Здравейте на всички във форума!
Много се рових из форума, но не можах да намеря отговор на моя въпрос и затова реших да ви питам. Казуса ми е следния: Преди две години се разведох със съпруга ми. По време на брака закупихме жилище, като искам да уточня че не сме делили жилището след развота т.е. в момента сме съсобственици. Бившият ми съпруг живее в жилището. Преди седмица обаче говорих с адвоката който ми води бракоразводното дело и той ми каза че ако до пет години след развода жилището не се раздели, този който живее в него може да го получи по давност т.е. бившия ми съпруг. Вчера се консултирах с друг адвокат и той ми каза че няма такъв срок.
Незнам дали го обясних разбираемо, но в момента съм страшно объркана. Вие какво бихте ме посъветвали?
Благодаря Ви предварително.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 19:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развод+общо жилище
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Развод+общо жилище
Последна промяна vitova на 07 Ное 2007, 02:25, променена общо 1 път
- vitova
- Нов потребител
Благодаря ви много за бързите отговори
Най-вече се успокоих от факта че няма такъв давностен срок, пък и като се замисля логически едва ли би трябвало да съществува някакъв срок, все пак ние сме съсобственици. А адвоката със сигурност ще го сменя
Най-вече се успокоих от факта че няма такъв давностен срок, пък и като се замисля логически едва ли би трябвало да съществува някакъв срок, все пак ние сме съсобственици. А адвоката със сигурност ще го сменя
- vitova
- Нов потребител
Адвокатът , ако искате го сменете, но е възможно да се придобие по давност и от съсобственик при определени условия.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Адвокатът , ако искате го сменете, но е възможно да се придобие по давност и от съсобственик при определени условия.
Адвокатът при който ходих на консултация ми обясни че няма такива срокове и по което и да е време мога да заведа иск за делба. Но след Вашия отговор вече се чудя на кого да вярвам. Можете ли да ми препоръчате адвокат с когото мога да направя консултация? Благодаря ви предварително.
- vitova
- Нов потребител
Или адвокатът не Ви е обяснил добре, или Вие не сте разбрали. Искът за делба на съсобствен имот не се погасява по давност. Това е така. В същото време обаче, съсобствена вещ може да се придобие по давност от единия съсобственик при наличие на определени предпоставки. Най-общо - владее еднолично в продължение на 10г. , като "афишира", образно казано себе си , като единствен собственик.Най-разумно е да направите това, което колегите Ви посъветваха- нотариална покана за плащане на обезщетение ,че за неползването на вещта. Така ще прекъснете давността.
Иначе, не зная от кой град сте за да Ви препоръчам колега.
Иначе, не зная от кой град сте за да Ви препоръчам колега.
- sunrise
- Активен потребител
Отново искам да благодаря на всички ви за изчерпателните отговори!
Sunrise, благодаря Ви за доуточнението Наистина много ми помогнахте. Моя е грешката че забравих да уточня че съм от София. Ако можете да ми препоръчате Ваш колега, ще ви бъда признателна. Може да ми пишете на ЛС, ако тук във форума е неудобно.
Sunrise, благодаря Ви за доуточнението Наистина много ми помогнахте. Моя е грешката че забравих да уточня че съм от София. Ако можете да ми препоръчате Ваш колега, ще ви бъда признателна. Може да ми пишете на ЛС, ако тук във форума е неудобно.
- vitova
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|