Казусът е следния:
Запознах се с жена, която бе (и все още е) в законен брак от години и от който има 1 дете. За определен период от време, живеехме заедно - аз, тя и детето. През този период, двамата съпрузи подадоха молба за развод по взаимно съгласие. Делото за развод, по една или друга причина, се проточваше повече от 8 месеца. След време, жената реши да не живеем заедно, докато не получи развод и се премести да живее другаде. Но дори и тогава, постоянно бяхме заедно и поддържахме интимни отношения. Преди дни разбрах, че аз и тя ще имаме наше дете. Нямам съмнения, че аз съм бащата на това дете, съпругът и отсъстваше от страната с месеци, ние с нея бяхме постоянно заедно и аз съм единственният мъж, с който е имала интимни отношения.
Проблемът е, че в един момент тази жена реши да не се развежда, а да остане в брак със сегашният си съпруг и да живеят заедно. Съпругът знае, че е бременна и че той не е баща на детето, но иска светът да го счита за такъв. Тя иска същото. И така, двамата планират, когато детето се роди, да го обявят за тяхно дете.
Моля за съвет - съществуват ли и какви са законовите ми възможности, аз да бъда признат за баща (пък било то само и биологичен) на това дете? Съществува ли въобще някаква възможност това дете да знае, че е мое и един ден да бъде мой законен наследник?
Предварително ви благодаря.
- Дата и час: 17 Дек 2024, 00:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус: Искам да бъда признат за баща на детето ми !
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Няма такава възможност, тъй като по време на брака действа презумпция за бащинство на съпруга, която е в сила до 300 дни след прекратяването на брака, освен ако съпругата не сключи нов брак. Законът не Ви предоставя възможност да оборите същата, тъй като сте трето, външно на семейството, лице (макар в случая да имате права). Оспорване могат да искат само съпрузите, тъй като те са активно легитимирани и то в едногодишен преклузивен срок.
Апропо в проекта за нов Семеен кодекс е предвидена възможността презумпцията за бащинство да бъде оборена и от детето.
Упех, въпреки че се намирате в незавидна ситуация
Апропо в проекта за нов Семеен кодекс е предвидена възможността презумпцията за бащинство да бъде оборена и от детето.
Упех, въпреки че се намирате в незавидна ситуация
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Не разбирам какво ти е толкова смешно?
Какво излиза тогава...че в случая аз съм бил просто "донор на сперма" ли?
Ако, живот и здраве, се роди момче...а след година или две, аз имам друго дете - момиче (от друга жена)... Ами ако по ирония на съдбата, след години това момче и момиче имат интимна връзка, защото момчето няма да знае, че аз съм биологичният му баща? Нима няма законов начин в България, да се изключи подобна вероятност за кръвосмешение?
Не мога да повярвам, че това се случва... Помогнете, моля Ви...
spycleaner
Нема да стане ...
Какво излиза тогава...че в случая аз съм бил просто "донор на сперма" ли?
Ако, живот и здраве, се роди момче...а след година или две, аз имам друго дете - момиче (от друга жена)... Ами ако по ирония на съдбата, след години това момче и момиче имат интимна връзка, защото момчето няма да знае, че аз съм биологичният му баща? Нима няма законов начин в България, да се изключи подобна вероятност за кръвосмешение?
Не мога да повярвам, че това се случва... Помогнете, моля Ви...
- Father
- Нов потребител
Разберете ме правилно - не очаквам, а и не искам безплатна консултация!
Всеки труд трябва да се заплаща, а интелектуалния труд струва най-скъпо!
Надявам се, че ще се намери юрист, който да каже "Съществува решение на тази ситуация. Можете да се свържете с мен на тел. ХХХХХХХХ"
Ще платя каквато и да е цена.
Всеки труд трябва да се заплаща, а интелектуалния труд струва най-скъпо!
Надявам се, че ще се намери юрист, който да каже "Съществува решение на тази ситуация. Можете да се свържете с мен на тел. ХХХХХХХХ"
Ще платя каквато и да е цена.
- Father
- Нов потребител
Няма в случая решение, което да зависи от твоята воля. Отговорът на твоя въпрос не е толкова труден, вЕрвай ни. Но е неприятен за теб.
Решението е съпругът или майката да се съгласят да оспорят бащинството на съпруга по съдебен ред. Как ще ги навиваш и колко ще успееш, не знам. Имай предвид, че тая работа (оспорването, за което, повтарям, са овластени само те двамата) е ограничена със сравнително кратки срокове.
Решението е съпругът или майката да се съгласят да оспорят бащинството на съпруга по съдебен ред. Как ще ги навиваш и колко ще успееш, не знам. Имай предвид, че тая работа (оспорването, за което, повтарям, са овластени само те двамата) е ограничена със сравнително кратки срокове.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
- brymm
- Потребител
Един човек си карал Харлито по калифорнийския плаж, когато изведнъж небесата се разтворили над него и с гърмящ глас Господ му проговорил: 'Защото цял живот си се стремял да си ми верен, ще изпълня едно твое желание.' Човекът спрял мотора си и казал: 'Издигни мост до Хавай, че да мога да карам дотам всеки път когато поискам.' Господ му отговорил: 'Желанието ти е материално, помисли за огромното предизвикателство на такъв тип начинание, за подпорите, които трябва да се се издигнат чак от дъното на Тихия океан и тоновете бетон и стомана, които ще са необходими! Това ще изчерпи много природни ресурси! Мога да го направя, но ми е трудно да приема стремежа ти за материални блага. Не бързай, помисли си и си пожелай нещо, което да е в полза на цялото човечество.'
Човекът с Харлито помислил помислил и накрая казал: 'Господи, бих искал аз, а и всички други мъже да можем да разбираме жените; искам да знам какво чувства жената, какво си мисли, когато ме наказва с мълчание, когато плаче, какво всъщност има предвид, когато казва, че всичко е наред, и най-вече искам да знам как мога да направя една жена истински щастлива.'
И Господ му отвърнал; 'Две или четири платна искаш на тоя мост?'
Човекът с Харлито помислил помислил и накрая казал: 'Господи, бих искал аз, а и всички други мъже да можем да разбираме жените; искам да знам какво чувства жената, какво си мисли, когато ме наказва с мълчание, когато плаче, какво всъщност има предвид, когато казва, че всичко е наред, и най-вече искам да знам как мога да направя една жена истински щастлива.'
И Господ му отвърнал; 'Две или четири платна искаш на тоя мост?'
- neonato
- Потребител
Комшийката на село, баба Иванка, казваше:
"Мъже, ако още сте останали такива екземпляри, вижте ме, аз съм жена, живяла, живяла и пак живяла, в моя прозорлив поглед ще прочетете много истини."
Тя и досега си е жива и здрава, в добър дух, и все още дива купонджийка. Тук са я снимали на едно парти, във вихъра на веселбата:
http://foto.neogen.bg/user/Olga65/hehg0904
"Мъже, ако още сте останали такива екземпляри, вижте ме, аз съм жена, живяла, живяла и пак живяла, в моя прозорлив поглед ще прочетете много истини."
Тя и досега си е жива и здрава, в добър дух, и все още дива купонджийка. Тук са я снимали на едно парти, във вихъра на веселбата:
http://foto.neogen.bg/user/Olga65/hehg0904
- neonato
- Потребител
И едно последно за приятна вечер и разтоварващ уикенд от мен:
Брачни договори съществували още в древен Египет. Жената обаче сама сключвала контракта с мъжа. Един от запазените текстове гласи: 'В година 30, месец Тот на царя Дарий. Госпожа Исис, дъщеря на Хапократес, жрец в гробището, говори на Яртеров, жрец в гробището: Днес ти ме вземаш за съпруга, ти ми даваш 1/10 сребърна деба (вид пари) като мой съпружески дар. Ако аз те оставя като съпруг, понеже те намразих и обичам друг повече от тебе, ще ти платя половината от 1/10 сребърна деба, която ми даде като мой съпружески дар. Аз ще ти отстъпя всичко и всякакво, каквото ще придобия с тебе, без да се разправям писмено.'
Брачни договори съществували още в древен Египет. Жената обаче сама сключвала контракта с мъжа. Един от запазените текстове гласи: 'В година 30, месец Тот на царя Дарий. Госпожа Исис, дъщеря на Хапократес, жрец в гробището, говори на Яртеров, жрец в гробището: Днес ти ме вземаш за съпруга, ти ми даваш 1/10 сребърна деба (вид пари) като мой съпружески дар. Ако аз те оставя като съпруг, понеже те намразих и обичам друг повече от тебе, ще ти платя половината от 1/10 сребърна деба, която ми даде като мой съпружески дар. Аз ще ти отстъпя всичко и всякакво, каквото ще придобия с тебе, без да се разправям писмено.'
- neonato
- Потребител
Произход от бащата
Чл. 32. (1) Съпругът на майката се счита за баща на детето, родено през време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.
(2) Ако детето е родено, преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се счита съпругът на майката от новия брак.
(3) В случай на обявено отсъствие на съпруга предположенията по ал. 1 и 2 не се прилагат, ако детето е родено след изтичането на триста дни от датата на последното известие за съпруга, а при обявена смърт - от датата на предполагаемата смърт.
Оспорване на бащинство
Чл. 33. (1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.
(2) Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от раждането.
(3) В случая на чл. 32, ал. 2, ако оспорването от страна на втория съпруг бъде уважено, за баща на детето се счита първият съпруг, който може да предяви иск за оспорване на бащинството до изтичане на една година от узнаването на решението, но не по-късно от три години от влизането му в сила.
(4) Не се допуска оспорване на бащинство, когато майката с писмено съгласие на съпруга си, дадено пред управителя на съответното заведение, е оплодена изкуствено или е родила дете, заченато с генетичен материал от друга жена.
Пречки за установяване на произход
Чл. 43. Иск за търсене произход не може да се предяви и припознаване не може да се извърши, докато не бъде оборен по исков ред наличният произход, установен с акт за раждане, с предположението по чл. 32 или с припознаване. Двата иска могат да бъдат съединени.
Мда. За съжаление нищо не може да направите.
И сега къде отиват правата на биологичния баща? Май няма изобщо такива. И сега всяка негова жалба ще бъде поставяна в кръглата папка. То хубаво, че законът е направен в полза на деца, ами родителите ?!
Чл. 32. (1) Съпругът на майката се счита за баща на детето, родено през време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.
(2) Ако детето е родено, преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се счита съпругът на майката от новия брак.
(3) В случай на обявено отсъствие на съпруга предположенията по ал. 1 и 2 не се прилагат, ако детето е родено след изтичането на триста дни от датата на последното известие за съпруга, а при обявена смърт - от датата на предполагаемата смърт.
Оспорване на бащинство
Чл. 33. (1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.
(2) Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от раждането.
(3) В случая на чл. 32, ал. 2, ако оспорването от страна на втория съпруг бъде уважено, за баща на детето се счита първият съпруг, който може да предяви иск за оспорване на бащинството до изтичане на една година от узнаването на решението, но не по-късно от три години от влизането му в сила.
(4) Не се допуска оспорване на бащинство, когато майката с писмено съгласие на съпруга си, дадено пред управителя на съответното заведение, е оплодена изкуствено или е родила дете, заченато с генетичен материал от друга жена.
Пречки за установяване на произход
Чл. 43. Иск за търсене произход не може да се предяви и припознаване не може да се извърши, докато не бъде оборен по исков ред наличният произход, установен с акт за раждане, с предположението по чл. 32 или с припознаване. Двата иска могат да бъдат съединени.
Мда. За съжаление нищо не може да направите.
И сега къде отиват правата на биологичния баща? Май няма изобщо такива. И сега всяка негова жалба ще бъде поставяна в кръглата папка. То хубаво, че законът е направен в полза на деца, ами родителите ?!
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
- pokerman
- Потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|