Здравейте, моля за информация по отношение прилагане закона за горите. Притежавам имот, който по нот. акт се води залесена нива. Незнайно кога, но както ми обясниха от областното бюро земеделие и гори, същия е вкаран в горски фонд на основание "стиковане на законите". В момента съм в процедура за смяна на предназначението, но предвид високите държавни такси-както ми обясниха около 25 000 лв, започвам да си мисля има ли смисъл? Имам желание да изградя частен къмпинг, не желая да сека дървета, може би само няколко и по всяка вероятност ще е необходима и санитарна сеч, тъй като това не е естествения ареал на този вид растителност и доста дървета в района изсъхват. Дори възнамерявам да залесявам с други видове дървета, които естествено растат в района. Мястото не е голямо/1500 кв.м/, но амбицията ми е вместо да руша да създам нещо за любителите на природата. Идеята ми е да изградя тоалетни,бани и кухненски бокс за посетителите на къмпинга, няма да копая основи, помещенията ще се изградят на принципа на сглобяемите къщи -дървена конструкция, стени от Итонг, или дървени плоскоти, с необходимите изолации и т.н. предвиждам да има 2-ри етаж с жилищна площ за семейството ми. Цялата конструкция ще бъде изградена на не повече от 60 кв. метра. Документите по влизане в регулация са съгласувани с общината, имам проектирани външни връзки, съгласувани с ВиК, електроразпределение, БТК, предстои да се внесат в МЗХ. Доколкото разбирам, четейки закона за горите не е необходимо да се променя трайното предназначение на имота, в случай, че строежът ще бъде предназначен за туристически дейности. Някой може ли да внесе яснота по въпроса и да ме ориентира какви документи и съответно към кои инстанции е необходимо да подам, за да реализирам този идея. Пропуснах да отбележа, че според ОУП имота е предназначен за "рекреационна гора". Другото, което ме вълнува е мога ли да си открия партиди за ток и вода, ако изградя въпросния къмпинг, но имота не влезе в регулация? Предварително благодаря на всички, които биха отделили време да ми отговорят, или да предложат услугите си
С пожелание за успешна нова седмица,
оставам в очакване на Вашите отговори
- Дата и час: 24 Ное 2024, 14:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
строителство в горски фонд
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: строителство в горски фонд
Госпожо процедурата е уредена в ЗГ , идете в ДГС или ДЛС в чийто лесофонд са горите ,те ще ви обяснят какви документи и пред кого да подадедете,тъй като на имота тр. да му се промени предназначението и да се извади от горския фонд . Имота дори да се водеше земеделска земя пак щяхте да променяте предназначение.
Съгласно ЗГ -Чл. 14а.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Изключването на гори и земи от горския фонд - собственост на физически и юридически лица и на общини, с площ по-голяма от 100 декара се извършва от Министерския съвет по предложение на председателя на Държавната агенция по горите, а до 100 декара - от председателя на Държавната агенция по горите. Изключването на гори и земи от горския фонд - собственост на общини, се извършва след решение на общинския съвет.
За таксите ,...е от тях спасение няма!
за документи чл.14в ЗГ
Съгласно ЗГ -Чл. 14а.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Изключването на гори и земи от горския фонд - собственост на физически и юридически лица и на общини, с площ по-голяма от 100 декара се извършва от Министерския съвет по предложение на председателя на Държавната агенция по горите, а до 100 декара - от председателя на Държавната агенция по горите. Изключването на гори и земи от горския фонд - собственост на общини, се извършва след решение на общинския съвет.
За таксите ,...е от тях спасение няма!
за документи чл.14в ЗГ
- donna
- Старши потребител
много благодаря за бързия отговор, всъщност това го знам, но със сигурност в закона, правилника и наредбата има текст, за съжаление не успях сега да го намеря, чийто смисъл е, че не е необходима промяна в случаите, когато се касае за дейности свързани с туризъм и отдих/мисля, че единият беше чл. 81 може би от наредбата за прилагане правилника към ЗГ, както и чл. 140, който както разбрах е отменен/, т.е. ако аз не искам да сека гората, т.е. да я унищожавам защо трябва да платя държавна такса, която всъщност е заплащането на гората като дървен материал?
Служителите в областната дирекция още при закупуването на имота преди няколко години ми казаха, че мога да си построя "виличка", само трябвало да съгласувам строежа с тях?!
Служителите в областната дирекция още при закупуването на имота преди няколко години ми казаха, че мога да си построя "виличка", само трябвало да съгласувам строежа с тях?!
- inatri
- Нов потребител
inatri написа:много благодаря за бързия отговор, всъщност това го знам, но със сигурност в закона, правилника и наредбата има текст, за съжаление не успях сега да го намеря, чийто смисъл е, че не е необходима промяна в случаите, когато се касае за дейности свързани с туризъм и отдих/мисля, че единият беше чл. 81 може би от наредбата за прилагане правилника към ЗГ, както и чл. 140, който както разбрах е отменен/, т.е. ако аз не искам да сека гората, т.е. да я унищожавам защо трябва да платя държавна такса, която всъщност е заплащането на гората като дървен материал?
В горски фонд току така не се строи , строежа се съгласува не само с тях , не се смята за строителство архитектурни елементи за обслужване на отдиха и туризма...а вашето не е архитектурни елементи ,ако някъде са правили таково чудо дето ми го пишете ,без да изключат земята от горския фонд ,то е незаконно .За определени видове сгради се иска разрешение от ДАГ ,това по наредба №39/06г , е там не променяте предназнамението за определени сгради упоменати в чл.81 ал.1 ЗГ ,но това не е вашия случай.Вие сте в хипотезата на ал.6 на чл.81 ЗГ,а именно :6) Други видове строежи се разрешават след промяна на предназначението на горите и земите от горския фонд.
- donna
- Старши потребител
в допълнение
във връзка с Вашият коментар - моля поправете ме ако греша, не съм юрист, но в ЗГ в чл.14,т. 4 - създаване на нови или разширяване строителните граници на съществуващи, във връзка с чл.12 от ЗУТ - (3) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Без промяна на предназначението в поземлените имоти по чл. 8, т. 2, 3 и 4 се допуска застрояване на обекти, чиито функции са съвместими с предназначението на имотите, при спазване на действащата нормативна уредба и въз основа на подробен устройствен план или виза за проектиране, издадена от главния архитект на общината. Чл. 8. Конкретното предназначение на поземлените имоти се определя с подробния устройствен план и може да бъде:
1. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) в урбанизирани територии или в отделни поземлени имоти извън тях - за жилищни, общественообслужващи, производствени, складови, курортни, вилни, спортни и развлекателни функции, за озеленени площи и озеленени връзки между тях и териториите за природозащита, за декоративни водни системи (каскади, плавателни канали и други), за движение и транспорт, включително за велосипедни алеи и за движение на хора с увреждания, за техническа инфраструктура, за специални обекти и други;
2. в земеделски територии - за обработваеми земи (ниви, овощни и зеленчукови градини, лозя, ливади и други) и необработваеми земи (пасища, скатове, дерета, оврази и други);
3. в горски територии - за гори (дървопроизводителни гори, защитни гори, рекреационни гори и други) и горски земи (поляни, земи, заети от храсти, скали и други);
в случая става дума за рекреационна гора, поне така е посочено в ОУП, не смятате ли, че бих могла да опитам?
още веднъж благодаря, надявам се, че не съм прекалено досадна
1. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) в урбанизирани територии или в отделни поземлени имоти извън тях - за жилищни, общественообслужващи, производствени, складови, курортни, вилни, спортни и развлекателни функции, за озеленени площи и озеленени връзки между тях и териториите за природозащита, за декоративни водни системи (каскади, плавателни канали и други), за движение и транспорт, включително за велосипедни алеи и за движение на хора с увреждания, за техническа инфраструктура, за специални обекти и други;
2. в земеделски територии - за обработваеми земи (ниви, овощни и зеленчукови градини, лозя, ливади и други) и необработваеми земи (пасища, скатове, дерета, оврази и други);
3. в горски територии - за гори (дървопроизводителни гори, защитни гори, рекреационни гори и други) и горски земи (поляни, земи, заети от храсти, скали и други);
в случая става дума за рекреационна гора, поне така е посочено в ОУП, не смятате ли, че бих могла да опитам?
още веднъж благодаря, надявам се, че не съм прекалено досадна
- inatri
- Нов потребител
proxyplus2 - знаете ли, завистници като Вас ще има винаги, със голямо самочувствие, но вероятно така и няма да оставят нещо след себе си. За разлика от всички, които строят некачествени хотели, съсипват природата и буквално "о.....рат родния пейзаж", аз искам да създам нещо, и повярвайте ми, има кой да го оцени! Затова сме на този хал, а от некадърни адвокати до гуша ми дойде, от доста време се опитвам да намеря някой способен, затова пиша тук и ако не сте прочели края на молбата ми, то тогава си сложете очила, съгласна съм да си платя за консултация , но на някой който знае какво прави и е достатъчно кадърен. Не такива като Вас, които разсъждават има пари за имотче, има какво да оскубем от нея! Аман от такива!
все пак благодаря, че се включихте в дискусията
все пак благодаря, че се включихте в дискусията
- inatri
- Нов потребител
donna, благодаря за добрия тон и отделеното време, така или иначе съм започнала и ще доведа нещата докрай. Както вече споменах процедурата по смяна на предназначението е почти финализирана, започнала съм с ясното съзнание какво ми предстои. Просто оглеждам всички възможни варианти. Както и да е..........
на всички, които, поддържат мнението за брадата и бръснача ще препоръчам да погледнат офорумите за къмпинзите,
с помощта на юристи стигнахме до този хал........ и за жалост става все по-зле, но Вие няма какво да му мислите, Вашите деца вероятно ще летуват на Бахамите, ще карат ски в Австрия........какво толкова, че се съсипва природата в България!
на всички, които, поддържат мнението за брадата и бръснача ще препоръчам да погледнат офорумите за къмпинзите,
с помощта на юристи стигнахме до този хал........ и за жалост става все по-зле, но Вие няма какво да му мислите, Вашите деца вероятно ще летуват на Бахамите, ще карат ски в Австрия........какво толкова, че се съсипва природата в България!
- inatri
- Нов потребител
Re: в допълнение
81ал.6 ЗГ предвижда изключване от горски фонд ,член 14 ЗГ също,като той е уточняващия нямате друг избор ,не можете да строите какво да е без изключане на терена от ГФ .
цената на услугата :НАРЕДБА за определяне на базисни цени, цени за изключените площи и учредяване право на ползване и сервитути върху гори и земи от горския фонд
цената на услугата :НАРЕДБА за определяне на базисни цени, цени за изключените площи и учредяване право на ползване и сервитути върху гори и земи от горския фонд
- donna
- Старши потребител
proxyplus2 престани , знаеш ли колко колеги ще и отговорят ,че дори да плати една шапа са + специалистите в ДАГ/по лесно щеше да иде на място и да пита ,когато е купила земята е било НУГ ,не че има значение / . Материята е толкова особенна , че мн. малко хора я работят и доста много хора ,на които не им е ясно може да те пратят за зелен хайвер.Май не ти стана ясно ,че вс. са я пратили за зелен хайвер ,че ще е лесно и просто ,а то въобще не е така.
- donna
- Старши потребител
donna благодаря,
тук си абсолютно права, купих нива, оказа се горски фонд, както и да е.....Ваши колеги ме посъветваха да съдя областната ДЗГ, но не виждам смисъл, независимо, че те са издали документа и оценката на имота за продажба и там пише нива............. в нотариалния акт също........
Единственото ми желание е да осигуря на семейството си природосъобразен живот, лятото да мога да го споделя с други като нас........толкова,
моля който смята, че темата е досадна , а аз съм недостойна за внимание, просто да не отговаря.
или може би е най-добре модераторите на форума да отбележат, че е забранено за Бай Ганьовци, какви явно сме повечето........
между другото имах предложение от една пловдивска фирма, строят с бетон, изливат на място и позовавайки се точно на тази алинея в закона прокарват всичките си проекти, но аз не желая да строя бетонни противоатомни скривалища!!!!!!! явно точно тук ми е проблема.
сърдечни благодарности за отделеното време
тук си абсолютно права, купих нива, оказа се горски фонд, както и да е.....Ваши колеги ме посъветваха да съдя областната ДЗГ, но не виждам смисъл, независимо, че те са издали документа и оценката на имота за продажба и там пише нива............. в нотариалния акт също........
Единственото ми желание е да осигуря на семейството си природосъобразен живот, лятото да мога да го споделя с други като нас........толкова,
моля който смята, че темата е досадна , а аз съм недостойна за внимание, просто да не отговаря.
или може би е най-добре модераторите на форума да отбележат, че е забранено за Бай Ганьовци, какви явно сме повечето........
между другото имах предложение от една пловдивска фирма, строят с бетон, изливат на място и позовавайки се точно на тази алинея в закона прокарват всичките си проекти, но аз не желая да строя бетонни противоатомни скривалища!!!!!!! явно точно тук ми е проблема.
сърдечни благодарности за отделеното време
- inatri
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|