начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

наследство на имот, моля за помощ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследство на имот, моля за помощ

Мнениеот voynikova » 25 Мар 2008, 15:36

Здравейте. Имам въпрос и ако е удобно моля ви за отговор.
Става въпрос за жилищен имот, и неговото наследяване.
Значи къщата е на баба ми и дядо ми. Всички живеехме в нея. Не е прехвърляна на баща ми.
Той почина преди 11 години, баба ми преди две, а дядо миналата година. И като вадихме удостоверение за наследници там вписаха само мен, а майка ми не. Защо така се чудя и не е ли редно сега имотът да се дели на две равни части. Четох вчера закона за наследството/в нета което е публикувано/, но никъде не видях такъв член записан а може и да има но аз да не го разбирам. Много се обърках като го четох нищо не разбирам от тези наименование т.е. от тяхното значение "низходяш, възходящ, съребрена линия...."
Моля да ми помогнете в търсене на истината.
Предварително благодаря.
voynikova
Нов потребител

Re: наследство на имот, моля за помощ

Мнениеот ianeva » 25 Мар 2008, 15:44

voynikova написа:Здравейте. Имам въпрос и ако е удобно моля ви за отговор.
Става въпрос за жилищен имот, и неговото наследяване.
Значи къщата е на баба ми и дядо ми. Всички живеехме в нея. Не е прехвърляна на баща ми.
Той почина преди 11 години, баба ми преди две, а дядо миналата година. И като вадихме удостоверение за наследници там вписаха само мен, а майка ми не. Защо така се чудя и не е ли редно сега имотът да се дели на две равни части. Четох вчера закона за наследството/в нета което е публикувано/, но никъде не видях такъв член записан а може и да има но аз да не го разбирам. Много се обърках като го четох нищо не разбирам от тези наименование т.е. от тяхното значение "низходяш, възходящ, съребрена линия...."
Моля да ми помогнете в търсене на истината.
Предварително благодаря.

Не, майка Ви не е наследник на имуществото на дядо Ви. Само Вие наследявате в този случай, като заместник на баща си, който е починал преди дядо Ви. Справка - чл. 10 от Закона за наследството.
Термини - "низходящ" - дете, внук, правнук и т.н.
"възходящ" - родител, баба, дядо, прабаба и т.н.
"съребрена линия" - брат/сестра, братовчед и т.н.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот Sarra » 25 Мар 2008, 15:46

Само Вие сте наследник на баба си, ако тя е майка на баща ви. Наследник сте и на дядо си, ако той е баща на баща ви. Това е така, защото баща Ви е починал преди майка си и преди баща си. Удостоверението за наследници е издадено правилно ( при условия, че дядо и баба са родители на баща ви).
Sarra
Потребител

Мнениеот voynikova » 25 Мар 2008, 15:57

много ви благодаря за бързия и коректен отговор.
Да баба ми и дядо ми са родители на баща ми. Аз мислех че има грешка, нали майка ми му е съпруга и са живяли повече от 10 години заедно в къщата.
voynikova
Нов потребител

Мнениеот ianeva » 25 Мар 2008, 16:11

voynikova написа:много ви благодаря за бързия и коректен отговор.
Да баба ми и дядо ми са родители на баща ми. Аз мислех че има грешка, нали майка ми му е съпруга и са живяли повече от 10 години заедно в къщата.

Тук определящият фактор е обстоятелството, че баща Ви е починал преди дядо Ви и баба Ви. В този случай той ще бъде заместен като наследник от своите низходящи - деца, внуци. В случая явно има един наследник - Вие. Друга щеше да бъде хипотезата, ако баба Ви и дядо Ви бяха починали преди баща Ви.
Аватар
ianeva
Потребител

Назад към Семейни казуси