начало

Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване

лични контакти и издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

лични контакти и издръжка

Мнениеот alena_ » 17 Апр 2008, 18:26

Обръщам се към колегите с повече опит в семейното право. Имам следния казус : баща не плаща издръжка, вече 7 месеца, след като е осъден с решение на съда. Срещу него дори има образувано и изпълнително дело. В същото време този "отговорен" родител води дело срещу майката /на която аз съм адвокат/, с искане за по-чести лични контакти с детето, същото да го посещава с преспиване, 20 дни през зимата за коледните празници и 30 дни през лятото.
Въпросът ми е: Може ли в делото за личните контакти, да използваме обстоятелството, че бащата не плаща издръжка. И следва ли съдът да вземе предвид този факт при определяне личните контакти на бащата с детето, като за "назидание" ограничи честотата и продължителността на срещите му с детето.
Знам, че отделно може да се заведе дело за ограничаване на родителски права и дори за лишаване.
Но към настоящият момент е изпуснат срока за предявяване на насрещен такъв иск в това производство. Производството за определяне на режим за лични контакти е във въззивна инстанция.
Ако има значение, ще отбележа, че детенцето е на 1г. и 6 мес.
alena_
Потребител

Мнениеот teodora_abc » 18 Апр 2008, 10:58

На 1 г. и 6 м. - 20 дни с преспиване при бащата? Едва ли е в интерес на детето. Бих изтъкнала, че детето се нуждае от специална храна /не хамбургер/, специален детски кът/стая/ със специфично обзавеждане, а пък социалният работник да провери има ли такива условия в дома на бащата или не /най-вероятно - не/. То пък и той най-вероятно го прави на инат. Като смени 1-2 памперса, бързо-бързо ще се откаже.
teodora_abc
Младши потребител

Мнениеот katerinakuch » 18 Апр 2008, 13:38

Нека не забравяме, че такъв родител, който е осъден с влязло в сила съдебно решение да плаща издръжка на детето си, при неизпълнение на задължението си, следва дори да носи наказателна отговорност съгласно чл.183 от Наказателния кодекс.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот alena_ » 18 Апр 2008, 13:47

Да, подали сме искане до прокуратурата за образуване на наказателно производство по чл. 183 НК и съм направила искане съдът да изиска справка относно това обстоятелство, като се надявам да бъде взето впредвид от съда, при определяне на личните контакти.
alena_
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 18 Апр 2008, 13:54

teodora_abc написа:На 1 г. и 6 м. - 20 дни с преспиване при бащата? Едва ли е в интерес на детето. Бих изтъкнала, че детето се нуждае от специална храна /не хамбургер/, специален детски кът/стая/ със специфично обзавеждане, а пък социалният работник да провери има ли такива условия в дома на бащата или не /най-вероятно - не/. То пък и той най-вероятно го прави на инат. Като смени 1-2 памперса, бързо-бързо ще се откаже.

Тя също е права.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 18 Апр 2008, 14:13

alena_, делото, по Ваши думи, е на въззив. Какво е решението на първа инстанция /мотивите/ и какво пише в доклада на социалните? Питам, защото нещо може би скривате /Ваше право е/, но за дете на 1,6 г. да се искат 20 дни с преспиване през зимата и 30 през лятото е, хм, малко необичайно. Също така ми е интересно и какъв е режима на лични контакти, определен в решението за развод между страните. Що се касае до справката по 183 НК в това дело - образуваното нак. дело все още не означава приключило такова с влязла в сила присъда, иначе е индиция за нещо, но вероятно ще помогне по едно друго дело, накъдето гледам клонят нещата. Иначе колегите вече подсказаха.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот alena_ » 18 Апр 2008, 14:30

Районният съд определи следния режим: всяка първа и трета събота и неделя на месеца в дома на бащата,без приспиване и 20 дни през лятото. В първа инстанция детето беше на 1г. и 2 месеца.
Социалният доклад гласи в общи линии така: бащата живее при добри битови условия, в едно домакинство с майка си, има собствена стая нормално обзаведена - гардероб, легло, телевизор.
alena_
Потребител

Мнениеот alena_ » 18 Апр 2008, 14:48

Мотивите на съда в общи линия са, че не трябва да се прекъсва връзката баща-дете и, че е в интерес на детето да се среща и с родителя с който не живее.
alena_
Потребител

Назад към Семейни казуси