начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

родителски права

Мнениеот ivanius » 21 Юли 2008, 13:05

Интересува ме какви са правата на лични контакти с детето на родител, на който са му предоставени родителските права след развода, по времето когато детето е при другия родител (по време на присъдения един месец през лятото за лични контакти на детето с другия родител)
Казуса е следният: на детето е предоставен личен мобилен телефон с който то може да борави отлично, когато не е при другия родител детето се свързва с майка си около 10 пъти на ден- когато го наберат винаги вдига телефона и когато има нужда то набира майка си. От няколко дни е при другия родител и няма никаква връзка с него. Когато той е попитан къде е телефона на детето и защо то не вдига отговорът е че телефонът е в колата и няма кой да се занимава с него, а когато е помолен да го предаде на детето той прекъсва разговора.
Детето е 6 годишно от 4 години живее при майка си, установило е определен начин на живот и лишаването му от контакт с майка си, би могло да повлияе негативно на психиката му и да го стресира излишно.
Има ли право на лични контакти родителят упражняващ родителските права след развода, какво може да е основанието те да бъдат предявени и каква е процедурата ако може да ми каже някой сблъскал се с подобен казус.ivanius

ivanius
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 21 Юли 2008, 15:17

Ако под лични контакти визирате звънене на детето по десет пъти на ден, отговорът е няма. Нали точно в този един месец от лятната ваканция другият родител осъществява контакта си с детето. АЯ кщо се отнася до психиката му , по-стресиращо е контрола от страна на майката. Ако считате ,че иначе се стресира, искайте промяна от съда, да не ходи при баща си. :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот DrazniteL » 21 Юли 2008, 15:33

---
Последна промяна DrazniteL на 19 Дек 2011, 13:47, променена общо 1 път
DrazniteL
Потребител

Мнениеот ivanius » 21 Юли 2008, 15:44

Тук не става изобщо въпрос за ограничаване правото на бащата да се среща с детето си, съда вече се е произнесъл по този въпрос.
Контрол в случая съществува от страна на бащата, доколкото принудително се ограничават контактите на детето с майката респ.се подслушват разговорите между тях.
От друга страна как се чувства едно 6годишно дете, на което целият свят се върти около средата в която е живяло досега и изведнъж принудително се прекъват всички контакти с това което познава и е свикнало за 1 цял месец, което за едно дете повярвайте ми е цяла вечност!
ivanius
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 21 Юли 2008, 15:53

И как според Вас майката ще си осъществява правата?
Едва ли ще изживее чак такъв стрес детето, особено ако е имало нормалните контакти с баща си, обикновено всяка първа и трета събота на месеца. Иэне моига да приема ,че разговор 10 пъти дневно по телефон си е контрол. Друге въпросът дали е нормално 6г. дете да разполага с телефон.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ivanius » 21 Юли 2008, 17:51

1.Аз съм мъж а не жена и разглеждам този казус само от правна гледна точка а не от морална такава.
2.Смятам че водещи са интересите на детето и никой не трябва да ги нарушава па макар и той да е родител.
3.Моля ако нямате правно мнение по въпроса да не се хабите, а токова е например:
"Според конвенцията за правата на детето Член 16
Никое дете не трябва да бъде подлагано на произволна или незаконна намеса в неговия личен живот, семейство, дом или кореспонденция, нито на незаконно посегателство срещу неговата чест и репутация.
Тук под кореспонденция може да се подразбира и други видове контакт например телефонните разговори, тъй като кореспонденцията като писмен контакт се измества постепенно от вербалния контакт."
4.Стресът е реакция на организма на промените в обкръжаващата му среда- място на което живее, хора с които контатува, навици които притежава. Когато е откъснато от средата с която е свикнал могат да се появяват форми на дистрес-отпадналост, раздразнителност, депресия...
5.По отношение на бащата не бъдете толкова убедени в неговите грижи, тъй като не знаете с какви казуси съм се сблъсквал и не можете да си представите колко престъпления остават ненаказани "поради липса на доказателства"
ivanius
Нов потребител

Мнениеот vili_spasova » 21 Юли 2008, 18:58

Здравейте!

Ще споделя моя опит, когато бившият ми съпруг под различни предлози не ми позволяваше да чуя сина си, като се обаждам не по 10 пъти на ден, а веднъж в седмицата, за да се чуем какво се случва при него /т.е. надявам се, че не досаждам......
Звъня на тел. на детето - не вдига;
Звъня на тел. на таткото - не вдига;
Обаждам се на съседката от долния етаж и я моля - како Злати, моля ти се може ли да звъннеш на бившия ми съпруг, че не ми вдига телефона, а искам да разбера как е детето, добре ли е - наближава 22 часа -никой не ми се обажда - дали не му е хрумнало да го заведе някъде /напр. на село...и т. н.т.
милата кака Злати се качва звъни и о - чудо отварят и. Тя казва: - Майката се тревожи за детето не и се обаждате, та ме помоли аз да проверя как е детето.
Звъня на тел. на таткото - накрая вдига - питам го: - Къде ми е детето - добре ли е? / Вече е 22 часа/ - отогваря ми се: - няма го навън е с приятели :? :shock: /
Накрая детето се е прибрало благополучно и 22.30 то самото ми се обади по тел...........

И така няколко пъти, докато вече тел. ми се вдига редовно ...
Можете да пробате да звъннете на кварталния /вместо на съседка/ ..... , той да провери как е детето вместо вас щом не ви вдигат телефона :wink:
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот neti_peti » 21 Юли 2008, 22:49

Какви са правата на бащата,който не може да се вижда с детето си в продължение на 2 месеца,защото майката била в платен отпуск.Това не е ли стесиращо и депресиращо за детето.Явно има и такива майки.
neti_peti
Нов потребител

Назад към Семейни казуси