начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Smjana na srednoto ime

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Smjana na srednoto ime

Мнениеот mbk2594 » 11 Окт 2007, 18:28

Zdraveite,

Az sum jenena za amerikanec i jivea v U.S.A. Kogato se ojenih si smenih imeto tuk v shtatite kato staroto mi familno ime e sega srednoto mi ime, a vzemah negovoto familno ime. Premahnah napulno srednoto (bashtinoto ime).Tova se sreshta mnogo chesto v shtatite i ne e problem da se smeni. Vsichkite mi dokumenti sega sa s novoto mi ime. Az sum bulgarski grajdanin i shte trjabva da si izkaram nov pasport skoro za da moga da se pribera v BG , no mi kazaha che ne bilo vuzmojno da si izkaram nov pasport s novo sredno ime v Bulgaria. Problema e che az legalno sum si go smenila tuk i tova mi e imeto, taka che ne bi trjabvalo Bulgarskite vlasti da ne mi izdadat pasport s legalnoto mi ime.
Nadjavam se njakoi da znae kak se procedira v tozi sluchai. Blagodarja vi.
mbk2594
Нов потребител

Мнениеот razli4na » 12 Окт 2007, 11:41

А по какъв начин сменихте бащиното си име- чрез какъв акт или процедура. Стана ясно за фамилното- при сключване на брак, а бащиното?
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Magnollia » 12 Окт 2007, 15:05

В този случай вие сте с две имена ( различни). Ако искате името, което носите след брака си има няколко възможности, в зависимост от конкретния случай. По принцип няма проблем при сключен брак да промените фамилията си, но вие сте проминили и второто си име, което вече е проблем. Според българското законодателство за да промените, дори една буква от името е необходимо да заведете дело (преди в него се изслушваше и прокурор, но сега не знам дали още е така). Това има смисъл по следните съображения. Новото име значи най - просто казано "нов човек" и промяна в акта за раждане и др. актове за гражданско състояние. Пример: Ако си смените името получавате и нов ЕГН и ако със старото име ви водят "осъждана" в новото свидетелство за съдимост ще излезе "неосъждана".Това не е така само в случай на промяна на фамилията след брак, но ако се променя някое от другите две имена, с които фигурирате навсякъде в Българските документи. вече е по-сложно.

По-добре потърсете адвокат, който да ви помогне.
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот mbk2594 » 12 Окт 2007, 16:34

Blagodarja za otgovorite. Imeto si go smenih tuk bez aktove ili njakakvi po-osobeni proceduri. Podadoh molba na mjasto za shofjorskata knijka i v Social Security Administration. No nikoi ne mi iskashe niakakvi dokumenti - vse pak az ne si go smenih na neshto napulno razlichno, prosto si premestih familnoto ime na mjastoto na bashtinoto i si mahnah staroto bashtino. Vuobshte ne predpolagah che v Bulgaria shte imam problemi s tova. A znaete li dali e vuzmojno da imam dve razlichni imena v Bulgaria i v U.S.A? Tova zvuchi mnogo absurdno i dori i az ne vjarvam che tova e variant, no inache ne znam kak shte procediram.
mbk2594
Нов потребител

Мнениеот danna » 15 Окт 2007, 00:06

И аз имам въпроси относно имената в Северна Америка и България :lol:
В Канада, а както изглежда и в САЩ, е по-различна процедурата по смяната на имената. Аз вчера сключих брак и си сменям фамилията /само/. След като си регистрирам брака в България, ще си сменя името и там. Но тук в Канада, доколкото знам, дъщеря ми от първия брак може да приеме името на новия ми съпруг, без той да я осиновява. Може ли да й се смени името в България на базата на това, че съм сключила брак с този човек? Това беше единият ми въпрос, и вторият е: Ако не е възможно да й се смени името в България, може ли тя да има едно фамилно име в Канада и друго фамилно име в България? Не мисля, че канадците ги интересува какво име има тя в България. Изхождам от факта, че емигранти от Азия най-вече, които имат по-засукани имена, възприемат имена, по-лесни за произнасяне и запомняне от канадците и с тази имена им се издават документите. Та, как стоят нещата в България?
Благодаря!
danna
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 15 Окт 2007, 11:21

Според законите в РБ, няма абсолютно никакво значение как сте си се кръстили в Америка. Вие сте български граждани и документите Ви се издадат по имената с които се водите тук. Защо сте решили , че България трябва да се съобразява как се казвате в Америка. Точно обратното, Вие сте длъжни да формирате имената си на базата на българските закони, а ако не Ви харесва, сменете си гражданството. Но няма как да отпадне бащино име в българска лична карта.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот neznaiko » 15 Окт 2007, 14:10

Дори и да Ви звучи абсурдно - допустимо е едно лице в България да е с едни имена а в друга държава с други. Поне от законова гледна точка.
Споделям и мнението на прежде пишещата -че след като другата държава не се съобразява с имената Ви в България -защо искате България да се съобразява с имената ВИ в другата държава?
neznaiko
Потребител

Мнениеот mbk2594 » 15 Окт 2007, 22:08

Blagodarja na vsichki koito otgovoriha na vuprosa mi.

Sunrise, az ne sum dlujna da pravja nishto, nito puk sum kazala che ne mi haresvat bulgarskite zakoni, da ne govorim che vie me izkarahte che az iskam Bulgaria da se suobrazjava sus shtatite. Popitah suvsem choveshki ako njakoi znae kak se procedira v takava situacia, taka che ako ne mojete da mi pomognete, pone ne me pouchavaite kakvo da pravja i ne me suvetvaite da si smenjam grajdanstvoto.
mbk2594
Нов потребител

Мнениеот neznaiko » 16 Окт 2007, 09:56

Добре е че нямате претенции към държавата.
Когато се върнете в БГ обаче Ви съветвам да отдете в общината където е постоянния си адрес и да поискате в отдел ГРАО да отразят в личния ви регистрационен картон имената с които сте известна в чужбина.чл.25 от закона за гражданска регистрация го позволява. Това не е смяна на имена а само отразяване на имената с които сте известна в чужбина. Много ми е интересно дали служителите ще го направят.
Така че успеете да накарате някой администратор да се поразмърда и да свърши нещо
neznaiko
Потребител

Мнениеот neznaiko » 16 Окт 2007, 10:11

Извинявам се за грешките
neznaiko
Потребител

Мнениеот sunrise » 16 Окт 2007, 10:46

mbk2594 написа:Blagodarja na vsichki koito otgovoriha na vuprosa mi.

Sunrise, az ne sum dlujna da pravja nishto, nito puk sum kazala che ne mi haresvat bulgarskite zakoni, da ne govorim che vie me izkarahte che az iskam Bulgaria da se suobrazjava sus shtatite. Popitah suvsem choveshki ako njakoi znae kak se procedira v takava situacia, taka che ako ne mojete da mi pomognete, pone ne me pouchavaite kakvo da pravja i ne me suvetvaite da si smenjam grajdanstvoto.

А как да го разбирам следното:"Az sum bulgarski grajdanin i shte trjabva da si izkaram nov pasport skoro za da moga da se pribera v BG , no mi kazaha che ne bilo vuzmojno da si izkaram nov pasport s novo sredno ime v Bulgaria. Problema e che az legalno sum si go smenila tuk i tova mi e imeto, taka che ne bi trjabvalo Bulgarskite vlasti da ne mi izdadat pasport s legalnoto mi ime"
"Легалното" Ви име е българското, защото сте български гражданин и сте длъжна да се съобразявате с нейните закони.
Не съм рязка, така стоят нещата и то не само в България.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот mbk2594 » 16 Окт 2007, 18:03

Neznaiko,

Blagodarja za suveta.
mbk2594
Нов потребител

Мнениеот danna » 18 Окт 2007, 08:17

Аз също искам да благодаря на всички изразили мнение в този форум. И на мен ми помогнахте.
danna
Младши потребител

Назад към Семейни казуси