- Дата и час: 17 Дек 2024, 01:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Лишаване от родителски права? Как в моя случай?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Лишаване от родителски права? Как в моя случай?
Здравейте!
В процес на фактическа раздяла съм със съпруга си от половин година. Той живее с друга жена. През това време той не се е поинтересувал как е детето ни дори по телефона /макар че, разбира се, има всичките ми координати/, за плащане на каквито и да било средства за материално подпомагане изобщо да не говорим. Детето е на 4 годинки и от разговорите с нея разбирам, че е охладняла тотално към баща си. Това може и да е форма на някаква защита, но е праволинейно държание от месеци насам, което във времето се задълбочава.
Интересува ме имам ли и какви шансове за лишаване от родителски права. Мога да дам още подробности, знам че не е така просто. Просто не знам какво трябва да поясня по случая.
В процес на фактическа раздяла съм със съпруга си от половин година. Той живее с друга жена. През това време той не се е поинтересувал как е детето ни дори по телефона /макар че, разбира се, има всичките ми координати/, за плащане на каквито и да било средства за материално подпомагане изобщо да не говорим. Детето е на 4 годинки и от разговорите с нея разбирам, че е охладняла тотално към баща си. Това може и да е форма на някаква защита, но е праволинейно държание от месеци насам, което във времето се задълбочава.
Интересува ме имам ли и какви шансове за лишаване от родителски права. Мога да дам още подробности, знам че не е така просто. Просто не знам какво трябва да поясня по случая.
- Brajana
- Нов потребител
Re: Лишаване от родителски права? Как в моя случай?
В случая няма основание за лишаване от родителски права.
- donna
- Старши потребител
А при какъв вариант се минава по тази процедура? Кога има основание? Има ли друго решение, за да мога аз и детето ми да живеем нормално, да можем да пътуваме и да не сме зависими от подписа на човек, който така или иначе няма ангажименти към нея?
- Brajana
- Нов потребител
Brajana написа:А при какъв вариант се минава по тази процедура? Кога има основание? Има ли друго решение, за да мога аз и детето ми да живеем нормално, да можем да пътуваме и да не сме зависими от подписа на човек, който така или иначе няма ангажименти към нея?
Народа е пощурял с това лишаване от родителски права само заради едно пътуване в чужбина както разбирам е и тоя случай , решението е просто иск по чл.72 СК ,съдът ще замести съгласието на абщата за паспорт и напускане на старната до навършване на 18г
- donna
- Старши потребител
Ограничаване на родителските права
Чл. 74. (1) Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, възпитанието, здравето или имуществото на детето, районният съд служебно или по искане на другия родител или на прокурора взема съответни мерки в интерес на детето, като при нужда го настанява в подходящо място.
(2) Такива мерки се вземат и когато родителят поради продължителна физическа или душевна болест или поради продължително отсъствие или други обективни причини не е в състояние да упражнява родителските си права.
Лишаване от родителски права
Чл. 75. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права:
1. при особено тежки случаи по предходния член;
2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка;
3. (изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) когато е оставил детето за отглеждане в специализирана институция и не го е потърсил в шестмесечен срок от деня, в който е трябвало да го вземе.
(2) Производството за лишаване от родителски права се образува служебно от районния съд или по искане на другия родител или на прокурора. Делото се разглежда по исков ред с участие на съдебни заседатели.
(3) По делото задължително се изслушват прокурорът и родителят, чието лишаване от права се иска, освен ако той не се яви без уважителни причини.
Мерки относно личните отношения
Чл. 76. Във всички случаи на ограничаване или лишаване от родителски права съдът определя и мерките относно личните отношения между родителите и децата.
Както виждате , лишаването от родителски права е тежко и като процедура и като "наказание". Във вашият случай , такова не е налице поне по описаното от Вас. Видимо от чл.76, няма да се прекратят контактите на детето Ви със съпруга.
Освен това не е правно релевантно в случая Вашето мнение за чувствата на едно четиригодишно дете към баща си.
Не превръщайте децата си в изкупителна жертва за наранените си чувства и достойнство! Това е съве т към всички с подобни намерения , а не само към Вас.
Чл. 74. (1) Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, възпитанието, здравето или имуществото на детето, районният съд служебно или по искане на другия родител или на прокурора взема съответни мерки в интерес на детето, като при нужда го настанява в подходящо място.
(2) Такива мерки се вземат и когато родителят поради продължителна физическа или душевна болест или поради продължително отсъствие или други обективни причини не е в състояние да упражнява родителските си права.
Лишаване от родителски права
Чл. 75. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права:
1. при особено тежки случаи по предходния член;
2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка;
3. (изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) когато е оставил детето за отглеждане в специализирана институция и не го е потърсил в шестмесечен срок от деня, в който е трябвало да го вземе.
(2) Производството за лишаване от родителски права се образува служебно от районния съд или по искане на другия родител или на прокурора. Делото се разглежда по исков ред с участие на съдебни заседатели.
(3) По делото задължително се изслушват прокурорът и родителят, чието лишаване от права се иска, освен ако той не се яви без уважителни причини.
Мерки относно личните отношения
Чл. 76. Във всички случаи на ограничаване или лишаване от родителски права съдът определя и мерките относно личните отношения между родителите и децата.
Както виждате , лишаването от родителски права е тежко и като процедура и като "наказание". Във вашият случай , такова не е налице поне по описаното от Вас. Видимо от чл.76, няма да се прекратят контактите на детето Ви със съпруга.
Освен това не е правно релевантно в случая Вашето мнение за чувствата на едно четиригодишно дете към баща си.
Не превръщайте децата си в изкупителна жертва за наранените си чувства и достойнство! Това е съве т към всички с подобни намерения , а не само към Вас.
- sunrise
- Активен потребител
2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка
Какво ще рече трайно в тази точка? 6 месеца? 1 година? 5 години?
Причината за лишаване от родителски права не е единствено заради пътуване в чужбина, разбира се. Би било прекалено елементарно. Точно поради факта, че той не се грижи, а и не виждам как ще се загрижи в бъдеще. За издръжката мога да добавя, че аз съм в несравнимо по-добро материално положение и не ми е нужна като средство за оцеляване в никакъв случай. Достатъчно е, че ми остави да обслужвам кредити, дългове и да спасявам разни взаимоотношения, свързани с трети лица. Просто не желая да се товаря и да бъда зависима от него в бъдещия си живот.
Причината за лишаване от родителски права не е единствено заради пътуване в чужбина, разбира се. Би било прекалено елементарно. Точно поради факта, че той не се грижи, а и не виждам как ще се загрижи в бъдеще. За издръжката мога да добавя, че аз съм в несравнимо по-добро материално положение и не ми е нужна като средство за оцеляване в никакъв случай. Достатъчно е, че ми остави да обслужвам кредити, дългове и да спасявам разни взаимоотношения, свързани с трети лица. Просто не желая да се товаря и да бъда зависима от него в бъдещия си живот.
- Brajana
- Нов потребител
Г-да адвокати, юристи и прокурори, обръщам се към Вас като към представители на българското законодателство. Не е ли крайно време да се променят някой закони, зад които години наред се крият провиненията и безотговорността на много български "родитили"?!
Дали е майка или баща - няма значение!!! След като родител изостави детето си в Дом за отглеждане и не го потърси една година, му се отнемат родителските права, то защо да не се отнемат и на родител, който трайно и съзнателно не изпълнява дълга си на такъв и не може да докаже ангажимента си пред Съда, да не му се отнемат същите?
Крайно време е някой да направи нещо за българското дете, защото то страда! Не всички да се крием зад точките и алинеите на половин вековен семеен кодекс.
Аз също съм родител и имам дъщеря, която трайно и съзнателно не е потърсена от баща си 4г. Това нормално ли е? И съда присъжда взаимна вина, за това, че майката е успяла сама да отгледа детето, което е уж на двамата родители.
На такива хора веднага трябва да им се отнемат правата на родители.
Дали е майка или баща - няма значение!!! След като родител изостави детето си в Дом за отглеждане и не го потърси една година, му се отнемат родителските права, то защо да не се отнемат и на родител, който трайно и съзнателно не изпълнява дълга си на такъв и не може да докаже ангажимента си пред Съда, да не му се отнемат същите?
Крайно време е някой да направи нещо за българското дете, защото то страда! Не всички да се крием зад точките и алинеите на половин вековен семеен кодекс.
Аз също съм родител и имам дъщеря, която трайно и съзнателно не е потърсена от баща си 4г. Това нормално ли е? И съда присъжда взаимна вина, за това, че майката е успяла сама да отгледа детето, което е уж на двамата родители.
На такива хора веднага трябва да им се отнемат правата на родители.
- teolora
- Младши потребител
Brajana написа:2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка
Точно това имам пред вид! Лишаването от родителски права не урежда Вашият живот и няма Вашият интерес да е важен за съда.То не е за отмъщение.
А дългове не Ви е "оставил", защото те са на двамата.
- sunrise
- Активен потребител
Brajana написа:А при какъв вариант се минава по тази процедура? Кога има основание? Има ли друго решение, за да мога аз и детето ми да живеем нормално, да можем да пътуваме и да не сме зависими от подписа на човек, който така или иначе няма ангажименти към нея?
cyclone66 написа:DrazniteL написа:
Какво лошо има ако някой отговори на питащите. Нали го прави доброволно. Който иска отговаря, който не иска не отговаря, приблизителен цитат на едно др. изказване...
Ами , ще се опитам да Ви го обясня ! ...
Дано схванете ...
Тези дърдорковци имат пари за компютри, пари за интернет, имат пари за автомобили имат пари за имоти и искат да получават безплатна правна помощ !
По общите правила и принципи , безплатна правна помощ се получава при определени условия, на които тези ронещи сълзи авантаджии не отговарят ...
Ами след като не отговарят на условията , определени нормативно , следователно и не им се полага да получават безплатна правна помощ!
А щом това е така , то и да съществува и да не съществува темата - все едно !
А изронените крокодилски сълзи са само демонстрация на нахалство - да настояваш да получиш нещо, което не ти се полага ! ...
Характерно за Бай Ганьо ! ...
Залудо стой - залудо не работи !
- cyclone66
- Нов потребител
Уважаема Теолора, май не е лошо да Ви ограмотим малко - адвокатите и прокурорите са юристи, не знам защо сте ги изключили от тази група в поста си. Също така нито адвокатите, нито прокурорите, съдиите и следователите са законодатели. Законодателната власт в Балгария е една и това е любимото ни Народно събрание - там се творят законите, които искате да бъдат променени и можете да се обърнете към народния избранник от вашия район например, защото ние обикновените юристи, които не сме народни представители, нямаме никаква /ама изобщо/ законодателна инициатива.
Извинявам се на останалите за оф топика.
Извинявам се на останалите за оф топика.
- blossom
- Потребител
Бих Ви благодарила за просвещението, уважаеми, ако то бе поучително. И тъй като ми е пределно ясно, че не всеки юрист е адвокат, както и не всеки юрист е прокурор, то затова обръщението ми беше насочено към цялата гилдия от юридически факултет.
Относно препоръките Ви да се обърна към моя народен представител с този проблем - няма как да го направя, защото нямам Вашата компетенция. Логично е да Ви попитам, защо не протестирате със земеделските производители или не се противопоставите с фармацевтите срещу новия закон за правото на собственост на аптеки.
Аз съм един Ваш клиент, който има право да не се съгласява с остарелия семеен кодекс и просто се обръщам към Вас, за да си потърся правата и тези на много български родители.
Иначе бих се съветвала с личния си лекар !
Относно препоръките Ви да се обърна към моя народен представител с този проблем - няма как да го направя, защото нямам Вашата компетенция. Логично е да Ви попитам, защо не протестирате със земеделските производители или не се противопоставите с фармацевтите срещу новия закон за правото на собственост на аптеки.
Аз съм един Ваш клиент, който има право да не се съгласява с остарелия семеен кодекс и просто се обръщам към Вас, за да си потърся правата и тези на много български родители.
Иначе бих се съветвала с личния си лекар !
- teolora
- Младши потребител
А Вие, Бражана, свързахте ли се с бившия си, за да му обясните, че неговата дезинтерисованост е довела до охлаждане на чувствата на детето към него самия, както и да му напомните за родителските му задължения? Или решавате да използвате простия факт и без да издирвате причината, ще отпочнете процедура по лишаване от родителски права? Може бившият Ви да е на работа в чужбина, например, или да е болен, или да е в крайна финансова нужда или ...
Накрая ще кажа само едно - лишаване от родителски права е крайна мярка за защита на детето, а не за наказание на родител, който не е изпълнил свои родителски задължения. Лишаването от родит.права трябва да носи само ползи за детето, а не да го лишава от единия му родител.
Накрая ще кажа само едно - лишаване от родителски права е крайна мярка за защита на детето, а не за наказание на родител, който не е изпълнил свои родителски задължения. Лишаването от родит.права трябва да носи само ползи за детето, а не да го лишава от единия му родител.
- rts
- Активен потребител
Разбира се, че съм се свързала с бъдещия си бивш съпруг и то нееднократно. И не, той не е в чужбина, в прекрасно здраве е, работи в една прилична институция на длъжност главен експерт. Отлично разбирам, че идеята на мярката е да се постигне добро за детето, и аз се стремя към същото. А откъсване от някой, който така или иначе не показва признаци на присъствие в живота и??? За какво говорим?
- Brajana
- Нов потребител
Ако не си платиш тока - те изключват!
Ако не си платиш ипотеката - ти взимат жилището!
Ако не си платиш хляба - няма да ядеш!
Ако не поливаш цветята - ще увяхнат!
Ако не се грижиш за детето - ?????????????Няма наказание!!!!!!!
- teolora
- Младши потребител
Няма по-голямо наказание от това детето ти да не те познава и още по-лошо да не иска да те познава. Има си наказателна отговорност ако не изпълнваш задължението си за заплащане на издръжка, но лишаването от родителски права не е наказание. Достатъчно ясно ви се обясни, че то се предприема само с цел охрана интересите на детето, а не наранените чувства на родителите.
- blossom
- Потребител
teolora написа:Ако не си платиш тока - те изключват!
Като не се грижиш за детето, госпожо, наказание /ако така ще го определяме!/ има. Първо - самото ти дете няма да контактува с теб, ще се дистанцира и т.н. Това вярно е наказание за хора със съвест и чувства - морално. Чисто юридически си има процедура по ограничаване и лишаване от род. права. Е, вярно е, че за да се проведе успешно, до край същата няма да са нужни само твърденията на бившата половинка и писания с много препинателни знаци по форумите, но закон, какво да го правим. Така че процедура си има, но тя "може" да се проведе, не е задължителна такава.
-
ianeva - Потребител
Уважаеми, госпожи!
Този форум е юридически.
Моля, не го замърсявайте със своите истерии на зарязани съпруги.
В Закона за задълженията и договорите има един чл.49, където възложителят носи отговорност , за избора си на работник или изпълнител. Най-общо казано, отговаря за лошо направен избор. Бившите съпрузи сте избрали Вие. С плюенето им тук , нищо няма да се постигне.
Както казваше един колега тук това не е "Искрено и лично". Там дамата , пред вид брачния си опит може да даде и добри житейски съвети. Ние тук сме по-скромни, даваме само юридически такива.
Този форум е юридически.
Моля, не го замърсявайте със своите истерии на зарязани съпруги.
В Закона за задълженията и договорите има един чл.49, където възложителят носи отговорност , за избора си на работник или изпълнител. Най-общо казано, отговаря за лошо направен избор. Бившите съпрузи сте избрали Вие. С плюенето им тук , нищо няма да се постигне.
Както казваше един колега тук това не е "Искрено и лично". Там дамата , пред вид брачния си опит може да даде и добри житейски съвети. Ние тук сме по-скромни, даваме само юридически такива.
- sunrise
- Активен потребител
Някой виждал ли е очите на едно дете, което е изживяло вътре в себе си болката от пренебрежението на "своя" родител или родители?
Те са тъжни, гневни и изпълнени с въпроси, на които не можем да отговорим. Цитирам: " Аз не искам, не желая този човек да ми е баща!"
Те са тъжни, гневни и изпълнени с въпроси, на които не можем да отговорим. Цитирам: " Аз не искам, не желая този човек да ми е баща!"
- teolora
- Младши потребител
teolora написа:Някой виждал ли е очите на едно дете, което е изживяло вътре в себе си болката от пренебрежението на "своя" родител или родители?
Форумът не е "Искрено и лично" и все пак: да, виждала съм. Още нещо?
Последна промяна ianeva на 31 Юли 2008, 15:50, променена общо 1 път
-
ianeva - Потребител
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|