04

Добре razlichna, усещам човещина, а това е много важно.

Мисля че ме разбирате, аз искам да бъда майка. Искам да осиновя дете, или да зачена от донор. Не държа детето да бъде родено от мен- лично мое (за разлика от съпруга ми). Искам да бъда родител, въпреки факта че аз нямам проблем да зачена. Засега.

Помня сватбата си и думите на лицето на властта, което ни бракосъчета в гражданското. Там ни пожелаха да продължим напред, да възпитаме заедно и с любов децата си. И аз вярвах в това.
Убедена съм че "дълбоко и непоправимо разтройство" е да желаеш дете, да осмислиш живота си, да имаш възможност да родиш или осиновиш, но човека до теб да казва "не! ще чакаме".

Там свише няма нищо, повярвайте ми. Ако вие бяхте на моето място, без смисъла на живота ви- децата, Бог наистина щеше да е само илюзия. Ако водехте моята борба, ако бяхте загубили в нелепа катастрофа най-близките си...тогава щяхте да разберете, че бог няма.

Бъдете здрава, и нека вашият Бог ви закриля.
Neli_Zaprianova
Нов потребител

Мнениеот roro » 11 Окт 2007, 16:57

Определено, успяхте да ми станете неприятна!
Ами ако вината за "безплодието" беше ваша?????????????????
roro
Младши потребител

Мнениеот portokal » 11 Окт 2007, 17:09

Колега, ми тя жената ти го казва: ако вината беше нейна, ще осинови, ще се съгласи на зачеване с донорска яйцеклетка или нещо друго.
Тя съвсем очевидно не го обвинява заради това, че не може да има деца, а заради това, че не е съгласен да стане баща на биологически чуждо му дете. Човекът също си има право на предпочитания, но просто двамата са се разминали и не става дума за вина.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот danna » 12 Окт 2007, 09:02

Госпожо, питали ли сте се как бихте се чувствали Вие, ако не можехте да забременеете по здравословни причини, мъжът Ви в същото време е абсолютно здрав и той реши да се разведе с Вас?
Другият въпрос ми е - каква е гаранцията, че като се разведете, веднага ще си намерите друг "бик за разплод", който веднага да се съгласи да се ожени за Вас, за да не Ви мине времето да имате деца?
На мен лично би ми било изключително обидно да разбера, че мъжът ми се е оженил за мен само за да продължа поколението му или поради каквато и да е друга използваческа причина, освен тази да му бъда другар докато смъртта ни раздели.
danna
Младши потребител

Мнениеот Neli_Zaprianova » 12 Окт 2007, 09:55

danna, наистина не разбирате ситуацията ми.

Докато висях една година по гинекологичните кабинети , непрекъснато се питах "защо не мога да забременея" и бях убедена че вината е в мен. Не се живее лесно с такава вина. Оказа се, че при мен няма нито една причина да не се случи. А при мъжа ми липсват сперматозоиди.

Щом се разведа, ще започна процедура по осиновяване. А ако някой ден срещна човек, може би ще зачена. Надявам се да е така. Но по-важно е, че искам да вложа силите си, емоциите си , средствата си в отглеждане на дете сега- не като стана на 45.

Дана, още по-обидно би било да мечтаеш да бъдеш майка, а мъжа ти да не те подкрепя. Нямаш моят проблем, и слава богу.
Neli_Zaprianova
Нов потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси