начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

наследяване от малолетен

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследяване от малолетен

Мнениеот hiugo » 28 Ное 2007, 15:36

Здравейте!!!

Имам следния казус
Починал длъжник, на когото съпругата и дъщеря му се отказват от наслеството(дъщерята е пълнолетна), но той има и друга дъщеря(малолетна) от съжителството си с друга жена за която не е женен. По какъв начин може малолетната му дъщеря да се откаже от наследството година и половина след смърта му.
hiugo
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Ное 2007, 15:42

Не може да стане-чл.73 СК
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Ное 2007, 17:51

И какво печели малолетната дъщеря, ако се окаже, че няма валиден отказ от другите две наследнички? Нищо.
Тя приема задължително по опис, така че не може да изгуби повече, а ако съвсем случайно активът в наследството превишава пасива (едва ли - при тия два отказа; но да допуснем), дори ще спечели от отказа.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Ное 2007, 18:02

Въпросът е , може ли по принцип едно малолетно(непълнолетно) лице да се откаже от наследство?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Ное 2007, 18:15

Според мен не може, защото то не може да бъде увредено от приемането на наследството, може само да спечели, т.е. отказът от наследство е на практика отказ само от (възможни) облаги.
Но някои смятат, че може.

Люти, виж ми хубаво мнението в оная тема, никъде не си казал нещо различно от мен (освен оценката по въпроса дали с Валя24 си противоречите малко, или много).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Ное 2007, 18:19

portokal написа:Според мен не може, защото то не може да бъде увредено от приемането на наследството, може само да спечели, т.е. отказът от наследство е на практика отказ само от (възможни) облаги.
Но някои смятат, че може.

Люти, виж ми хубаво мнението в оная тема, никъде не си казал нещо различно от мен (освен оценката по въпроса дали с Валя24 си противоречите малко, или много).

И аз така мисля , макар , че наистина има и противното мнение , а именно ,че може да се откаже от наследство при условието на чл.73(2) СК.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот may_baych2002 » 28 Ное 2007, 18:27

Майката на малолетното дете има право да извършва правно валидни действия от името на детето, но когато се отнася за недвижим имот, разпоредителни сделки се извършват с решение на председателя на РС по местонахождение на имота, доколкото си спомням.
may_baych2002
Потребител

Назад към Семейни казуси