начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Моля ви за помощ относно развод !

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля ви за помощ относно развод !

Мнениеот PenkaStefanova » 15 Ное 2007, 21:46

Здравейте!Пиша ви защото съм в ужасно затруднение.Живея с мъжа си вече 22 години.Имам двама сина от брака си.Единият е на 21,а по-малкият на 17 години.Мъжът ми има проблеми с алкохола и отказва да се лекува и ми налага психически тормоз,предлагам му развод по взаимно съгласие но той отказва да се разведе с мен.Децата ми са твърдо зад мен.Проблемът е че имаме построена къща по време на брака в която живеем в момента и ме интересува по какъв начин мога да се разведа с мъжа си при условие че няма къде другаде да идем да живеем с децата ми,а и ние искаме той да се махне а не ние.Моля ви кажете как да действам.
Благодаря ви предварително!
PenkaStefanova
Нов потребител

Мнениеот zelen » 15 Ное 2007, 22:22

Няма да ви изненадам, но наистина това е най-разумното: обърнете се към адвокат, който не е необходимо да е тесен специалист по разводи. Това е така, защото от това, което пишете, правя извод, че е наложително да се подготвят освен документи за развод и други, още по-сериозни производства.
За кой град се отнася?
zelen
Потребител

Мнениеот vania_todorova » 15 Ное 2007, 22:27

Здравейте, госпожо! първо да уточня, че съм студентка в пети курс, т.е., не съм правоспособен юрист и се опирам на теорията от Университета.
След като съпругът Ви не желае да се разведете по взаимно съгласие, вариантът според мен е да се разведете по исков ред - чл.99, ал.1 /СК/, като относно дълбокото и непоправимо разстройство можете да посочите, че съпругът Ви оказва психически тормоз, като последният и алкохолната му зависимост е причина за обтегнати отношения между двама ви и т.н. - Вие знаете най-добре фактическата обстановка.
относно дома Ви - щом той е придобит по време на брака ви, той е съпружеска имуществена общност съгласно чл. 19/СК/. това означава, че след прекратяването на брака с развод, Вие и съпругът Ви ще имате по 1/2 част от имота.
относно ползване на жилището - чл.107/СК/, ал.1 и ал.6 - съдът ще се произнесе служебно за ползване на жилището, тъй като по-малкото Ви дете е непълнолетно, а ще определи ползването да става от Вас, тъй като това е в интерес на децата; взема се предвид вината/ на съпруга Ви, защото дълбокото и непоправимо разстройство на брака е в резултат от неговото поведение, както сте го описали/.
Мисля, че това е, което мога да Ви кажа, дано съм Ви била полезна, успех
vania_todorova
Нов потребител

Мнениеот PenkaStefanova » 15 Ное 2007, 23:34

От Стара Загора съм.Благодаря ви за отговорите но искам да видя и другите ви колеги от форума какво ще кажат по въпросът ми
PenkaStefanova
Нов потребител

Мнениеот gele_r » 16 Ное 2007, 00:04

vania_todorova написа:Здравейте, госпожо! първо да уточня, че съм студентка в пети курс, т.е., не съм правоспособен юрист и се опирам на теорията от Университета.
След като съпругът Ви не желае да се разведете по взаимно съгласие, вариантът според мен е да се разведете по исков ред - чл.99, ал.1 /СК/, като относно дълбокото и непоправимо разстройство можете да посочите, че съпругът Ви оказва психически тормоз, като последният и алкохолната му зависимост е причина за обтегнати отношения между двама ви и т.н. - Вие знаете най-добре фактическата обстановка.
относно дома Ви - щом той е придобит по време на брака ви, той е съпружеска имуществена общност съгласно чл. 19/СК/. това означава, че след прекратяването на брака с развод, Вие и съпругът Ви ще имате по 1/2 част от имота.
относно ползване на жилището - чл.107/СК/, ал.1 и ал.6 - съдът ще се произнесе служебно за ползване на жилището, тъй като по-малкото Ви дете е непълнолетно, а ще определи ползването да става от Вас, тъй като това е в интерес на децата; взема се предвид вината/ на съпруга Ви, защото дълбокото и непоправимо разстройство на брака е в резултат от неговото поведение, както сте го описали/.
Мисля, че това е, което мога да Ви кажа, дано съм Ви била полезна, успех

колежката е права, но трябва да действате бързо, докато детето Ви е още непълнолетно......, но имайте в предвид съдът може да определи по-голям дял от общото имущество на съпруга, на когото се предоставят за отглеждане и възпитаване ненавършилите пълнолетие деца.
gele_r
Младши потребител

Мнениеот may_baych2002 » 16 Ное 2007, 12:01

Може да получите много мнения във форума, но те да са неприложими във Вашия случай. Най-добре е да ангажирате адвокат, който ще подходи според казуса, но ми се струва, че още нямате твърдата убеденост за развод. Не е лесно да се вземе такова решение, но пороците на съпруга Ви със сигурност ще продължават да Ви тормозят, защото не съм чувала да има излекуван алкохолик.
may_baych2002
Потребител

Мнениеот PenkaStefanova » 16 Ное 2007, 14:23

Мерси за отговорите.Още утре ще имам среща с адвокатка и ще действам по въпроса.
PenkaStefanova
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 22 Ное 2007, 16:38

Ако въпросът е само да махнете мъжа си от жилището и наистина смятате че тормози Вас и децата това става с дело по Закона за домашното насилие, но май по-добре е да си започнете дело за развод.
При всички случаи се подгответе и за варинат да трябва да налащате поне 1/2 от имота за да подсигурите спокойствието си, т.к. съдът ще даде жилището до пълнолетието на детето за ползване, което не е много далече.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Magnolia » 22 Ное 2007, 20:35

Какъвто и да е съпругът ви, той е собственик на къщата наравно с вас, така че търсете вариант за продажба и закупуване на други две жилища или го убедете да се разведете и да разделите имота като се съгласи вие да получите имота в дял и изключителна собственост, а на него да му платите уравнение на дела му.
Ако живота ви с него е невъзможен, тогава се изнесете с децата, подайте иск за развод и след това веднага заведете дело за делба.
Други варианти за отърваване от лошия съпруг няма. В края на краищата, една къща не е равна на един човешки живот и да се седи и търпи заради къщата и децата е най-сигурният начин да съсипете собствения си живот.
Magnolia
Потребител

Назад към Семейни казуси