начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

издръжка на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

издръжка на дете

Мнениеот tsvetanka75 » 21 Юли 2008, 16:18

Живея в чужбина.Голямата ми дъщеря(13год.) живее при мен,а малката при мойте родители(9год.).Разделена съм с бившия ми мъж от 1999,а официялен развод имам от 2003.От първия ден на нашта раздяла бащата не тарси децата(освен ако аз не му се обадя и не вдигна скандал) и не е плащал издръжка.Когато заминавах го помолих да гледа голямата и тои я взе за близо 4 год.Преди една година я взех да учи тук при мен,а сега тои се заяде и не изка да подпише за малката.Мога ли да да заведа дело за издръжка и от коя дата назад?Как мога да взема малкото си дете?Ако може да ми помогнете ще съм ви много благодарна.
tsvetanka75
Нов потребител

Re: издръжка на дете

Мнениеот medilex » 21 Юли 2008, 17:00

С прекратяването на бракът ви чрез развод имате определена и присъдена в полза на родените от брака деца издръжка. Погледнете решението си за развод за да видите какъв е размерът и. С решението трябва да имате издаден и изпълнителен лист за издръжката.
Колегата ви е дал линк с много и сходни на вашето питане теми. Вариантите са еднократно разрешение от съда детето да напусне пределите на страната, а другият е по генерален - лишаване от родителски права. За него кумулативно трябва да са изпълнени две условия - дезинтересираност към детето и неплащане на присъдената издръжка.
medilex
Младши потребител

Мнениеот tsvetanka75 » 21 Юли 2008, 22:39

Да след развода и двете деца са пресъдени на мен.Издръжката е по 50 лв. на дете,но несъм получавала нито лев от бащата,а да си призная не съм и търсела.Аз мога да покривам тяхните разходи,но нали и той е родител(децата не сум ги занесла от майка ми) :lol: Сега реших да порърся помощ или по точно това което се полага на децата.Много съм ви благодарна за отговора,но дали ще може да ми отговорите на още 2 въпроса:1/ След като не съм в България мога ли да заведа дело за издръжка(защото едната все пак не е при мен)? 2/Ако го осъдя и му взема родителските права тои длъжен ли е да плаща издръжка?Ако не то децата пак губят.Той не ги търси.Аз изкам да им отворя сметка на тяхно име и парите да влизат там.
tsvetanka75
Нов потребител

Мнениеот tsvetanka75 » 21 Юли 2008, 22:43

Много се извинявам,но незнам каде да търся този линк,а в е-mela ми нямам съопщение :oops: Аз тепърва се уча на комп.Неволята какво ли не прави.Добре,че дъщеря ми разбира поне. :lol:
tsvetanka75
Нов потребител

издръжка

Мнениеот tsvetanka75 » 24 Юли 2008, 21:18

Благодаря за линка.Голямо четене ще падне. :D .Но аз пак да нахалствам малко и да питам дали след като децата са разделени и аз живея в чужбина (не съм със двете деца) мога да заведа дело за издръжка която не съм получавала от 2003г.?Предварително благодаря на този който ми отговори.
tsvetanka75
Нов потребител

Re: издръжка на дете

Мнениеот DrazniteL » 25 Юли 2008, 01:17

---
Последна промяна DrazniteL на 19 Дек 2011, 13:42, променена общо 1 път
DrazniteL
Потребител

Мнениеот tsvetanka75 » 25 Юли 2008, 15:59

Издръжка дирекно на бащата /не,но сам пращала пари на мойте родители и те и копуваха каквото е неопходимо или което тя каже.За тези пари аз немога да докажа,че са изпращани защото ги изпращах по банков път.Когато заминавах дъщеря ми остана при бившата ми свекърва,но тя живее с бащата в една къща и за мен това е едно и също.Да той НЕ ГИ ТЪРСИ.Откакто голямата е тук се е обадил 1 път за рож.ден,и на другата 1 път по същия повод.Бащата патува с камион в чужбина и никак си не става сам да гледа децата.Сега какво излиза,че аз съм виновна че ще търся издръжка?С бившия ми мъж се разделих защото заради него аз и децата останахме без дом(който беше лично мой).Да грешката беше лично моя.Поради тази причина заминах и оставих децата "сами".Поради тази пречина сега работя като луда за да могат децата да имат покрив над главата и да не чувстват (поне малко)беднотията.А сега вие ми кажете защо само аз трябва да нося тази тежест на гърба си когато имат здрав и прав баща?Защо и той не поеме малко?Значи аз съм виновна,че изкам децата да живеят добре?Е ако е така ще си изпратя на всеки кой то пожелае тел.номер да ми се обади и да поспорим по тази тема. :lol: И пак да съм досадна БЛАГОДАРЯ на всеки който ми отговаря и се извинявам за тона но малко се разтроих,но нощо ще ми мине :lol:
tsvetanka75
Нов потребител

Мнениеот donna » 27 Юли 2008, 09:32

Е как да не можеш да докажеш ,че си пращала пари по банков път на родителите си ,много просто с извлечение от банката ,дали нашта дали чужда все тая .Дори да си внасяла парите по сметка на родителите си пак е възможно от чуждата банка няма проблем да се вземе извлечение ,че по тая сметка от тоя град и банка лицето еди кое си е внесло по сметка на еди кого си ...
Родителите ,ако се наложи /при евентуално дело/ ще тр. да свидетелстват ,че са купавали за детето с тия пари , ако има и други свидетели извън родителите ви още по добре /може да пазят някоя фактура , може да е имало и други свидетели акто са купували разни неща на детето /. Социалната служба тр. да направи соц. доклад ,по тая причина ще трябва да разговаря с детето и с близките дето го гледат.
donna
Старши потребител

Re: издръжка

Мнениеот donna » 27 Юли 2008, 09:38

tsvetanka75 написа:Благодаря за линка.Голямо четене ще падне. :D .Но аз пак да нахалствам малко и да питам дали след като децата са разделени и аз живея в чужбина (не съм със двете деца) мога да заведа дело за издръжка която не съм получавала от 2003г.?Предварително благодаря на този който ми отговори.

Предполагам ,че бащата е осъден на няква издръжка ,тогава ще се снабдите с изпълнителен лист на базата на съдебното решение и ще си образувате изпълнително дело /пък може и да има образувано такова ,знам ли / и ще посочите изпълнителен способ.
При тея условия не можете да лишите бащата от права ,но можете да заведете иск по чл.72 СК и да искате съда да замести съгласието на бащата заиздаване паспорт на детето и да разреши детето да напуска България неограничено до навършване на 18г.
Последно къде живее дъщеряви сега при бившата ви свекърва или при вашите родители.

Вижте и да питате и да не питате по форумите следва да си действате по въпросите .
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 27 Юли 2008, 11:22

proxyplus2 написа:
tsvetanka75 написа:Издръжка дирекно на бащата .........lol:

Тогава какво търсите ?
Отмъщение ?
Ами нали той е гледал и издържал детето, което е било при него !
Е-е-е, това типично женско поведение е просто отвратително !...

Тя не търси отмъщение , а иска да докаже ,че през периода ,когато детето е било при родителите на бащата под една или друга форма се е грижила за него и се интересува как да го докаже -лесно ,ясно и просто!
donna
Старши потребител

Мнениеот tsvetanka75 » 28 Юли 2008, 15:24

Благодаря ти Donna.Сега да започна отначало.Аз имам 2 момичета.Когато заминавах оставих голямата при бившата ми свекърва(която живее под един покрив с бившия ми мъж),а малката остана при мойте родители(майка ми е инвалид и няма възможност да гледа и двете).През тези 4 год. голямара всяка събота и неделя ходеше при майками.Каквото и е било нужно за училище или дрехи е било копувано.Немога да кажа,че мога да си глеза децата,но голямата за 10 си рож.ден имаше телефон от мен разбирасе).Сега голямата е при мен защото ми се наложи да излъжа,че ще ходим до Франция на екскурзия и той без проблем подписа.Подписа да изкараме паспорт на малката,но всичко спря до тук.Когато си бях в България за да взема голямата подписах на майка ми пълномощно, и вече 8 месеца чакам бащата да подпише за да доведа и малката(от 8 месеца му званя и му се моля като на малко дете).ДА търся отмъщение(меко казано) защото когато отидох в къщата му отидох с 2 куфара,а си трагнах с дрехите на гърба ми и за подарак 2 момичета(да са ми живи и здрави).За 9 год. е купил на голямата една ученическа чанта,а на малката.....................чакай,че немога да се сетя(сигорно е било нещо малко или нещо много одавна та немога сега да се сетя).Да сайиви и здрави бившата ми свекърва и мойте родители.
tsvetanka75
Нов потребител

Мнениеот tsvetanka75 » 28 Юли 2008, 15:29

Donna,ти си права да че трябва да действам,но сам много далече.Казаха ми че след като не съм с двете си деца немога да го съдя.Майками има генералко пълномощно и може да ме подписва навсякаде (мисля) без проблем.Още веднъж МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ.
tsvetanka75
Нов потребител

Мнениеот donna » 28 Юли 2008, 22:17

tsvetanka75 написа:Donna,ти си права да че трябва да действам,но сам много далече.Казаха ми че след като не съм с двете си деца немога да го съдя.Майками има генералко пълномощно и може да ме подписва навсякаде (мисля) без проблем.Още веднъж МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ.

Ще упълномощиш адвокат , пълномощното ще ти го изпрати , може и по електрона поща ще го разпечаташ и подпишеш и върнеш по пощата ,няма проблеми, няма нужда дори това пълномощно да е заверено в консулството ,нашите пълномощни са писмени .
donna
Старши потребител

Назад към Семейни казуси