- Дата и час: 16 Дек 2024, 21:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развода и семейната общност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Развода и семейната общност
Здравейте. Имам проблем и се надявам, че някой от вас може да ми помогне. Майка ми и баща ми са женени от 22 г., но само "на хартия". От 18 години не живеят заедно и нямат контакти помежду си. Постоянно обаче ни търсят за неговите задължения. Решихме да започнем бракоразводно дело, но се оказа, че всичко което имаме като имущество /придобито без негов принос/ трябва да се "раздели" с баща ми. Говорих с адвокат и му цитирах чл. 19 от СК "Съвместният принос се предполага до доказване на противното", но той каза, че това няма да ми свърши работа. Кажете ми има ли начин родителите ми да се разведат без да се разделя имущество?
- A.Ruseva
- Нов потребител
Re: Развода и семейната общност
A.Ruseva написа:Здравейте. Имам проблем и се надявам, че някой от вас може да ми помогне. Майка ми и баща ми са женени от 22 г., но само "на хартия". От 18 години не живеят заедно и нямат контакти помежду си. Постоянно обаче ни търсят за неговите задължения. Решихме да започнем бракоразводно дело, но се оказа, че всичко което имаме като имущество /придобито без негов принос/ трябва да се "раздели" с баща ми. Говорих с адвокат и му цитирах чл. 19 от СК "Съвместният принос се предполага до доказване на противното", но той каза, че това няма да ми свърши работа. Кажете ми има ли начин родителите ми да се разведат без да се разделя имущество?
По принцип съвместния принос се презюмира - т. е. във вашия случай изрично трябва да изрично доказвате и да убедите /по точно майка Ви да убеди/, че баща Ви няма принос.
Практически Ви е необходим развод по взаимно съгласие, където съпрузите сключват споразумение относно имуществото си, придобито по време на брака. За съжаление споразумението може да се оспори от кредиторите.
- kpy
- Потребител
А ако бракът е прекратен, без да са уредени имуществените въпроси, няма ли да се получи обикновена съсобственост? Май най-добре си е развод по исков ред.
- kpy
- Потребител
И според мен е най-добре да се разведат по исков ред, а след това да водите дело за делба на имуществото.
След като са във фактическа раздяла от 18 години, майка Ви все някак ще успее да докаже по-големия си принос, плюс това предполагам че вероятно има и трансформация на лично имущество.
След като са във фактическа раздяла от 18 години, майка Ви все някак ще успее да докаже по-големия си принос, плюс това предполагам че вероятно има и трансформация на лично имущество.
- Emilia.Stefanova
- Младши потребител
Имущество-това е много широко понятие. Ако говорите за движимо имущество, баща Ви няма как да знае, какво сте придобили през тези 18 г. след като "не живеят заедно и нямат контакт помежду си". Ако успеете да докажете това пред съда и произхода на средствата, с които е придобито имуществото може да има благоприятен изход за Вас.
Най-безболезнения начин за развод е по взаимно съгласие и макар с известни материални загуби въпросът ще се реши без изключително тежкото доказване на личния принос.
Нищо чудно, ако успеете да му вземете всичко, впоследствие да се направи на болен и безпомощен и да потърси издръжка от Вас, която като негово дете, сте длъжна да му осигурите по закон
Най-безболезнения начин за развод е по взаимно съгласие и макар с известни материални загуби въпросът ще се реши без изключително тежкото доказване на личния принос.
Нищо чудно, ако успеете да му вземете всичко, впоследствие да се направи на болен и безпомощен и да потърси издръжка от Вас, която като негово дете, сте длъжна да му осигурите по закон
- may_baych2002
- Потребител
Само да уточня /във връзка с притесненията, които излагате относно придобитото от вас без неговия принос/-придобитото от единя от съпрузите, по време на фактическа раздяла, се счита за негово ЛИЧНО ИМУЩЕСТВО! Това, което Ви написах, смятам че ще внесе поне и малка доза яснота в притесненията Ви. Успех!!!!
-
778899 - Активен потребител
аз исках само трето мнение, а не безплатни консултации. за тях си плащам при адвокат с който вече дори почнахме действия. благодаря на всички за мненията и съветите. а що се отнася до личните конфликти - нямам нито мнение, нито коментар.
- A.Ruseva
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|