начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Българско гражданство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Българско гражданство

Мнениеот doroti85 » 08 Юли 2008, 12:50

Нужен ми е професионален съвет! Моля помогнете :)
Казусът е следния:
Приятелят ми е молдовски гражданин, който от 16 години живее в България, тъй като майка му се е омъжила повторно за българин! По неясни причини, въпреки че отговаря на изискванията за получаване на българско гражданство, толкова мн години подред му отказват такова и в момента е постоянно пребиваващ чужденец в България! Вторият му баща иска да го осинови и да му даде фамилията си, а също така и българско гражданство! Приятелят ми е на 25 год, а прочетох в семейния кодекс, че само лица под 18 год могат да се осиновяват, родният му баща се е отказъл от всички права над него, ако това има значение! Въпросът ми е какъв е редът за осиновяване? И то ли е варианта пред моя приятел и баща му? И нормално ли е 16 год легално пребиваване в страната да не дават право на гражданство?
Благодаря предварително за консултацията!!!
doroti85
Младши потребител

Мнениеот portokal » 08 Юли 2008, 13:03

Както сте прочели, няма предвиден такъв ред у нас за лица над 18-годишна възраст, а и много ме съмнява по молдовското законодателство да съществува такова нещо като "отказ от всички права над него" (по българското със сигурност не съществува).
За реда за получаване на гражданство си признавам, че не знам. Все пак защо му го отказват?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот doroti85 » 08 Юли 2008, 14:16

Под "отказване от всички права над него" имах в предвид, че родният му баща му е дал името си, признал го е, но се е отказал от родителски права ик още преди 16 год е дал съгласието си за осиновяването му, но нямам представа по какви причини вторият му баща не го е осиновил до сега :) Иначе това, което той ми казва, че е получавал многократно като отказ за гражданство е че за да получи такова трябва да плати ЗАКОНОУСТАНОВЕНА такса от 10 хиляди, аз все още съм студентка, ама не смятам, че има такава такса!
doroti85
Младши потребител

Мнениеот doroti85 » 08 Юли 2008, 21:01

Явно по някакъв начин съм "спечелила симпатиите" Ви! Тъй като преди да се регистрирам в този сайт(регистрирах се днес), прочетох повечето теми във форума и останах с впечатление, че тук хората, който имат знанията и йеланието помагат, за това и аз помолих за съвет! Вече бях при адвокат със сащия казус, но както можете да предположите не ми даде мн адекватен съвет, но за сметка на това ми взе доволна сума! Та за това си позволих да помоля за помощ някой, който би искал да помогне, не помня да съм Ви принуждавала да го правите! Иначе благодаря, че ми изяснихте на какво имам право и на ккаво не, само незнам защо при нито един друг въпрос не срещнах подобен коментар, но може би и това е от "симпатиите"! лека вечер
doroti85
Младши потребител

Мнениеот doroti85 » 09 Юли 2008, 19:34

Не съм казала, че не ми харесва отговора!
doroti85
Младши потребител

Назад към Семейни казуси