начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Предварително изплатена издръжка на дете.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предварително изплатена издръжка на дете.

Мнениеот Momch » 29 Окт 2007, 14:49

Здравейте на всички. Не се нуждая от правна помощ. Не се нуждая от адвокат. Въпроса е само дискусионен.

След развода изплащах издръжка 30 лв. за синът си и 25 лв. за дъщеря си.Общо 55 лв.Аз съм превеждал по банкова сметка на майка им 58 лв.Това е официално.Не официално съм им давал многократно повече пари и задоволяване на множество техни материални нужди (на децата си).

На 31.05.2006 г. Пркратявам издръжката за двете деца.

Синът ми е навършил пълнолетие на 09.12.2003 г.,с което задължението ми за издръжка към него отпада, но аз съм продължил да плащам издръжка 58 лв. до 31.05.2006 г. включително за двете деца.

Получава се , че за периода 09.12.2003 г.(когато синът ми навършва пълнолетие) до 31.05.2006 г. включително (когато прекратявам издръжката окончателно за сина си и дъщеря си ) това са 29 (двадесет и девет) месеца по 33 (тридесет и три, не по 30 лв. , както е в съдебното решение) лв. всичко 957 (деветстотин петдесет и седем) лв. съм надвнесъл .

Надвнесените суми остават за сметка на дъщеря ми до навършването на пълнолетие през 2008 г. Тя, навършва 18 години на 01.02.2008 г.

За периода от 01.06.2006 г. (когато съм спрял издръжката ) до 01.02.2008 г. (когато дъщеря ми навършва пълнолетие) това са 20 (двадесет) месеца по 25 (двадесет и пет) лв. всичко 500 (петстотини) лв.

Видно съм надвнесъл 457 (957-500=457)лв. издръжка до навършване на пълнолетие на двете си деца.Не искам да ми се връщат.

Въпросчето е законосъобразно ли е това? Правилно ли съм спрял издръжлата на дъщеря си въперки, че към днешна дата още не е навършила 18 години (ще ги навърши 01.02.2008 г.на ). Или независимо от надвнесеното трябва да продължа да плащам до навършването на пълнолетието и ?

И понеже всеки втори-трети въпрос в този раздел на форума е въпрос за ИЗДЪРЖКИ , само че, от майки, подробно се запознах със "Семейно право - тълкувателен справочник " от проф. Лиляна Ненова , С. 1990 година , раздела ИЗДРЪЖКА. Познавам добре и СК.Не намерих подобен на моя случай.

И отново да напомня .... Не се нуждая от правна помощ. Не се нуждая от адвокат. Въпроса е само дискусионен.

Благодаря предварително на взелите отношение .Не ме интересуват хутроумностите на lyutiyat и KCN_kg (което си е едно и също лице) или подобни.
Momch
Младши потребител

Мнениеот rts » 29 Окт 2007, 15:04

Издръжката се дължи ежемесечно. (вижте си съдебното решение). Имали сте-дали сте повече, но това не може да послужи като основание да не плащате издръжка през следващи периоди (защото сте родител, а не длъжник по търговски договор).
rts
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 29 Окт 2007, 15:47

:) С голямо удоволствие, НЯМА ДА ВИ ОТГОВОРЯ!!! ...дребни сметки са това, дребни... Сигурно и мен ще ме включите в графата- "Моля лютият да не отговаря"... :wink: 58 лв.-смешна сума, не се излагайте, бе хораааааааа!!!!!!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот blossom » 29 Окт 2007, 15:56

Няма такова нещо като надвнесъл издръжка и прихващане с издръжка, платена за друго дете. както е писал колагата - не става въпрос за договорни отношения. На общо основание си дължите издръжка на дъщеря си до навършване на пълнолетие в определения размер. А може да ви осъдят и след навършване на пълнолетие ако учи до 25 годишна възраст.
blossom
Потребител

Мнениеот portokal » 29 Окт 2007, 16:25

blossom написа:Няма такова нещо като надвнесъл издръжка и прихващане с издръжка, платена за друго дете. както е писал колагата - не става въпрос за договорни отношения. На общо основание си дължите издръжка на дъщеря си до навършване на пълнолетие в определения размер.

Прихващане на издръжката на едно дете с надвнесена за друго наистина не става.
Но за едно и също дете аз не виждам проблем парите да се дадат предварително. :?:
Разбира се, ако съм "предплатил" вноските си за една година, това не пречи след два месеца да се поиска увеличение, което също ще се дължи независимо от "предплащането". И, разбира се, зависи дали парите са давани именно като издръжка за година напред, или примерно като подарък...
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот blossom » 29 Окт 2007, 16:34

Зависи от много неща, но най-важното е съдебното решение, което подлежи на изпълнение, включително принудително. Ако бащата твърди, че е надвнасял ще му е много трудно да се бори срещу такова изпълнение с твърдения, че е плащал повече, че то било предварително плащане и т.н. Издръжката е периодично плащане и целта е да обезпечи текущите нужди на детето.
blossom
Потребител

Мнениеот portokal » 29 Окт 2007, 16:43

Аз не виждам нищо лошо едно задължение за периодично плащане да се изпълнява предварително (не със закъснение) накуп. Това ми беше мисълта.

Едва ли трябва да пазим детето или по-скоро другия родител, който се грижи за работите му, от самия него - да не може да му даваме предварително пари, за да не ги изхарчи случайно веднага и пак да остане без средства за издръжка, и ако ги изхарчи, ние да сме виновни, че сме платили предварително. :?:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот bay4o » 30 Окт 2007, 16:45

Колеги, без бой признавам, че не съм цивилист, ама издръжка, освен до пълнолетие, не се ли дължеше докато детето учи/ следва, т. е. питащият да продължава да дължи издръжка и на сина си, ако същият учи.
bay4o
Потребител

Мнениеот portokal » 30 Окт 2007, 23:48

Но понеже съвсем наскоро, по друг повод, на бележка, ми се случи да отговоря, че няма проблем да се предплати издръжка, реших да го потвърдя и тук: принципно няма проблем.
От едно дете към друго - не става.
С пари, дадени някога си не като изпълнение на бъдещата издръжка, а като подарък, като доброволно дадена по-щедра издръжка за текущия месец и т.н. - също не става.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 31 Окт 2007, 02:59

Наистина, дискусионно погледнато, не са ли това дребни сметки? Все пак става въпрос за Вашите деца??? Или събирате злоба, че ги плащате по сметка на майката!
Колегите по -горе са прави!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот Momch » 31 Окт 2007, 12:03

Благодаря на rts, blossom, portokal и bebitor взели отношение.Съгласен съм с вас.Не мога да си обясня защо само мислите Ви са негативни, а не позитивни.
778899 не си чел внимателно: „Не официално съм им давал многократно повече пари и задоволяване на множество техни материални нужди (на децата си).”
bay4o не си чел внимателно „ ..... подробно се запознах със „Семейно право - тълкувателен справочник ” от проф. Лиляна Ненова , С. 1990 година , раздела ИЗДРЪЖКА. Познавам добре и СК”.Мога да Ви дам всякъкви разяснения по темата освен за това за което се опитах да повдигна дискусия.

Към момента съм обезпечил синът си с апартамент, автомобил и достатъчно финанси на месец. Дъщеря ми също е обезпечена финансово, предстои ми да и закупя и на нея жилище и автомобил, което ще реализирам след навършване на пълнолетието и.Дали да купя палат на майка им и росройс независимо, че към момента съм и оставил многостаен апартамент и два магазина?

Въпроса беше по принцип. Въпроса беше за принцип.При това обезпечение на децата си което малцина родители могат да со позволят да осигурят къде сте се забили в тези 58 лв месечна издръжка? „Имали сте-дали сте....” както твърди rts. Както съм дал, така мога и да си взема всичко и никой закон и съд не може да ме спре да го сторя Дали да реализирам наказателен вот?
Momch
Младши потребител

Мнениеот Momch » 31 Окт 2007, 14:15

След известно обмисляне, реших да преустановява временно учасатието си във форума на лекс. Сигурно са малцина, тези които ще попитат защо? Сигурно само тези малцината си спомнят за участниците от форума като mi-lena, gega, enigma, fetisov, donna, oho-boho, както и други като тях. Смея да твърдя, че участието им в този форум направиха самите дискусии интересни, полезни, не само за нас - колегите, но така също и на тези, които не познават правото.

"Едва ли, неучастието ми ще породи " големи сътресения ". Въпреки това ще си позволя да напиша съображенията си за това, защото мисля че са от значение, както за бъдещето на този форум, така и за ценностната система на всеки един от нас. Искрено се надявам МОДЕРАТОРЪТ /ИТЕ да прочетат тази тема и да се ЗАМИСЛЯТ за бъдещето на форума....

РЕШЕНИЕТО ми да не участвам временно в дискусии се основава само на едно обстоятелство - появата на един участник с много псевдоними, като последният от тях е " lyutiyat " .

Сигурен съм, че всеки, които е поставил въпрос в този форум и по темата му е участвал " lyutiyat" разбира за какво иде реч. "
Но аз ще участвам , когатао НАМЕРЯ ЗА ДОБРЕ И КОГАТАО си поискам.
Momch
Младши потребител

Мнениеот blossom » 31 Окт 2007, 14:45

Като разгледах собственото си участие по темата не виждам негативизъм, но щом така ви се струва... Желая успех!
blossom
Потребител

Момч

Мнениеот d_d2k » 01 Ное 2007, 13:03

не разбирам какво толкова дискусионно видяхте в казуса си?Който плаща лошо-плаща два пъти :wink: Това е 8)
"Recte facti fecisse merces est "
d_d2k
Младши потребител

Мнениеот novata » 01 Ное 2007, 15:51

Momch, а дали сте слагали под възглавницата си „Семейно право - тълкувателен справочник ” от проф. Лиляна Ненова , С. 1990 година , раздела ИЗДРЪЖКА. Ако не сте, започнете от сега... около 6 месеца. Сутрин като станете, да се погледнете в огледалото и да се нахъсвате, че сте колега, ама да не сбъркате думата с "корега" /от известна реклама, макар че грешката няма да е фатална- и Вие държите здраво/. И така след 6 месеца, ако Вие не сте се запознали с посоченото „Семейно право - тълкувателен справочник ” от проф. Лиляна Ненова , С. 1990 година , раздела ИЗДРЪЖКА, То със сигурност ще Ви познава. Тогава пак заповядайте.
novata
Младши потребител

Назад към Семейни казуси