- Дата и час: 25 Ное 2024, 23:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Означения върху скици
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Означения върху скици
здравейте, колеги!
Имам един тъп въпрос, но и създаващ ми пороблеми:
Къде мога да намеря информация, относно обозначенията върху скиците на недвижими имоти? Например какво значи МС, или БЖ, или МЖ?
Мале...
Имам един тъп въпрос, но и създаващ ми пороблеми:
Къде мога да намеря информация, относно обозначенията върху скиците на недвижими имоти? Например какво значи МС, или БЖ, или МЖ?
Мале...
- juri
- Потребител
Намерих ги само предполагам 4е означават "масивна сграда", "постройка", "жилище" и т.н. В ЗУТ няма ли нещо по въпроса? Вероятно в техническата служба към Общината ще ви дадат точен отговор.
- jojobba
- Младши потребител
Запишете си всички означения ,които Ви интересуват и попитайте архитект или строителен техник
10x, dude!
- juri
- Потребител
juri написа:върху сградите ги пише...
ами линийте - синя, червена, черна...
мале!
имотни, парцелни граници
- latinka
- Младши потребител
по памет:черна -имотни граници, синя-регулационните,
за 4ервеното вж.Наредба 3 от 28 април 2005г. за съдържанието , създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.
за 4ервеното вж.Наредба 3 от 28 април 2005г. за съдържанието , създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.
- niq
- Младши потребител
Има и кафява, и виолетова.Да не говорим, че при регулация цветовете се обръщат и означават точно обратното.Най-добре е да говорите с техническо лице, което да ви обясни.
- georgi07
- Потребител
Съкращения:
МС = едноетажна масивна стопанска сграда
МЖ = едноетажна масивна жилищна сграда
БЖ = за първи път чувам такова
МсбЖ = едноетажна масивна стоманобетонна жилищна сграда
5МсбЖ = пететажна масивна стоманобетонна жилищна сграда
ПС = паянтова стопанска сграда
2пМЖ = двуетажна полумасивна жилищна сграда
Линии:
черна = имотна (кадастрална) граница, ограда, подпорна стена, сграда, бордюр и др. елементи на кадастъра
синя = дворищно-регулационна линия, бордюр на предвидена в ПУП улица и др. елементи на регулацията
червена = граница на УПИ, което е предвидено в ПУП за общинско/държавно. Най-често такова е улицата и червената линия е улично-регулационна линия.
кафява = хоризонтал, дере, овраг и др. елементи на релефа, но те обикновено не се отбелязват на скиците.
виолетова = за първи път чувам такава
зелена = река, водна линия и др. елементи на хидрологията, но те обикновено не се отбелязват на скиците.
МС = едноетажна масивна стопанска сграда
МЖ = едноетажна масивна жилищна сграда
БЖ = за първи път чувам такова
МсбЖ = едноетажна масивна стоманобетонна жилищна сграда
5МсбЖ = пететажна масивна стоманобетонна жилищна сграда
ПС = паянтова стопанска сграда
2пМЖ = двуетажна полумасивна жилищна сграда
Линии:
черна = имотна (кадастрална) граница, ограда, подпорна стена, сграда, бордюр и др. елементи на кадастъра
синя = дворищно-регулационна линия, бордюр на предвидена в ПУП улица и др. елементи на регулацията
червена = граница на УПИ, което е предвидено в ПУП за общинско/държавно. Най-често такова е улицата и червената линия е улично-регулационна линия.
кафява = хоризонтал, дере, овраг и др. елементи на релефа, но те обикновено не се отбелязват на скиците.
виолетова = за първи път чувам такава
зелена = река, водна линия и др. елементи на хидрологията, но те обикновено не се отбелязват на скиците.
- dexter
- Младши потребител
много хубаво, само където и кафявата,и зелената се отбелязват обикновено върху скиците.
едно допълнение към всичко казано от dexter:черна е парцелът или имотът по стария отменен план на града., а червена обикновено е край на регулацията, край на квартала, в който е имотът
едно допълнение към всичко казано от dexter:черна е парцелът или имотът по стария отменен план на града., а червена обикновено е край на регулацията, край на квартала, в който е имотът
- amaury
- Младши потребител
Зелената и кафявата се отбелязват много рядко. Очевидно няма уеднаквени правила за изчертаване на скици.
Черни са елементите на кадастъра, в т.ч. кадастралните граници на поземления имот (ПИ), което само в някои случаи означава "отменен стар план", а в повечето случаи означава действащи имотни граници удостоверяващи собствеността.
Шарени са елементите на регулацията, който е ПУП и включва урегулирани поземлени имоти (УПИ). Понятието парцел вече не съществува. Краят на квартала обикновено е улично-регулационната линия , както казах по-горе, но пропуснах да спомена, че може да означава и край на регулацията, което не е много правилно, но масово се среща.
Черни са елементите на кадастъра, в т.ч. кадастралните граници на поземления имот (ПИ), което само в някои случаи означава "отменен стар план", а в повечето случаи означава действащи имотни граници удостоверяващи собствеността.
Шарени са елементите на регулацията, който е ПУП и включва урегулирани поземлени имоти (УПИ). Понятието парцел вече не съществува. Краят на квартала обикновено е улично-регулационната линия , както казах по-горе, но пропуснах да спомена, че може да означава и край на регулацията, което не е много правилно, но масово се среща.
- dexter
- Младши потребител
Кафявите, зелените и другите цветове - оранжево и виолетово линии се появяват при промяна на регулацията (ПУП) при изчертаването се получава нови граници, ъгли, щриховки по ъглитеи т.н.
Принципно има ръководсво за използването на условните знаци.
Това, което говорите за изчертаване на релеф- хоризонтали, оврази и пр. е на топограските карти и старите кадастрални планове с много детайли. Към момента по въпросната наредба #3 за кадастър новите кадастрални карти (респективно скици) не показват релефа!!!
Принципно има ръководсво за използването на условните знаци.
Това, което говорите за изчертаване на релеф- хоризонтали, оврази и пр. е на топограските карти и старите кадастрални планове с много детайли. Към момента по въпросната наредба #3 за кадастър новите кадастрални карти (респективно скици) не показват релефа!!!
- kalina_vt
- Нов потребител
А когато е приложена регулацията това става ли ясно от скицата? Аз съм чувал, че трябва синята и черната линия да съвпаднат и съм виждал такава,ама не съм сигурен дали това означава! И дали може и по друг начин да е отбелязано на скицата, или само като се начертаят синята върху черната линия?
- herostat
- Потребител
Re: Означения върху скици
Колеги, към днешна дата положението е много по-лошо. Вижте Решение на ВАС 8787/2008г. и сами ще се убедите
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Колеги, благодаря на всички за отговорите! Бяха много изчерпателни и полезни!
- herostat
- Потребител
Като четох всичко това за линиите и на мен ми стана ясно. Много точно обяснено. Но като се прави помощен план, на хората им искат да се отбележи границата на регулацията (аз го разбирам границата между земеделските земи и урбанизираната територия). Е те тая линия пак ли трябва да е червена като на уличната регулация или каква?
- maragidik
- Нов потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|