здравейте,
имам проблем и разчитам на вас да ми помогнете. Направено e завещание на имот който e бил земеделска земя през 1991г. През 1996g. имотът влиза в регулационен план. Наследници са майката и тримa синовe. Майкатa завещата своя дял на eдиния син през 1991g. a умира през 1993g. Moгат ли другите двама нaследници да претендират за запазена част oт дела на мaйkaтa и изобщо могат ли да оспорят завещанието? Завещанието е нотариално заверено, забравих да спомена.
- Дата и час: 17 Дек 2024, 01:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
проблем със завещание
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: проблем със завещание
randm написа:здравейте,
имам проблем и разчитам на вас да ми помогнете. Направено e завещание на имот който e бил земеделска земя през 1991г. През 1996g. имотът влиза в регулационен план. Наследници са майката и тримa синовe. Майкатa завещата своя дял на eдиния син през 1991g. a умира през 1993g. Moгат ли другите двама нaследници да претендират за запазена част oт дела на мaйkaтa и изобщо могат ли да оспорят завещанието? Завещанието е нотариално заверено, забравих да спомена.
Да, могат да претендират запазена част. Могат и да оспорят завещанието. Между другото, не разбрах какво е завещанието - нотариално завещание или саморъчно с нотариална заверка на подписа. Виждал съм и такова чудо като последното и в тази връзка трябва да знаете, че ако завещанието е саморъчно, тази нотариална заверка е напълно излишна
- system
- Активен потребител
Zawechtanieto e notarialno. A wyzmovno li e towa zawe6tanie da otpadne waobchte. Imam informacia, no poneje e malko symnitelna, a i ne sym sigurna w towa, che zawechtanieto sled 2006g. otpada za zemedeslkite zemi i poneve tazi zemia e bila zemedelska powreme na zawe6tanieto, fakta che w posledstwie stawa regulacionna ima li znachenie. Tazi informacia dostowerna li e ili ne? I ako e taka kak soiat nechtata w slychaia.
Завечтанието е нотариално. А възмовно ли е това завещание да отпадне въобчте. Имам информация, но понеже е малко съмнителна, а и не съм сигурна в това, че завечтанието след 2006г. отпада за земедеслките земи и поневе тази земя е била земеделска повреме на завещанието, факта че в последствие става регулационна има ли значение. Тази информация достоверна ли е или не? И ако е така как соят нечтата в случая.
mod
Poli_g
Завечтанието е нотариално. А възмовно ли е това завещание да отпадне въобчте. Имам информация, но понеже е малко съмнителна, а и не съм сигурна в това, че завечтанието след 2006г. отпада за земедеслките земи и поневе тази земя е била земеделска повреме на завещанието, факта че в последствие става регулационна има ли значение. Тази информация достоверна ли е или не? И ако е така как соят нечтата в случая.
mod
Poli_g
- randm
- Младши потребител
Моля да ме извините за създадените неудобства. Новак съм. Имам нужда от помощ и се надявам, че тук мога да я открия.
- randm
- Младши потребител
Re: проблем със завещание
randm написа:здравейте,
Това завещание нарушава ли запазената част , майка ви имала ли е други имоти ,но каквото и да е давността за иск за намаляване на завещанието е изтекла -давността е 5г и тече от момента на откриване на наследството/смъртта на наследодателя/.
Ако подат иск в съда и ответника направи възражение за изтекла давност , нищо няма да постигнете ,ще си останете на старото положение . сори но трябваше да се сетите много по рано.
Постановление № 7 от 28.XI.1973 г., Пленум на ВС
г) Поначало всички вземания и права се погасяват по давност с изтичане на определен срок, освен ако в закона е постановено друго. В закона не е посочено дали искът за възстановяване на запазена част се погасява по давност. Според чл. 34, ал 3 ЗС искът за делба не се погасява по давност Тази разпоредба се отнася само до исковете за делба, но не и за останалите вземания на наследниците. Поради това при липса на специален срок следва да се приеме, че искът за намаляване на завещания и на дарения се погасява с общата петгодишна давност по чл. 110 ЗЗД. На наследника обаче могат да не бъдат известни направените от наследодателя завещания. Това следва и от правилото на чл. 55 ЗНасл., според което наследникът с право на запазена част може да иска намаление на завещания, открити след като той е приел наследството, а приемането на наследството, може да се извърши в петгодишен срок от откриването на наследството по силата на чл. 50 ЗНасл. ......................................
- donna
- Старши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|