- Дата и час: 17 Дек 2024, 06:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Делба на наследствен апартамент
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Делба на наследствен апартамент
Ще се опитам да бъда максимално ясна какво питам! Родителите на съпруга ми починаха и оставиха апартамент и дворно място. И двамата имат по 50%. Ние искаме да й платим нейната половина или тя на нас да плати или да го продадем и да делим парите - тя НИЩО не иска! Искаме да се разделим на всяка цена, има ли вероятност, това да не е възможно? Като под "раздяла" разбирам не "това е моята част от апартамента - това твоята" и да живеем заедно - това го изключвам, като вариант. Сестра му живее в чужбина и няма деца, ние живеем във въпросния апартамент и имаме 2 деца. Моля ви, кажете ми, че е възможно съда да ни реши проблема!
- asteria
- Нов потребител
принципно делба е възможна винаги освен при две ограничения: недопустимост от закона или недопустимост поради характера на вещта
при втория случай вещта се дава в собственост на един от съделителите а другите получават уравниловка на дяловете си в пари
делба е допустима и при изрична уговорка за недопускане на делба
делбата може да стане по съдебен ред или с договор за доброволна делба. [url]НО...така написан казусът не се разбира нищо. Уточнете фактическите обстоятелства[/url]
при втория случай вещта се дава в собственост на един от съделителите а другите получават уравниловка на дяловете си в пари
делба е допустима и при изрична уговорка за недопускане на делба
делбата може да стане по съдебен ред или с договор за доброволна делба. [url]НО...така написан казусът не се разбира нищо. Уточнете фактическите обстоятелства[/url]
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
не разбирам много за какво ми говорите, но ние си искаме само и единствено нашите 50%. По какъв начин ще стане това - няма значение, важен е крайният резултат. Ако тя не ни продаде нейната половина, да купи нашата - целта е семейството ни да живее самостоятелно. Даже варианта публичен търг ни устройва нас, но тя твърди, че никой не може да я принуди да продава. И какво, цял живот ли ще сме длъжни, да живеем заедно и да се съобразяваме с нея? Това ми е въпроса - как ще стане тая реална делба на имотите и всеки да си гледа живота. Надявам се, че не знаете какво е да имате обща кухня, баня и тоалетна с друго семейство?! Или пък да плащате обща сметка за ток и вода - АЗ ЗНАМ!
- asteria
- Нов потребител
Госпожо asteria, Вие казвате:"ние си искаме само и единствено нашите 50%." Но, Вие, уважаема госпожо, нямате нищо общо с наследството, което са получили вашият съпруг и неговата сестра след смъртта на техните родители. Опитайте се да разберете това. Наследството и неговата евентуална делба е проблем на сънаследниците. Вие не сте наследник на родителите на съпруга си. Вашият съпруг трябва да урежда този въпрос, той притежава по наследство 1/2 идеална част от имота, не Вие.
- Sarra
- Потребител
Отново благодаря на всички! Понеже нямам претенции да съм юредически грамотна написах "нашите 50%"! Ауч! Та какво общо имам аз с мъжа си или това, че половината хонорар на адвоката е от моята заплата, няма значение за вас?! Извинявайте, че споделих чисто човешките си проблеми! Напълно осъзнавам, че нямам НИКАКВИ права над 50-те% и искът ще е от името на мъжа ми, а аз само питам вместо него, но не мога да не живея с неговите проблеми. Мужду другото, зълвата само за момента е в чужбина, но често си идва и прави грандиозни скандали. Все пак от обясненията ви разбрах за какво става дума - 10х!
- asteria
- Нов потребител
Аз бях сериозна, наистина ми помогнахте! Даже забележката за питането, как беше: "С питане на моя мъж жената ...." мн. ми хареса! За вбъдеще сигурно пак ще задавам глупави въпроси, така че, моля - бъдете благосклонни!!!
- asteria
- Нов потребител
Аз не съм много съгласна с преждепишешите.
Значи тези 50% които в момента са неговите, при поставяне в дял и изплащане на уравнение на дела на сестрата ще станат 50%неговите и 50% СИО.
Така че има някакво основание да говори за нашите с оглед на бъдещо събитие.
Значи тези 50% които в момента са неговите, при поставяне в дял и изплащане на уравнение на дела на сестрата ще станат 50%неговите и 50% СИО.
Така че има някакво основание да говори за нашите с оглед на бъдещо събитие.
- Magnolia
- Потребител
razum написа:Magnolia написа: му женска солидарност, бе !
Къде видя пък ти,някой да е написал мъж как се променя като изведнъж вече има и възможност за личен живот от цялата тая облага,че и по-освободен живот за вбъдеще,за да исе изкажеш за женската солидарност?!
Има наистина и глупаци на преломна възраст,мечтаейки си,но дали на жената може да й се преобърне живота от цялата тая ситуация един адвокат неможе да прогнозира.
Явно вече са обтегнати отношенията,за да се иска и делба за усамотяване и бъдещи планове,в което няма нищо лошо,но ако съм на съпругът на мястото и тази сестра не ми пречи /явно на друг пречи/след подялбата едва ли ще е същото,тя ще е наранена и изоставена..Нищо децата ви няма да наследят от нея,пък и допълнителна вражда.Съпругата винаги трябва да има предвид ,че кръвта на вода не става,и може жестоко да се обърнат нещата не в нейна полза.
Но пък общия хладилник,баня и хол с друго семейство си е направо ад,което тук в случая е желание за спокойствие,уют и хармония като се отдели семейството.
А за старческото оглупяване и вдетеняване дали е помислила жената?
За предпочитане е дворното място с изграждане на семейна къща ,защото едва ли самотната сестра ще има възможност тепърва да гради дом.Разбира се за доброто на децата лелята все някак си ще трябва да си представи как всяко ще има изграден етаж и щастлив живот.Където сестрата ще е добре дошла винаги на гости.
Абе що до сега не сте завели дело с отстъпление бе..
- izymena
- Потребител
Тоя път аз съм изумена от размаха и полета на въображението на "изумена". Мисля, че си губиш време в този форум. Заеми се с белетристика и възроди издателството "Арлекин".
- Magnolia
- Потребител
Magnolia написа:Тоя път аз съм изумена от размаха и полета на въображението на "изумена". Мисля, че си губиш време в този форум. Заеми се с белетристика и възроди издателството "Арлекин".
Ама давай,няма да ти изкажа как изглеждат нещата отсрани,когато един застаряващ вече с уредено жилище става примамка на млади госпойци,за които никак няма да е лесно да премахнат с игричките си съхнещата му съпруга.
Това за да не се изхабя в този форум.Затова пък ти недей да четеш моите яки неадвокатски глупави изказвания,за които има закони как бащи с малки бебета неможеш да изгониш от семейното жилище,а другите му деца вече са над 18..
Коментарите са излишни,аз виждам изградени общи домове калкан/троен даже,ако имат деца/,защото вече няма да имате толкова големи проблеми и ще ви трябват застраховки живот и сгради.
За да се решите на такива подялби е нужен и адвокат и консултант,за да имате изгода иначе не си хвърляйте пари на вятъра,ако не предвидите проектите и за в бъдеще..С мен също не може да се спори,и аз съм с проекти за триетажни жилища,ама някой умник даже неиска и сигурност в старческото ни прераждане поне за едно магазинче под наем,в неговите проекти са малки пенсии и бабички с мотики,дядовци лежачи..А в мойте са,пенсийки,наемче,щастливи деца и интернет,как щях да забравя и внучета.. Бе като правите проекти за бъдещето ,щом даже сте намерили този прекрасен форум не мисля,че трябва да има невежество в планове за напред.Типично обаче за днешните интелекти,които освен консумация за днешния ден,си объркват живота без да се консултират за бъдещите ситуации,в които даже един адвокат може да не може да помогне.
Направо се изумявам и аз,че не четеш внимателно.Можете да се поделите,за какво беше толкова разтеглива тая тема,няма искам или неискам,има искове за двата имота и съгласието ви,за по бърза доброволна делба/вие ще решите дали ще отстъпите правото й над апартамента,според възможностите за строеж/,всичко зависи от вас,но трябва да съгласувате мнение и с половинката си,и с адвокат,та излишни предпоставки за жалби да не може да бъдат давани.Измислете го така,че да се поделите по най-бързия начин дори и да отстъпите,за да неможе тя да има претенции или поне да са необосновани.
Са ще дойда да ти открадна мъжа,докато копаете за новото си жилище ,та да не ти и изплащаме,като може да ме заведе със заема си до Венеция Щом ще ми спориш,и ще се изумяваш от моите тълкования ,поне докрай да те прекърша Много готин тоя твоя мъж бе,щом му плащаш и разноските,голям спортист ще да е тоя..В случая запомни един изпечен адвокат с голяма практика може само да ти бъде в полза,наконтените млади правистки,нямат стаж и немогат да ти помогнат ,даже може да навредят.Хора всякакви
- izymena
- Потребител
asteria написа:... но тя твърди, че никой не може да я принуди да продава...
Може, може - СЪДЪТ
Мъжът Ви да си заведе дело за делба и всичко ще се нареди
Както виждам и трите възможни изхода на делото ((а) сестра му взема апартамента и му наплаща 1/2 (б) мъжът Ви взема апартамента и наплащате на сестра му 1/2 (в) продава се апартамента публично и си делите парите) Ви устройват ... така че дерзайте ...
Все пак си наемете адвокат за делото - няма да можете сами да се справите 100% Ви гарантирам
- inspectora
- Активен потребител
Re: Делба на наследствен апартамент
Такааа, гледам минала е почти 1 година от задаването на въпроса ми! Как лети времето и делото ни! От днес в 1 месечен срок съдът ще се произнесе. Бихте ли ми казали моля, какъв е срока на обжалване, че днес забравих да питам адвокатката, толкова бях и изумена, че му се видя края на това дело!
- asteria
- Нов потребител
14 дни от датата на получаване на съобщението
- tonna
- Нов потребител
То недейте се радвате предварително - ако сте завели иск за делба, то тя има две фази - сега само се допуска и се определят дяловете, внимателно сравнете първоначалните си искания с отразеното в решението.
Второ, всяко решение се чете внимателно - има понякога дребни, но вредни грешки.
Например, съдията е дал текста на своята съдебна секретарка, тя пък е насложила от две решения паразитни думи.
Имайте предвид, че в бъдеще решението по делбата, ще има характер - на изпълнителен лист, тоест направо според решението ще правите публична продан, съответно, ще плащате уравнения.
Или ще се ползва пред нотариус за в бъдеще, като документ за собственост, без необходимост от нотариален акт на потвърждение.
Освен това има втора фаза на делбата - понякога имота не се дели на реални помещения, не се тегли жребие, не се възлага, а се ликвидира с публична продажба.
Там пък нещата са сложни, поради финия момент - Вие имате прво да наддавате в търга, но началната цена е 50 % от пазарната стойност.
Около търговете се навъртат разни спекуланти (рядко, но има такива), както и нуждаещи се от имот лица, получили разрешение за кредит, от някоя Банка, като съответно всички се стремят към ниска цена.
Ако не е късно за доброволно споразумение, по-добре избегнете развоя на събитията извън съда.
Второ, всяко решение се чете внимателно - има понякога дребни, но вредни грешки.
Например, съдията е дал текста на своята съдебна секретарка, тя пък е насложила от две решения паразитни думи.
Имайте предвид, че в бъдеще решението по делбата, ще има характер - на изпълнителен лист, тоест направо според решението ще правите публична продан, съответно, ще плащате уравнения.
Или ще се ползва пред нотариус за в бъдеще, като документ за собственост, без необходимост от нотариален акт на потвърждение.
Освен това има втора фаза на делбата - понякога имота не се дели на реални помещения, не се тегли жребие, не се възлага, а се ликвидира с публична продажба.
Там пък нещата са сложни, поради финия момент - Вие имате прво да наддавате в търга, но началната цена е 50 % от пазарната стойност.
Около търговете се навъртат разни спекуланти (рядко, но има такива), както и нуждаещи се от имот лица, получили разрешение за кредит, от някоя Банка, като съответно всички се стремят към ниска цена.
Ако не е късно за доброволно споразумение, по-добре избегнете развоя на събитията извън съда.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|