начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Споразумение

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Споразумение

Мнениеот mircho » 14 Ное 2007, 13:53

Споразумениоето между двойка, която няма брак, относно режима на лични отношения с детето на всеки от тях, издръжката и разпределението на имуществото им, ако е заверено нотариално, каква тежест има? Мисля, че има само сила по отношение на издръжката и имотните въпроси, но все пак да питам
mircho
Младши потребител

Мнениеот barri » 14 Ное 2007, 14:17

според мен никаква
barri
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 14 Ное 2007, 17:47

barri написа:според мен никаква

И аз считам, че такова споразумение не би следвало да има юридическа стойност.
А защо, mircho, просто не сключите брак?
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот yank » 15 Ное 2007, 11:03

Как така никаква? Какво говорите, колеги?
А чл. 237, б. "з" от ГПК по отношение на издръжката? Драги ми Мирчо, това си е извънсъдебно изпълнително основание за издаването на изпълнителен лист относно дължимите по споразумението суми.
Относно разпределението на имуществото - споразумението пак е от съществено значение. Ако касае имущество, придобито в съсобственост, това си е доброволна делба отвсякъде.
Само по отношение на режима за свиждане на детето не знам дали има значение, защото тази материя определено не е стихията ми.
Все пак споразумението Ви върши сравнително добра работа и без да е необходимо да се впускате в брачни приключения.
yank
Младши потребител

Мнениеот portokal » 15 Ное 2007, 17:14

За издръжката не мисля, че родителите могат по този начин да се разпореждат с права на детето. А сключването на спогодба (извънсъдебна също) си е разпореждане.
За делбата на съсобствените вещи съм съгласна с колегата по-горе.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот iankov » 15 Ное 2007, 17:52

barri е прав. Такъв договор няма да породи никакво правно действие.
iankov
Младши потребител

Мнениеот mircho » 16 Ное 2007, 12:31

Мерси за отговорите
mircho
Младши потребител

Назад към Семейни казуси