Уважаеми юристи, имам следния въпрос. Омъжена съм от 5 години.Миналага година съпругът ми получи по дарение от свои роднини земя. Прехвърли правото на строеж на своите родители. В момента там строим къща. Интересува ме при евентуален развод имам ли някакви права върху сградата ( която строим с общи усилия - заеми, заплати) и земята? А как стои въпросът за синът ни?
Предварително ви благодаря за отговорите!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 21:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарение и строеж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Не, нямате никакви права! Земята е придобита по дарение и не става съпружеска имуществена общност. Колкото до учреденото право на строеж, този, на който е учредено правото на строеж, става собственик на сградата!!! При развод, евентуално можете да претендирате единаствено ползване на семейното жилище - ако къщата бъде построена и е семейно жилище, ако нямате друго такова, и то докато детето навърши 18 г.
- kroki18
- Нов потребител
Вижте, вие първо се разведете пък после задавайте този въпрос. До тази ситуация може въобще да не се стигне, но вие питате. Това че погасявате кредит може да го докажете при евентуален развод, за да претендирате за по-голям приноц и от там за по-голям дял от СИО, забележете СИО. Нито земята, нито къщата са СИО.
- barri
- Потребител
мен пък ме развълнува друг въпрос. Защо ли съпругът Ви е избрал два начина- дарение и пр. на строеж на родители си, при които Ви лишава и от двете неща??? Може и да е случайно, знам ли и аз....
-
778899 - Активен потребител
Вижте, ние сме средностатистическо семейство, нямаме намерение да се развеждаме ( за щастие), цари мир и любов. По професия и двамата сме лекари, и семейният адвокат на семейството на съпруга ми им даде този съвет при прехвърлянето на земята. Доводът му беше, че таксите или данъците при прехвърляне са по - малки. Също и за правото на строеж. Подозирах, че има нещо нередно и съм била права, за голямо мое огорчение.
- PARIS777
- Нов потребител
И аз да се включа в дискусията с въпрос:Този семеен адвокат чий приятел е?Ваш или на съпруга ви?Защото май май не е ваш и е дал този съвет само в интерес на съпруга ви.
- georgi07
- Потребител
Извън всичко казано до тук, ще кажа, че договорът за кредит, предназначен за строителство на чужд недв. имот, ми се струва без основание, т. е. сключен е при липса на causa, тъй като основанието не е свързано с това, което е общо с мотивите за извършването му. Трудно е за доказване, но очевидно, е факт. Следователно, и на основание чл. 26 ЗЗД, същият е недействителен.
Считам, че е повече от наложително да потърсите незабавно компетентен адвокат, който да предприеме действия с оглед охрана правата и интересите Ви.
Считам, че е повече от наложително да потърсите незабавно компетентен адвокат, който да предприеме действия с оглед охрана правата и интересите Ви.
- razli4na
- Активен потребител
Е, стига, според мен не би следвало веднага да съзирате някакъв невероятен проблем в отношенията между хората, както и да търсите лоши намерения и интереси.
Честа практика е между роднини продажбата да се приикрива с дарение, за да се спестят данъци. Това не е първият, няма и да е последният такъв случай. А относно банковия кредит, той все пак е взет с някаква цел - за строеж на къща или нещо подобно, а не вярвам, че банката ще го отстъпи на несобственик или без да има основание.
При развод всичко това ще е въпрос на доказване и то най - вероятно ще е само един от елементите в отношенията ви, но едва ли единствения.
Все пак след кат осе чувсвате дискомфортно, наистина е добре да си намерите добър адвокат, пред който да изложите притесненията си и да потърсите съвет.
Честа практика е между роднини продажбата да се приикрива с дарение, за да се спестят данъци. Това не е първият, няма и да е последният такъв случай. А относно банковия кредит, той все пак е взет с някаква цел - за строеж на къща или нещо подобно, а не вярвам, че банката ще го отстъпи на несобственик или без да има основание.
При развод всичко това ще е въпрос на доказване и то най - вероятно ще е само един от елементите в отношенията ви, но едва ли единствения.
Все пак след кат осе чувсвате дискомфортно, наистина е добре да си намерите добър адвокат, пред който да изложите притесненията си и да потърсите съвет.
- avrora
- Младши потребител
Накратко казано най-старият номер!!!
Искам да си инвестирам в нещо парите, но жена ми да няма дял...
Вариант 1- купувам апартамент на моето дружество
Вариант 2 - купувам апартамент на името на мама.
Донякъде бих разбрала подобни действия от страна на съпруга Ви, ако ще строи със собствени средства или със средства на родителите му, но ако и Вие ще плащате кредит, пък всичко ще е на мама и тате, определено нещо не е съвсем наред. Добре ще направите, ако посетите друг адвокат. Семейният Ви е дал много добър съвет, но той е добър само за съпруга ВИ!!!
Искам да си инвестирам в нещо парите, но жена ми да няма дял...
Вариант 1- купувам апартамент на моето дружество
Вариант 2 - купувам апартамент на името на мама.
Донякъде бих разбрала подобни действия от страна на съпруга Ви, ако ще строи със собствени средства или със средства на родителите му, но ако и Вие ще плащате кредит, пък всичко ще е на мама и тате, определено нещо не е съвсем наред. Добре ще направите, ако посетите друг адвокат. Семейният Ви е дал много добър съвет, но той е добър само за съпруга ВИ!!!
- lazarina_boneva
- Младши потребител
От друга страна, Вие сама казахте, че бракът Ви върви добре и сериозно трябва да се замислите, не от юридическа, а от чисто човешка гледна точка, дали си струва да го проваляте, заради тази къща!!!
- lazarina_boneva
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|