Здравейте добри хора,
Съседа иска да събори съществуваща ниска сграда на калкан, и построи 8 етажен блок на границата на имота.Направи проект за промяна на ПУП, който предвижда за моя имот високо свързано застрояване. Пуснах възражение в общината и проекта беше спрян.Доколкото познавам съседа, той ще прокара проекта в общината като използва вратичките в ЗАП в часта уведомяване на заинтересуваните лица. Уведомяването става на табло в общината и залепване на съобщение на оградата на имота. Служебните лица ще залепят съобщенията и съставят протокол, след това "някой" ще ги отлепи, аз няма да разбера за промяната на ПУП и ще пропусна срока за обжалване и ПУП-а ще влезе в сила. Така те ще спазят процедурата, но смисъла на закона, да бъда уведомен и съгласен не.
Ходих на адвокат, каза че нищо не може да се направи и ми взе 30 лева. Друг адвокат ми каза че това е загубена кауза и се хваща на бас.
Пуснах 3 възражения, но в общината твърдят че нямат правна стойност, защото не посочвам номер на преписка. Ходя в приемното време и те винаги отговарят че няма проект за изменение на ПУП. Вече ще си водя и свидетел.
Какво мога да направя сега, за едно бъдещо дело? Ще го обжалвам, това е ясно, но как ще спечеля като те са спазили процедурата (закона)?
Предварително благодаря.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Промяна на ПУП без съгласие.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Промяна на ПУП без съгласие.
george92 написа:Здравейте добри хора,
Съседа иска да събори съществуваща ниска сграда на калкан, и построи 8 етажен блок на границата на имота.Направи проект за промяна на ПУП, който предвижда за моя имот високо свързано застрояване. Пуснах възражение в общината и проекта беше спрян.Доколкото познавам съседа, той ще прокара проекта в общината като използва вратичките в ЗАП в часта уведомяване на заинтересуваните лица. Уведомяването става на табло в общината и залепване на съобщение на оградата на имота. Служебните лица ще залепят съобщенията и съставят протокол, след това "някой" ще ги отлепи, аз няма да разбера за промяната на ПУП и ще пропусна срока за обжалване и ПУП-а ще влезе в сила. Така те ще спазят процедурата, но смисъла на закона, да бъда уведомен и съгласен не.
Ходих на адвокат, каза че нищо не може да се направи и ми взе 30 лева. Друг адвокат ми каза че това е загубена кауза и се хваща на бас.
Пуснах 3 възражения, но в общината твърдят че нямат правна стойност, защото не посочвам номер на преписка. Ходя в приемното време и те винаги отговарят че няма проект за изменение на ПУП. Вече ще си водя и свидетел. Не е нужно да посочвате номер на преписката, достатъчно е да сочите имота и името на собственика, който Ви е съсед. Какво мога да направя сега, за едно бъдещо дело? Ще го обжалвам, това е ясно, но как ще спечеля като те са спазили процедурата (закона)? Като непосредствен съсед следва да бъдте уведомен лично, на адреса Ви по реда на ГПК. "Другата" процедура е алтернативна, което ще рече, че не са Ви открили на адреса. Предварително благодаря.
Здравейте,
Борбата Ви ще е трудна, но не и невъзможна. За да Ви се дадат насоки е необходимо да проучите още някои неща:
1. За района има ли действащ ПУП и ако да - какво застрояване предвижда. Тази информация не може да Ви бъде отказана от общ. служители (в техн. служба).
2. За да не прибегнат до "другата процедура" по уведомяване, входирайте заявление в общината, като изрично ги уведомете, че в случай на изменение на ПУП-а (конкрето от съседа Ви) посочите адрес, на който да Ви бъде връчено съобщението, за да можете да се запознаете с проекта и евентуално да възразите срещу него. Така мисля, че общинарите трудно биха прескочили редовната процедура този път.
Но Вие сам казвате, че усилията в защита на правата Ви са насочени срещу сериозен "противник", и по тази причина съветвам да действате с колега адвокат. Все пак, ще имате гръб, на който да се опрете, а и общинарите свеждат покорно глава, когато правото е на Ваша страна.
Желая Ви УСПЕХ!
-
Melly - Старши потребител
ГПК или ЗАП?
Промяната на ПУП е общ административен акт и изцяло се води по реда на ЗАП вкл. уведомяването. Питал съм на практика как става и това е чрез залепване на съобщението на оградата и на таблото в общината.До 14 дни ако няма възражения, приема се че съм съгласен (презумпция за мълчаливо съгласие), внася се на Съвета,обнародва се в ДВ и влиза в сила.
Ще се радвам ако греша. Оборете ме. Дори не съм адвокат.
Ще се радвам ако греша. Оборете ме. Дори не съм адвокат.
- george92
- Нов потребител
Грешите и то много. Няма нужда да бъдете оборван - проверете какво означават ОАА и ЗАП.
И според мен - както представяте ситуацията - определено може да спечелите.
И според мен - както представяте ситуацията - определено може да спечелите.
- ch3oh
- Активен потребител
Имота е отреден за ОЖС и магазини, високо стоителство и няма действащ ПУП. Живея във въпросния имот и съм 24 часа в денонощието там. Дори имам охранителна камера към оградата.
Първо отидох на платена консултация. Срещу 30 лева ми адвоката ми каза "Нищо не мога да направя" и затова съм тук.
Първо отидох на платена консултация. Срещу 30 лева ми адвоката ми каза "Нищо не мога да направя" и затова съм тук.
- george92
- Нов потребител
george92 написа:Здравейте добри хора,
Съседа иска да събори съществуваща ниска сграда на калкан, и построи 8 етажен блок на границата на имота.Направи проект за промяна на ПУП, който предвижда за моя имот високо свързано застрояване. Пуснах възражение в общината и проекта беше спрян.Доколкото познавам съседа, той ще прокара проекта в общината като използва вратичките в ЗАП в часта уведомяване на заинтересуваните лица. Уведомяването става на табло в общината и залепване на съобщение на оградата на имота. Служебните лица ще залепят съобщенията и съставят протокол, след това "някой" ще ги отлепи, аз няма да разбера за промяната на ПУП и ще пропусна срока
за обжалване и ПУП-а ще влезе в сила. Така те ще спазят процедурата, но смисъла на закона, да бъда уведомен и съгласен не.
Пуснах 3 възражения, но в общината твърдят че нямат правна стойност, защото не посочвам номер на преписка. Ходя в приемното време и те винаги отговарят че няма проект за изменение на ПУП. Вече ще си водя и свидетел.
Какво мога да направя сега, за едно бъдещо дело? Ще го обжалвам, това е ясно, но как ще спечеля като те са спазили процедурата (закона)?
Предварително благодаря.
Извинявйте, Георги92, но какво ще ви поречи този калкан ? Той е само във ваш плюс, защото един ден и вие ще искате да строите и ще ви трябва по-голяма площ, а няма да може да я постигнете заради вашите възражения сега... Нали знаете, че сега ако приемат вашите възражения, съседът ви трябва да се дръпне поне на 3 м от границата, и респективно и вие един ден ще трябва де се дръпнете на толкова.
Освен това, разбирам, че и сега имате наличен калкан, но по-нисък. Т.е. това изложение и сега ви е отнето. Като човек, който работи между собственици и предприемачи, и до ден днешен не мога да разбера защо винаги трябва да сме наопаки и в неразбирателство помежду си ?!
Кажете един ваш основателен довод да не искате този калкан, или просто ей така ?
Щом общият устройствен план предвижда тази възможност, значи има по-умни хора от нас, които да я допускат да се прави по основателни причини - като например начина на застрояване в гъсто населената централна градска част и т.н.
С вашите възражения можете да докарате невероятни беди на съседите си с дела и т.н., а това няма как да не рефлектира и върху вас един ден.
- forum
- Младши потребител
forum, явно не живеете в къща и нямате представа какво е да имаш собствен двор. Ако този двор граничи с 30 метра отвесна страна на жилищен блок, несъменено това е неудобство. Прав е човека да защитава интереса си и особенно ако не смята да строи на калкан а отстоява начина си на живот в къща.
- naughty
- Потребител
Не желая да сроя блок, нито да живея в блок поради недостатъците на етажната собственост.Искам си двора с дърветата, простора и...скарата, а не този кошер в който дори не знаеш кой влиза, домсъвета да ми разрешава, та дори не можеш да си сложиш климатик законно, защото фасадата била обща част. Тези блокове са измислица на комунизма, да докарат селяните в София, за да им работят в Кремиковци. И накрая да замениш земя срещу въздух(право на строеж) или пари с неясна стойност, губиш. Тази моя загуба е печалбата на строителя.
- george92
- Нов потребител
Има развитие по темата. Съседа ми се обади и показа нов проект при който той прави отстояние 3м. и строи ниско (15м). Има и входящ номер. Ще проверя в общината. Срещу това нямам възражение, но той иска да си оттегля старото възражение, защото не му разрешавали въобще да строи. Не ми се вярва. Познавам човека от 20 години. Сигурен съм че това е капан. Каква е схемата? Неговия интерес е да строи максимално за да продава с цел печалба, а моя по-добра жилищна инфраструктура.
- george92
- Нов потребител
george92 написа:Има развитие по темата. Съседа ми се обади и показа нов проект при който той прави отстояние 3м. и строи ниско (15м). Има и входящ номер. Ще проверя в общината. Срещу това нямам възражение, но той иска да си оттегля старото възражение, защото не му разрешавали въобще да строи. Не ми се вярва. Познавам човека от 20 години. Сигурен съм че това е капан. Каква е схемата? Неговия интерес е да строи максимално за да продава с цел печалба, а моя по-добра жилищна инфраструктура.
Това е чудесно да го чуя,
И мисля, че е крайно време да положите първата опорна точка. За да е стабирна защитната Ви теза, е необходимо поне още две опорни точки.
Ще ме извините за отклонението, но мисля,че е нужно да го онагледя:
Една опорна точка - тялото може да се върти около нея във всички посоки.
Две опорни точки - построяват линия, която дава все пак някака опора в пространството,
Но три опорни точки изграждат равнина и всяка точка от нея е фиксирана на точното си място - с координати Х,Y и Z,
В обобщение, мога да Ви пожелая да се ориентирате, като зададете координати Х,Y и Z на тезата Ви.
Иначе казано - потърсете адвокат, време е.
Най искрено Ви желая УСПЕХ!
-
Melly - Старши потребител
Мисля, че е невъзможно да промени ПУП-а за вашия имот. Може да промени ПУП-а за собствения си имот. Защото като се подават документите се иска нотариален акт, скици и т.н също така молбата която се подава трябва да е подписана от всички собственици.
Така че ако наистина се събудите със променен ПУП може да изкарата много пари защото ще има документна измама. В момента който започне строителсвото винаги може да завадете дело и да спрете строителството за 5 - 10 години зависи колко продължи делото.
Така че ако наистина се събудите със променен ПУП може да изкарата много пари защото ще има документна измама. В момента който започне строителсвото винаги може да завадете дело и да спрете строителството за 5 - 10 години зависи колко продължи делото.
- B5202S
- Младши потребител
Ако се събудя с променен ПУП и 15 метров изкоп на границата на имота, къде да ви намеря за да вземете част от тези пари? Моля изпратете ми координати на george92@mail.bg. Действието се развива в София.
- george92
- Нов потребител
george92 написа:...
Ходих на адвокат, каза че нищо не може да се направи и ми взе 30 лева. Друг адвокат ми каза че това е загубена кауза и се хваща на бас...
Първо отидох на платена консултация. Срещу 30 лева ми адвоката ми каза "Нищо не мога да направя" и затова съм тук. ..
Оставам с впечатлението, че сте софиянец. Като столичанин трябва да имате правна култура и да знаете, че не се "ходи на адвокат". Може би искате да кажете, че сте отишли при адвокат - обнадеждаващото е, че сте осъзнал необходимостта от задължителната платена консултация.
Но не е сериозно за имот в столицата да платите 30 лв. - за тях колегата ви е изслушал, но нищо повече. Нормално е да не може да направи повече за тази сума, дори и да разбира от материята.
Загубени каузи в началото няма, има загубени клиенти, които губят каузата преди да са се захванали с нея.Не визирам вас, защото не ви познавам, но това е практиката.
Вземете се в ръце и бъдете инициативен в разговорите си с адвокат-специалист по ЗУТ. Събудете се от летаргията, че наистина това, от което се притеснявате, може да се реализира съвсем близо до вас! Тогава ще оцените 30-те лв., които сте платили и онези, за които не ви се иска да мислите все още!
- zelen
- Потребител
Аз също имах проблем и отидох при препоръчан адвокат. Представих документите, обясних какво искам, адвокатът ме изслуша и ми каза, че на практика нищо не мога да направя ...
Същият адвокат си поиска 30 лв за консултацията, и както си е редно, платих. Почти същото се повтори с още 4 юриста.
Отивайки при адвокат, аз не отивам с цел да ме изслуша и да му платя 30 лв. Целта ми е да ми реши проблема. Ако е само до изслушването, мога да ида на кафе с приятелки или да поседна в парка и да си намеря слушател.
Предполагам, че и авторът на темата също е отишъл при адвоката за да му помогнат да си защити правата, а не за да бъде изслушан.
Сигурна съм, че ще се справи. Аз също намерих решение по моя проблем, въпреки, че преди това похарчих пари и най-вече ценно време, да ходя уж за правна помощ, а то се оказа изслушване.
На мен ми помогна бивш съученик, сега строителен предприемач. Ако имате познати строителни предприемачи, обърнете се към тях. Те имат опит и могат да ви насочат към добър юрист, както се получи при мен.
Желая ви успех.
Същият адвокат си поиска 30 лв за консултацията, и както си е редно, платих. Почти същото се повтори с още 4 юриста.
Отивайки при адвокат, аз не отивам с цел да ме изслуша и да му платя 30 лв. Целта ми е да ми реши проблема. Ако е само до изслушването, мога да ида на кафе с приятелки или да поседна в парка и да си намеря слушател.
Предполагам, че и авторът на темата също е отишъл при адвоката за да му помогнат да си защити правата, а не за да бъде изслушан.
Сигурна съм, че ще се справи. Аз също намерих решение по моя проблем, въпреки, че преди това похарчих пари и най-вече ценно време, да ходя уж за правна помощ, а то се оказа изслушване.
На мен ми помогна бивш съученик, сега строителен предприемач. Ако имате познати строителни предприемачи, обърнете се към тях. Те имат опит и могат да ви насочат към добър юрист, както се получи при мен.
Желая ви успех.
- ptodorova
- Младши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|