начало

Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване

чл. 72 Семеен кодекс

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл. 72 Семеен кодекс

Мнениеот teddy_first » 16 Май 2008, 11:45

Сигурно вече е обсъждано, но докато го търся ще попитам:
Разведени родители- тя (клиент) се грижи за детето, а той- работи в Италия.
Тя иска да извади паспорт на детето и да го заведе в Италия, той отказва да се съгласи. Тя и детето имат адресна регистрация в София, а той- в Кюстендил.
Какво да го правя (казуса)?
Молба ли е или иск?
Кой е компетентния съд (местна подсъдност)?
Как го призовавам?
teddy_first
Нов потребител

Мнениеот blossom » 16 Май 2008, 12:23

Обсъждано е не веднъж, а хиляди пъти. Мнения и практики - различни. Личното ми становище е, че решение на съд на може да замести съгласието на родителя. Компетентен да разреши издаване на паспорта е ръководителят на ОДП по местоживеене на детето и от неговата преценка зависи - на него представете всички документи за отсъствието на родителя, важните обстоятелства и т.н. В случай на отказ обжалването е пред Административния съд. Прочетете другите теми и проучете местната практика във вашия район.
blossom
Потребител

Мнениеот blossom » 16 Май 2008, 14:00

Това за разрешението от съда са глупости на администрацията, която така си "измива" ръцете и за пред гражданите прахвърля топката. Всъщност точно тази администрация има право на преценка и решава въпроса. Тук пействам част от съдебно решение, където са цитирани няколко относими норми:
"Разпоредбата на чл.76 от ЗБДС действително поставя като условие съгласието и на родителя, на когото не са предоставени за упражняване родителските права и това не е случайно, предвид факта, че той има макар и ограничени права на лични отношения с тези деца. Но за да не се блокира възможността на другия родител да се установи с детето в друга държава, законът, за разлика от предходния ЗЗП, не поставя това съгласие като абсолютна предпоставка. Ако то липсва, то директорът на съответната ОДП може да откажа, т.е. законът е поставил на неговата преценка, при обсъждане на всички относими към случая обстоятелства, да реши дали да издаде искания документ, макар и да няма дадено съгласие. Не съществува вече нормата на чл.10 от ППЗЗП/отм./, която изискваше в такива случаи съдебни решения по чл.72 от СК. Едва ако директорът откаже, този негов отказ подлежи на съдебен контрол от административния съд, където ще бъде разгледана правилността на преценката му и дали е обсъдил всички относими факти. В настоящия случай ищцата не е подала заявления за издаване на паспорти, няма отказ за издаването им, а исковете са предявени с цел предварително обезпечаване на положително за нея решение на ОДП. По същество така предявен искът цели и заобикаляне на закона."
решението е по иск с правно основание чл.72 Ск и е оставен без разглеждане. Има обратната практика обаче - по инерция от стария закон, в някои съдебни райони.
blossom
Потребител

Мнениеот teddy_first » 16 Май 2008, 15:29

Аз питам конкретно:
Какво подавам- молба за спорна съдебна администрация или иск; ако е иск, какъв е той- уст., конст, осъдителен?- какъв е петитума?
Кой съд е компетентен да разгледа (примерно) спора? Като местна подсъдност.
Как призовавам бащата?
Какъв акт издава съда?
(това е за съгласие за напускане на страната; респ. би могло да се използва и за задграничен паспорт- в Паспорт. служба ми затварят телефона мама им)
DUM SPIRO SPERO
teddy_first
Нов потребител

Мнениеот blossom » 16 Май 2008, 15:40

Ако не станало ясно, отговарям конкретно - личното ми мнение е, че никакъв иск или молба за спорна администрация по този въпрос не е допустим.
Редът е - писмена молба до ОДП за издаване на поспорт без съгласие на единия родител, като се изложат всички обстоятелстав и приложата доказателства. Ако откажат издаване - изричен или мълчалив отказ - жалба на отказа пред Административен съд. Практиката на ВАС може да ви помогне също.
blossom
Потребител

Мнениеот teddy_first » 16 Май 2008, 15:43

blossom написа:Ако не станало ясно, отговарям конкретно - личното ми мнение е, че никакъв иск или молба за спорна администрация по този въпрос не е допустим.
Редът е - писмена молба до ОДП за издаване на поспорт без съгласие на единия родител, като се изложат всички обстоятелстав и приложата доказателства. Ако откажат издаване - изричен или мълчалив отказ - жалба на отказа пред Административен съд. Практиката на ВАС може да ви помогне също.
Не се обиждай, разбрах ти мнението- предишният пост беше насочен към други. За паспорта, естествено ще пробвам тази идея, но за декларацията- съгласие трябва да се мине пред съда (поне такова е преобладаващото мнение по подобните теми във форума)
DUM SPIRO SPERO
teddy_first
Нов потребител

Мнениеот teddy_first » 16 Май 2008, 15:45

pepelanka написа:За първи път ли Ви е?Къде сте завършил?
О! Велика, аз съм недостоен с нищожните си въпроси, които явно са елементарни за Вашия опит и/или университет.
DUM SPIRO SPERO
teddy_first
Нов потребител

Мнениеот blossom » 16 Май 2008, 16:11

Не намирам законова опора за такова произнасяне от съда.
blossom
Потребител

Мнениеот teddy_first » 16 Май 2008, 16:19

СК Чл. 72. Родителските права и задължения се упражняват от двамата родители заедно и поотделно. При разногласие между тях спорът се решава от районния съд след изслушване на родителите и ако е необходимо, на детето. Решението може да се обжалва по общия ред.
Този текст, обаче е силно неясен
DUM SPIRO SPERO
teddy_first
Нов потребител

Re: чл. 72 Семеен кодекс

Мнениеот teddy_first » 16 Май 2008, 16:42

pepelanka написа:Какво да го правя (казуса)?
Молба ли е или иск?
Кой е компетентния съд (местна подсъдност)?
Как го призовавам?
Отговорите на тези въпроси са в закона!Поне сте се явявали на изпит! :lol:
Благодаря! Сега вече наистина знам какво да правя!
DUM SPIRO SPERO
teddy_first
Нов потребител

Мнениеот blossom » 17 Май 2008, 09:11

би могло да се иска от съда произнасяне по спора между родителите дали да се изведе детето, но в това производство съдът разрешава конкретен спор - т.е. може да постанови детето да бъде изведено от страната еди-къде си еди-кога си, за някакъв си период. Не мисля, че е възможно да се иска принципно, майката да може да го извежда от страната когато и колкото пъти си иска, защото не се иска от съда разрешение за извеждането, а разрешаване на конкретен спор. Зная за много случаи, в които се иска обаче последното. Може да опитате - нали от съд всичко се иска.
blossom
Потребител

Мнениеот Magnolia » 17 Май 2008, 13:34

teddy_first написа:Аз питам конкретно:
Какво подавам- молба за спорна съдебна администрация или иск; ако е иск, какъв е той- уст., конст, осъдителен?- какъв е петитума?
Кой съд е компетентен да разгледа (примерно) спора? Като местна подсъдност.
Как призовавам бащата?
Какъв акт издава съда?
(това е за съгласие за напускане на страната; респ. би могло да се използва и за задграничен паспорт- в Паспорт. служба ми затварят телефона мама им)

Иск.
За другото дай мейл да ти пратя сламка.
Magnolia
Потребител

Мнениеот teddy_first » 17 Май 2008, 20:59

DUM SPIRO SPERO
teddy_first
Нов потребител

Назад към Семейни казуси