- Дата и час: 17 Дек 2024, 00:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
издръжка на дете
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
издръжка на дете
Живея в чужбина.Голямата ми дъщеря(13год.) живее при мен,а малката при мойте родители(9год.).Разделена съм с бившия ми мъж от 1999,а официялен развод имам от 2003.От първия ден на нашта раздяла бащата не тарси децата(освен ако аз не му се обадя и не вдигна скандал) и не е плащал издръжка.Когато заминавах го помолих да гледа голямата и тои я взе за близо 4 год.Преди една година я взех да учи тук при мен,а сега тои се заяде и не изка да подпише за малката.Мога ли да да заведа дело за издръжка и от коя дата назад?Как мога да взема малкото си дете?Ако може да ми помогнете ще съм ви много благодарна.
- tsvetanka75
- Нов потребител
Re: издръжка на дете
С прекратяването на бракът ви чрез развод имате определена и присъдена в полза на родените от брака деца издръжка. Погледнете решението си за развод за да видите какъв е размерът и. С решението трябва да имате издаден и изпълнителен лист за издръжката.
Колегата ви е дал линк с много и сходни на вашето питане теми. Вариантите са еднократно разрешение от съда детето да напусне пределите на страната, а другият е по генерален - лишаване от родителски права. За него кумулативно трябва да са изпълнени две условия - дезинтересираност към детето и неплащане на присъдената издръжка.
Колегата ви е дал линк с много и сходни на вашето питане теми. Вариантите са еднократно разрешение от съда детето да напусне пределите на страната, а другият е по генерален - лишаване от родителски права. За него кумулативно трябва да са изпълнени две условия - дезинтересираност към детето и неплащане на присъдената издръжка.
- medilex
- Младши потребител
Да след развода и двете деца са пресъдени на мен.Издръжката е по 50 лв. на дете,но несъм получавала нито лев от бащата,а да си призная не съм и търсела.Аз мога да покривам тяхните разходи,но нали и той е родител(децата не сум ги занесла от майка ми) Сега реших да порърся помощ или по точно това което се полага на децата.Много съм ви благодарна за отговора,но дали ще може да ми отговорите на още 2 въпроса:1/ След като не съм в България мога ли да заведа дело за издръжка(защото едната все пак не е при мен)? 2/Ако го осъдя и му взема родителските права тои длъжен ли е да плаща издръжка?Ако не то децата пак губят.Той не ги търси.Аз изкам да им отворя сметка на тяхно име и парите да влизат там.
- tsvetanka75
- Нов потребител
Много се извинявам,но незнам каде да търся този линк,а в е-mela ми нямам съопщение Аз тепърва се уча на комп.Неволята какво ли не прави.Добре,че дъщеря ми разбира поне.
- tsvetanka75
- Нов потребител
издръжка
Благодаря за линка.Голямо четене ще падне. .Но аз пак да нахалствам малко и да питам дали след като децата са разделени и аз живея в чужбина (не съм със двете деца) мога да заведа дело за издръжка която не съм получавала от 2003г.?Предварително благодаря на този който ми отговори.
- tsvetanka75
- Нов потребител
Издръжка дирекно на бащата /не,но сам пращала пари на мойте родители и те и копуваха каквото е неопходимо или което тя каже.За тези пари аз немога да докажа,че са изпращани защото ги изпращах по банков път.Когато заминавах дъщеря ми остана при бившата ми свекърва,но тя живее с бащата в една къща и за мен това е едно и също.Да той НЕ ГИ ТЪРСИ.Откакто голямата е тук се е обадил 1 път за рож.ден,и на другата 1 път по същия повод.Бащата патува с камион в чужбина и никак си не става сам да гледа децата.Сега какво излиза,че аз съм виновна че ще търся издръжка?С бившия ми мъж се разделих защото заради него аз и децата останахме без дом(който беше лично мой).Да грешката беше лично моя.Поради тази причина заминах и оставих децата "сами".Поради тази пречина сега работя като луда за да могат децата да имат покрив над главата и да не чувстват (поне малко)беднотията.А сега вие ми кажете защо само аз трябва да нося тази тежест на гърба си когато имат здрав и прав баща?Защо и той не поеме малко?Значи аз съм виновна,че изкам децата да живеят добре?Е ако е така ще си изпратя на всеки кой то пожелае тел.номер да ми се обади и да поспорим по тази тема. И пак да съм досадна БЛАГОДАРЯ на всеки който ми отговаря и се извинявам за тона но малко се разтроих,но нощо ще ми мине
- tsvetanka75
- Нов потребител
Е как да не можеш да докажеш ,че си пращала пари по банков път на родителите си ,много просто с извлечение от банката ,дали нашта дали чужда все тая .Дори да си внасяла парите по сметка на родителите си пак е възможно от чуждата банка няма проблем да се вземе извлечение ,че по тая сметка от тоя град и банка лицето еди кое си е внесло по сметка на еди кого си ...
Родителите ,ако се наложи /при евентуално дело/ ще тр. да свидетелстват ,че са купавали за детето с тия пари , ако има и други свидетели извън родителите ви още по добре /може да пазят някоя фактура , може да е имало и други свидетели акто са купували разни неща на детето /. Социалната служба тр. да направи соц. доклад ,по тая причина ще трябва да разговаря с детето и с близките дето го гледат.
Родителите ,ако се наложи /при евентуално дело/ ще тр. да свидетелстват ,че са купавали за детето с тия пари , ако има и други свидетели извън родителите ви още по добре /може да пазят някоя фактура , може да е имало и други свидетели акто са купували разни неща на детето /. Социалната служба тр. да направи соц. доклад ,по тая причина ще трябва да разговаря с детето и с близките дето го гледат.
- donna
- Старши потребител
Re: издръжка
tsvetanka75 написа:Благодаря за линка.Голямо четене ще падне. .Но аз пак да нахалствам малко и да питам дали след като децата са разделени и аз живея в чужбина (не съм със двете деца) мога да заведа дело за издръжка която не съм получавала от 2003г.?Предварително благодаря на този който ми отговори.
Предполагам ,че бащата е осъден на няква издръжка ,тогава ще се снабдите с изпълнителен лист на базата на съдебното решение и ще си образувате изпълнително дело /пък може и да има образувано такова ,знам ли / и ще посочите изпълнителен способ.
При тея условия не можете да лишите бащата от права ,но можете да заведете иск по чл.72 СК и да искате съда да замести съгласието на бащата заиздаване паспорт на детето и да разреши детето да напуска България неограничено до навършване на 18г.
Последно къде живее дъщеряви сега при бившата ви свекърва или при вашите родители.
Вижте и да питате и да не питате по форумите следва да си действате по въпросите .
- donna
- Старши потребител
proxyplus2 написа:tsvetanka75 написа:Издръжка дирекно на бащата .........lol:
Тогава какво търсите ?
Отмъщение ?
Ами нали той е гледал и издържал детето, което е било при него !
Е-е-е, това типично женско поведение е просто отвратително !...
Тя не търси отмъщение , а иска да докаже ,че през периода ,когато детето е било при родителите на бащата под една или друга форма се е грижила за него и се интересува как да го докаже -лесно ,ясно и просто!
- donna
- Старши потребител
Благодаря ти Donna.Сега да започна отначало.Аз имам 2 момичета.Когато заминавах оставих голямата при бившата ми свекърва(която живее под един покрив с бившия ми мъж),а малката остана при мойте родители(майка ми е инвалид и няма възможност да гледа и двете).През тези 4 год. голямара всяка събота и неделя ходеше при майками.Каквото и е било нужно за училище или дрехи е било копувано.Немога да кажа,че мога да си глеза децата,но голямата за 10 си рож.ден имаше телефон от мен разбирасе).Сега голямата е при мен защото ми се наложи да излъжа,че ще ходим до Франция на екскурзия и той без проблем подписа.Подписа да изкараме паспорт на малката,но всичко спря до тук.Когато си бях в България за да взема голямата подписах на майка ми пълномощно, и вече 8 месеца чакам бащата да подпише за да доведа и малката(от 8 месеца му званя и му се моля като на малко дете).ДА търся отмъщение(меко казано) защото когато отидох в къщата му отидох с 2 куфара,а си трагнах с дрехите на гърба ми и за подарак 2 момичета(да са ми живи и здрави).За 9 год. е купил на голямата една ученическа чанта,а на малката.....................чакай,че немога да се сетя(сигорно е било нещо малко или нещо много одавна та немога сега да се сетя).Да сайиви и здрави бившата ми свекърва и мойте родители.
- tsvetanka75
- Нов потребител
Donna,ти си права да че трябва да действам,но сам много далече.Казаха ми че след като не съм с двете си деца немога да го съдя.Майками има генералко пълномощно и може да ме подписва навсякаде (мисля) без проблем.Още веднъж МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ.
- tsvetanka75
- Нов потребител
tsvetanka75 написа:Donna,ти си права да че трябва да действам,но сам много далече.Казаха ми че след като не съм с двете си деца немога да го съдя.Майками има генералко пълномощно и може да ме подписва навсякаде (мисля) без проблем.Още веднъж МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ.
Ще упълномощиш адвокат , пълномощното ще ти го изпрати , може и по електрона поща ще го разпечаташ и подпишеш и върнеш по пощата ,няма проблеми, няма нужда дори това пълномощно да е заверено в консулството ,нашите пълномощни са писмени .
- donna
- Старши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|