начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Интересно ...

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Интересно ...

Мнениеот politkomisar » 10 Яну 2008, 00:43

Уважаеми юристи, ще изложа кратка история с молба за мнения и съвети. Наша позната двойка имат 12 годишен син, но не са сключвали брак. Причината е, че мъжът все още има съществуващ по документи такъв с друга жена, с която не живеят заедно от много години. Сегашната му спътница в живота е забременяла от него по време на брака си с бившия си съпруг (имат развод). Знам че всичко изглежда като латино сериал, но моля ви нека не коментираме личния им избор.
Работата е там, че мъжът има сериозен бизнес и иска детето им да остане като един от наследниците му, ако някой ден той не е между живите.Мъжът има двама сина от все още съществуващия си брак.Съпругата не иска да му даде развод. питането ми е дали е възможно и какви са пътищата да се докаже че това момче е негов син, за да може детето да бъде записано с неговото име (като бащино и фамилно) и да се включи сред бъдещите му наследници? Предишния съпруг на сегашната му приятелка няма претенции към детето, макар то да е родено по време на брак. Те живеят в друг град, не се виждаме често, но знам че са наели адвокат и се води някакво дело, но доколкото разбрах не върви гладко, явно има законови спънки. Надявам се случаят да ви се стори интересен, защото в живота подобни хипотези са извънредно редки и да ви подтикне към споделяне на мнения. Благодаря ви в аванс!
politkomisar
Младши потребител

Мнениеот iankov » 10 Яну 2008, 10:51

Иск за установяване на бащинство!
iankov
Младши потребител

Мнениеот iankov » 10 Яну 2008, 11:29

Като първо се оспори бащинство. След това може да се припознае.
iankov
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 10 Яну 2008, 14:04

е разбрах дали бившият съпруг на дамата е вписан като баща на 12 младеж или детето е с баща неизвестен.
Ако бащата е нейзвестен по акт за раждане не виждам защо трябва да се води дело.Направо да извърши вашия познат припознаване на детето.
Ако обаче се води дело за оспорване на бащинство и ако срока за завеждане на делото е изтекъл тогава найстина има проблем
neznaiko
Потребител

Мнениеот politkomisar » 10 Яну 2008, 17:33

Уважавам колегиалността ви към вашия колега, но съгласете се че ако той не е добър (а клиентите разбират това малко късно...), делото няма да върви в желаната посока. Това че излагам пред вас този т.н. казус е, че вие бихте могли да дадете евентулен по-добър съвет.А като баща на детето е записан бившия съпруг.
politkomisar
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 11 Яну 2008, 12:55

Без да измествам колегата адвокат по делото само ще изразя личното си мнение. В този случай наистина трябва по съдебен ред да се оспори бащинството и едва след това вашия бизак може да бъде вписан като баща на детето.
Според мен евентуални препятствия при оспорването на бащинството ще са например пропуснатия едногодишен срок за завеждане на иска за оспорване на бащинство. За майката преклузивния срок е изтекъл още когато се е родило детето. За бащата той започва да тече от момента на узнаване на узнаване факта на раждане на детето. Ако майката е завела делото за оспорване на бащинство -съдът следва да отхвърли иска и като недопустим. Ако искът е заведен от бащата любопитно ми е как ще убеди съда че не е знаел за раждането на детето.
Според мен тези хора си имат доста сериозен проблем.Но това е само мнение. Не искам да съм неетичен.Пожелавам на адвоката който ги представлява успех.
neznaiko
Потребител

Назад към Семейни казуси