начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Право на наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на наследство

Мнениеот tavita » 28 Окт 2007, 23:50

Мъжът ми има деца от предишни бракове. След като сключихме брак си закупихме жилище. Имаме две деца. На колко години трябва да станат децата, за да го закупят от нас,за да избегнем евентуални проблеми с децата на мъжът ми? Изобщо какво може да се направи в този случай?
tavita
Нов потребител

Мнениеот 778899 » 29 Окт 2007, 15:40

Може да им го прехвърлите във всеки един момент...не е необходимо да навършат определена възраст! Но без колега-адвокат, не Ви съветвам да се захващате! Той ще Ви обясни как ще гарантирате себе си и така...щото сега търсите защита от "другите" деца, но животът е толкова непредсказум, мила ми госпожо, че да не дава Господ, един ден да не търсите защита и от собствените си деца...и такива неща се случват, честичко при това...толкова от мен! Успех!!!!!!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот sharenkov_g » 29 Окт 2007, 16:15

Уважаема Госпожо,
другите деца на съпруга Ви, имат същото право, някой ден, да наследят баща си, колкото и родените от брака Ви. Ако бъде перифразиран въпросът Ви, звучи по следният начин: Как да заобиколя чл. 17 ал. 1 КРБ и чл. 5 ал. 1 ЗН?
Според Вас, етично и законосъобразно ли е, да Ви се дават съвети как се нарушават гарантирани от конституцията и законите чужди права?
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот portokal » 29 Окт 2007, 16:30

Той бившият Лют си го е казал - ами ако един ден следващата съпруга се зачуди...?
Разбира се, случаи всякакви. Понякога децата от първия брак са справедливо "компенсирани" с други имоти. Но ако не е така... :evil:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот novata » 29 Окт 2007, 17:04

sharenkov_g написа:Уважаема Госпожо,
другите деца на съпруга Ви, имат същото право, някой ден, да наследят баща си, колкото и родените от брака Ви. Ако бъде перифразиран въпросът Ви, звучи по следният начин: Как да заобиколя чл. 17 ал. 1 КРБ и чл. 5 ал. 1 ЗН?
Според Вас, етично и законосъобразно ли е, да Ви се дават съвети как се нарушават гарантирани от конституцията и законите чужди права?

Глупости!
Право на всеки собственик е да се разпореди когато и както пожелае с имота си. Щом като съпрузите желаят да прехвърлят недв. имот- СИО на децата от брака си, какво неетично и неморално има тук.
А иначе правото на наследяване на всеки бълг. гражданин е гарантирано от държавата чрез Конституцията и закона, но за да може да се упражни, ще трябва да има наследодател и наследствена маса. Т. е не бързайте да считате съпругът за наследодател, както и да ограничавате правото му приживе да се разпорежда с правата си на собственик.
Впрочем, ако погледнете добре цитираният чл. 17, ал. 1 от Конституцията, ще видите, че държавата гарантира също и правото на собственост, което може да се упражнява свободно от всеки бълг. гражданин, в т. ч. и като се разпорежда с него.
novata
Младши потребител

Мнениеот tavita » 29 Окт 2007, 23:21

Благодаря ви за това, което сте написали, със сигурност ще ми помогне. Може би не съм обяснила достатъчно подробно, наистина имах в предвид евентуалните претенции за наследство някой ден, защото на никой няма да му е приятно да трябва да плати за нещо,което си е негово, при положение, че за всички деца има по нещо.
tavita
Нов потребител

Мнениеот novata » 01 Ное 2007, 15:38

KCN_kg, който може- да натиска, пък другия, ако може- да устиска.
А това за егоизма- мога да поспоря. Не мога да кажа на клиента си, че е егоист, защото търси начин да устоява правата и интересите си.
novata
Младши потребител

Мнениеот crazyfrog » 02 Ное 2007, 10:44

Наистина е много гнусно децата да поставят условия на родителите си и да претендират за някакви права върху техни имоти приживе. Всеки е свободен да се разпорежда със своето имущество както намери за добре стига да не нарушава закона !
crazyfrog
Младши потребител

Мнениеот may_baych2002 » 02 Ное 2007, 11:20

Мислех да не вземам отношение по темата, тъй като алчноста винаги ме е отвращавала, но агресивността на Novata ме предизвиква!
Наскоро идентичен случай ме потресе. Съпруг притискан неистово от съпругата си- втора, поиска да продаде 6-те кв. м, които притежава в съсобственост със сестра си (наследствен имот), на децата си от втория брак, за да лиши първородния си син от 1.33 кв.м :twisted:
По този повод, сестрата трябваше да даде съгласие, че не желае да закупи дяла на своя брат и т.н.
Nfvata, допускам, че създателите на ЗН и ЗС, създавайки разпоредбите, са целяли чрез съсобствеността да сплотяват семейството, а не да създават работа на хора като Вас!
Какви лични права и какви интереси може да има един истински родител, целейки да лиши децата си от наследство!
Предлагам Ви да се ориентирате към някоя компания като LIND, там имат нужда от хора, точно кото Вас!
УСПЕХ :twisted: :twisted: :twisted:
may_baych2002
Потребител

Мнениеот novata » 02 Ное 2007, 11:52

may_baych2002 написа:Мислех да не вземам отношение по темата, тъй като алчноста винаги ме е отвращавала, но агресивността на Novata ме предизвиква!
Наскоро идентичен случай ме потресе. Съпруг притискан неистово от съпругата си- втора, поиска да продаде 6-те кв. м, които притежава в съсобственост със сестра си (наследствен имот), на децата си от втория брак, за да лиши първородния си син от 1.33 кв.м :twisted:
По този повод, сестрата трябваше да даде съгласие, че не желае да закупи дяла на своя брат и т.н.
Nfvata, допускам, че създателите на ЗН и ЗС, създавайки разпоредбите, са целяли чрез съсобствеността да сплотяват семейството, а не да създават работа на хора като Вас!
Какви лични права и какви интереси може да има един истински родител, целейки да лиши децата си от наследство!
Предлагам Ви да се ориентирате към някоя компания като LIND, там имат нужда от хора, точно кото Вас!
УСПЕХ :twisted: :twisted: :twisted:

Пълни глупости, драга may_baych2002!
Пълни глупости и липса на опит!
Иначе щеше да знаеш, че няма нищо по- лошо от това да уреждаш спорове по наследствени права, настъпили вследствие на неуредени имуществени отношения. Тогава да видиш какво е "егоизъм" и какво е "брат срещу брата".
portokal ти го каза- "... децата от първия брак са справедливо "компенсирани" с други имоти." Ти да не би да си мислиш, че първата съпруга е оставила бащата просто да литне от ситуацията, без да е гарантирал имуществено нея и децата й.
Това е животът от римско време до сега- най- добрият начин е собственикът приживе да уреди и разпредели имуществото така, че след смъртта му да няма спорове.
Никакъв егоизъм, никакви емоции, а просто прагматизъм.
novata
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 05 Ное 2007, 10:47

Щом са компенсирани децата от първия брак,то тогава какъв Ви е проблема?Въпреки ,че се сещам: там по всяка вероятност е чрез дарение, т.е. безвъзмездно, а тук целта е да се продаде на децата от втория брак.Схващате ли колеги , къде е скрит ключа за палатката? :wink: И какви ще са последиците при смърт на наследодателя.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kpy » 05 Ное 2007, 12:52

Дами и господа, моралът не е работа на адвокатите. Адвокатът е просто един експерт, който отговаря на поставен му от клиента въпрос. Дали да се клиентът ще се възползва от правните възможности, които експертът му е разяснил е въпрос единствено на негова преценка, включително и морална. Или както е модерно да се казва – има право на ИНФОРМИРАН ИЗБОР.
kpy
Потребител

Мнениеот portokal » 05 Ное 2007, 13:21

А ние имаме право на избор и да НЕ му даваме информация !...

Да, само дето винаги ще се намери някой друг да му я даде. ;-)
За конкретния случай - не знаем какъв е, надявам се да не е в разрез със справедливостта.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: Право на наследство

Мнениеот sunrise » 05 Ное 2007, 15:42

tavita написа:Мъжът ми има деца от предишни бракове. След като сключихме брак си закупихме жилище. Имаме две деца. На колко години трябва да станат децата, за да го закупят от нас,за да избегнем евентуални проблеми с децата на мъжът ми? Изобщо какво може да се направи в този случай?

Не оставям с впечатлението, че пита бъдещият наследодател. И експертите по химия знаят как се прави бомба, но не се публикуват рецепите из интернет./особено след 11.09./.Така ,че наистина е наше право дали да вземем отношениепо казус като този и най-вече, какво да бъде отношението ни.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси