начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Иск за увеличение на издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск за увеличение на издръжка

Мнениеот sol » 17 Мар 2008, 16:00

Здравейте!
Разведен съм от година и половина и съм осъден да плащам издръжка в размер на 60 лв., която редовно плащам. Сега получих призовка за увеличение на издръжката. Това добре - не възразявам. Но ме отврати текста на исковата молба, в която пише, че не се интересувам от детето си, не се срещам с него, не разбирам нуждите му и т.н. Това е категорично невярно. През изминалата година, извън издръжката, съм купил на сина си много дрехи, спортни екипи, футболни обувки, нов мобилен телефон. Платих курсовете му по БЕЛ и математика. Бяхме заедно на почивка.
Вчера, неделя, се срещнах с него и му разказах какво се случва. Детето ми каза буквално следното: Не искам да се увеличава издръжката, защото аз не получавам нищо. Искам ти да ми купуваш.
Въпросът ми е следният: възможно и НОРМАЛНО ли е детето да даде показания пред съда?
НЯМАМ ПРОТИВ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ИЗДРЪЖКАТА, НО ИМАМ ПРОТИВ НАГЛОТО ИЗОПАЧАВАНЕ НА ДЕЙСТВИТЕЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ?
Благодаря ви предварително!
sol
Младши потребител

Мнениеот dimist » 17 Мар 2008, 16:19

Събирайте документи за разходите, които правите извън определената издръжка. Ако детето Ви е навършило 10 години има възможност то да бъде изслушано в съда. Това е обичайна практика, не се притеснявайте. Ако няма 10 - сори.
А иначе 60 лева си е мизерен размер на издръжка, пък и могат да я увеличат до 100.
Ако нямате нищо против да плащате повече от сега присъденото споразумейте се с бившата, ще са ви по малко разноските, можете и да се споразумеете тя да ви се извини. най вероятно написаното в исковата молба е просто едно бланкетно твърдение, жертва на операцията копи пейст.
dimist
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 17 Мар 2008, 16:51

Здравейте!
Колегите са прави, бившата съпруга има право да иска промяна на издръжка, защото е законен представител на детето - тези 60 лв. са за храна, текущи нужди, и наистина не са много ... Ако не Ви се ходи в съда можете да подпишете извънсъдебно споразумение за увеличаване на издръжката.
Колегите не го казаха -НО щом поддържате връзка с детето си /Признавам,че силно се ВПЕЧАТЛИХ от желанието Ви да контактувате с детето си - общият принцип е обратен/ и имате основание и възможност ВЗЕМЕТЕ детето при себе си-
Уредено е в СК " .....Родителски права след разводаЧл. 106. (1) При допускането на развода съдът служебно постановява на кого от съпрузите се предоставя упражняването на родителските права, определя мерките относно упражняването на тези права и относно личните отношения между децата и родителите и издръжката на децата.

(2) Съдът предоставя упражняването на родителските права, след като прецени всички обстоятелства с оглед интересите на децата. Тези права не могат да бъдат предоставени на виновния за развода съпруг, ако това ще се отрази отрицателно на отглеждането и възпитанието на децата.

(3) Съдът изслушва родителите и децата, ако са навършили четиринадесет години. Ако е уместно, той изслушва и децата, навършили десет години, както и близки на семейството.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) По изключение, ако интересите на децата налагат, съдът може да постанови те да живеят при дядо, баба, други роднини или близки, с тяхно съгласие, в приемно семейство или в специализирана институция.

(5) Ако обстоятелствата се изменят, съдът по молба на единия от родителите или служебно може да измени постановените по-рано мерки и да определи нови.... "
То тогава няма да плащате издръжка... :)

Тогава и ще видите колко "струва" в действителност 1 месец за детето... , А и тогава на Вас ще Ви дължат :) издръжка ... :)

Пожелавам Ви успех! :)
vili_spasova
Потребител

Мнениеот sol » 17 Мар 2008, 17:32

Уважаема, Вили Спасова!
Благодаря Ви за отговора. Впрочем, отлично зная колко е "издръжката" на един тийнейджър. Отглеждах сина ми сам, докато бившата ми дълго митарстваше в чужбина и само телефона беше връзката помежду ни от време на време.
По-скоро сега тя вижда какво коства отглеждането на дете. И не само - сблъсква се с неговите настина разностранни нужди и интереси, на които не може да откликне не само финансово, но, за съжаление, най-вече духовно.
Това обаче, убедих се, е изключително трудна за обсъждане и доказване материя.
sol
Младши потребител

Мнениеот sol » 17 Мар 2008, 17:43

Сега, оказва се, че всички касови бележки и гаранционни карти на покупките, които съм правил за сина ми и които съм му давал, за да може, евентуално, да се правят замени (например за № дрехи), са изчезнали от дома, в който живее сина ми с бившата ми съпруга. Но детето помни всичко и е готово да ми съдейства.
Колебая се, дали да "прибегна" до показанията на 13 годишния ми син.
Моля за съвета ви!
sol
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 17 Мар 2008, 17:55

Уважаеми Sol! Казах, че съм силно впечатлена и то в положителен смисъл.. :) Приемете искрените ми поздрави!
Дай боже повече татковци като Вас! Ясно ми че за едно дете е важно да го РАЗБИРАТ и ПОДКРЕПЯТ / И аз имам 2 момчета/ но са по- малки от вашето:)
ПАК ВИ казвам вземете детето при себе си, ако можете - сигурно ще му направите услуга! :)
Детето има нужда от човек, който го ЧУВА, разбира го и е до него в момента, когато му се плаче и в момента, когато му се смее...... А не от някакво присъствие... :)

Знам че има много майки, които буквално оставят децата на бабите и решават проблема- /аз поне си ги гледам сама/и Ви казвам не е лесно - знам го от опит...
Не искам да звучи гадно просто Так произходит в самом деле...
Преди време писах по тема - защо мъжете са толкова доверчиви... :)
ужасно е но е така- Защитавайте се бе хора-

И още нещо - бившата Ви съпруга прави така - защото може- Не дай си боже да пропуснете 2 месеца да не платите издръжката - ще Ви отсъди като едното нищо...
Извинете, поувлякох се , но темата наистина е деликатна и има доста да се говори по нея
Пак Ви казвам - отговорих с най- добри чувства и Ви пожелавам успех- За мен хората не се делят на мъже и жени а на човеци... :)
vili_spasova
Потребител

Мнениеот Magnolia » 18 Мар 2008, 09:56

Здравейте, някой се попрестарал с исковата молба. Няма пречка да вземете становище, че изложеното е невярно и че полагате всички небоходими грижи. Колкото до размера на издръжката, след като не възразявате, съгласете се и делото ще приключи.
Съдът няма да допусне доказателства извън предмета на спора, а отношенията описани в исковата молба са извън него. Предмета е увеличение на издръжка вследствие на промяна на обстоятелствата. Доказват се само променените обстоятелства, обуславящи увеличението и съдът не се занимава с това кой какъв е.
Колкото до това, че детето не вижда издръжката, това е абсурдно. вижда я всеки ден във вид на храна, учебни пособия, дрхи, джобни, ток, вода, отопление и етц.
Magnolia
Потребител

Мнениеот sol » 18 Мар 2008, 10:39

Благодаря на всички, които отговориха на въпросите ми!
Беше ми много полезно и взех решение как да действам.
sol
Младши потребител

Мнениеот Magnolia » 18 Мар 2008, 10:39

Изумена ти виждам че караш задочно право в нашия форум.
:lol:
Какви дроги все пак, детето явно е добре обгрижвано от две страни, но хитрува. Недей така да си отпускаш въображението.
А за издръжката се сещам как преди няколко години, бащата на моите деца ги срещнал на улицата и им дал издръжката за да не се разкарва да ми я носи. И гледам двамата си купуват та пушек се вдига, коли, сладоледи, шоколади. От къде имате пари, бе. Ами тати ни даде пари, нали е за нас. После се наложи да им се обади и да им обяснява какво всъщност им е дал.
Magnolia
Потребител

Мнениеот sol » 18 Мар 2008, 10:48

Разходите на един възрастен не се отличават по размер от тези на един тийнейджър. Всеки родител го знае. Включително и аз.
Просто не бих искал детето да бъде превръщано в редник, който загива в безмислената война на някакъв откачен генерал, който няма представа как да води една класическа битка.
Благодаря ви отново!
sol
Младши потребител

Мнениеот sol » 18 Мар 2008, 12:30

Уважаема, Изумена!
Позволявам си отнова да пиша по темата, защото това е само между мен и Вас (а за останалите излишен спам, предполагам).
Да, маратонките не засищат глада, а добрият външен вид не изгражда личността. Мислите ли, че нормалните ценностти са ми непознати или че елементарно се опитвам да използвам детето ми като огледало на собствения ми егоцентризъм? Надявам се - не.
Предполагам, че както в живота, така и в правото, няма два еднакви казуса, макар и регулирани от един и същи закон.
Така е и в моя случай.
Аз и бившата ми съпруга притежаваме повече от един недвижим имот.
В момента тя, слава Богу, печели добре. Неколкократно съм й предлагал да завършим имота, който построихме точно преди тя да поиска развод и тя да взема наема от него. Тя отказва. Отказва всяко предложение, което изхожда от мен. Изобщо, опитва се да омаловажи всичките ми усилия да бъда нормален татко.
Не желая да съм баща-герой, още по-малко - мъченик на "застоялото" ни правосъдие.
Правя разлика между даването на издръжка и даването на родителско рамо и съвет. Мисля, че излишно много се вторачвате в "усилията" и безкористността на майката. Не е необходимо човек да е от женски пол, за да е абониран за онези добродетели, които могат да са присъщи на всички хора, ако ги носят в себе си.
Оставам с добри чувства към Вас!
На всички останали - сори за отклонението!
sol
Младши потребител

Назад към Семейни казуси