начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Отново за издръжка на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отново за издръжка на дете

Мнениеот nu6ka » 27 Юни 2008, 16:22

Как и на какви основания майка на която са присъдени родителските права над детето може да си извади изпълнителен лист за присъдена и неплатена издръжка. И може ли бащата да противопостави документи за платени издръжки преди влизане в сила на решението за развод например той е платил пълен размер на издръжката за 02 и 03,2007 а решението за развода влиза в сила на 26,03,2007 и той смята че не трябва да ми плаща 2 издръжки след влизане в сила на решението за развод. Благодаря на отзовалите се защото след консултация по казуса с трима юристи не можах да взема решение поради разнопосочните отговори.
nu6ka
Младши потребител

Мнениеот nu6ka » 28 Юни 2008, 10:41

Може да ви се сторя смешна но аз като прост икономист и майка питам какви доказателства трябва да представя че бащата не плаща издръжка /все пак разсъждавам икономически за което моля да ме извините/. А колкото до конкретните датистава въпрос за следното: имам влязло в сила съдебно решение за развод по взаимно съгласие от 26,03,2007 г. Съпругът /бившият/ ми е плащал документирано издръжка за месеците февруари и март 2007 и смята че може да си ги приспадне например за февруари и март 2008 тъй като в момента на плащането не е бил задължен да го направи. Възможно ли е това? Още веднъж благодаря на отзовалите се.
nu6ka
Младши потребител

Мнениеот nu6ka » 28 Юни 2008, 11:55

poli_g дано не досадя но той твърди че е добросъвестен платец защото е започнал да изплаща издръжката преди влизане в сила на решението и може да поиска приспадане изобщо а не за 2008, да твърди че просто си е плащал издръжките занапред и в началото на 2008 е решил да си ги изравни. И ако съдебния изпълнител признае това негово искане ще излезе че аз съм излъгала и тогава може ли да ми търси някаква административна или наказателна отговорност? Благодаря но съм доста притеснена. :?
nu6ka
Младши потребител

Мнениеот nu6ka » 28 Юни 2008, 19:43

spycleaner както в началото написах се консултирах с трима юристи и за двамата съм си платила, третият беше съдебен изпълнител, а да не пропусна че се консултирах и с двама полицаи и получих точно 5 различни отговора. Дали според теб ако си платя и трети път няма да получа и 6-ти отговор? И какво решение да взема аз в крайна сметка след като получавам разнопосочна информация?
nu6ka
Младши потребител

Мнениеот nu6ka » 28 Юни 2008, 21:37

забелязах poli_g и благодаря за безвъзмездното мнение. Макар че сте си изтрили мненията това не значи че като не съм юрист не мога да ги запомня.
nu6ka
Младши потребител

Мнениеот nu6ka » 29 Юни 2008, 08:13

много интересно......... да си избера адвокат според решението което ми харесва. Та нали закона е един за всички и решението би трябвало да е едно, проста математика. Благодаря за мненията.
nu6ka
Младши потребител

Re: Отново за издръжка на дете

Мнениеот donna » 29 Юни 2008, 08:32

nu6ka написа:Как и на какви основания майка на която са присъдени родителските права над детето може да си извади изпълнителен лист за присъдена и неплатена издръжка. И може ли бащата да противопостави документи за платени издръжки преди влизане в сила на решението за развод например той е платил пълен размер на издръжката за 02 и 03,2007 а решението за развода влиза в сила на 26,03,2007 и той смята че не трябва да ми плаща 2 издръжки след влизане в сила на решението за развод. Благодаря на отзовалите се защото след консултация по казуса с трима юристи не можах да взема решение поради разнопосочните отговори.

По бракоразводното дело депозирате молба за издаване на изпълнителен лист и заплащате държавна такса 5 лв.След това при съдебния изпълнител с молба за образуване на изпълнително дело .
Не зная от коя дата ви е присъдена издръжката ,предполгам от датата на подаване на иска , може и от др. дата ...това не е уточнено .
Тъй като въпроса е некоректно зададен ,отговорете какво пише в решението от кога ви е присъдена издръжката.
Ако е от датата на подаване на иска в съда ,разбира се ,че ще ви противопостави направени плащания до влизане в сила на решението.
Ако е присъдена от влизане в сила на решението /което е възможно при споразумение примерно / не може да ви противопостави плащания ,за които не е осъден/плащайки доброволно тия пари за издръжката той е изпълнил свой нравствен дълг/, тоест дължи ви от датата на решението ,както ви го е написал каранедеф .
donna
Старши потребител

Назад към Семейни казуси