Колеги,
казусът е следният- заведен иск от страна на бащата за оспорване произход на родено по време на брака дете. Питам се как и кога трябва да се поиска и смяна имената на роденото по време на брака дете, тъй като то носи същите на бащата?
Благодаря на споделилите опит!
- Дата и час: 17 Дек 2024, 01:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ИСК по чл.33, ал.1 от СК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
ИСК по чл.33, ал.1 от СК
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
- ralitsa
- Потребител
Ако сте колега, значи познавате ГПК и можете да прецените. От друга страна това вече трябва да е направено с исковата молба.
- ostin
- Потребител
Кво значи ако съм колега, колега съм, неслучайно задавам въпрос, може би защото ми се случва за първи път в практиката подобен казус!! Интересува ме въпросната промяна имената на детето не би ли следвало да се поиска с отделна искова молба и на какво основание, каточл.19 от ЗГР е изчерпателен??
Моля да ми отговарят колеги, които действително имат опит с подобни случаи и биха желали да помогнат!
Моля да ми отговарят колеги, които действително имат опит с подобни случаи и биха желали да помогнат!
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
- ralitsa
- Потребител
Колега, а какво ще стане, когато се докаже, че детето не е заченато от съпруга на майката? Какви ще са правните последици?
Не мисля,че има място тук изобщо чл.19 от ЗГР и не само заради основанията изброени там, а изобщо е невъзможно според мен съединяването.
Не мисля,че има място тук изобщо чл.19 от ЗГР и не само заради основанията изброени там, а изобщо е невъзможно според мен съединяването.
- sunrise
- Активен потребител
Sunrise, и аз мисля, че е невъзможно съединяването... от друга страна въпросният "баща" не желае това дете да носи неговите имена..И кво правим тогава....
- ralitsa
- Потребител
Нещо май не мога да вникна във въпроса, може би защото имам повече практика. Първо, когато съпругът на майката оспорва, че детето е от него, той в исковата си молба освен да бъде признато, че не е баща на детето, трябва да поиска и промяна на имената на детето, т.е. детето да не носи неговите имена като бащино и фамилно. Съдът е длъжен да смени имената на детето, ако се докаже че детето не е могло да бъде заченато от съпруга. Няма тук място за чл.19. Ако искът се докаже, съдът ще постанови детето да носи имената на майката и да се промени акта за раждане.
- ostin
- Потребител
Ей това беше! Благодаря, колега!
- ralitsa
- Потребител
Опитах се, да Ви напътя,сама да стигнето до отговора. Ако се уважи иска, детето ще е с неустановен произход от бащата , а какви имена носи в този случай,СК посочва ясно.
- sunrise
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|